Dezinformarea este un impediment în procesul de aderare la Uniunea Europeană, recunoaște Ambasadorul Lituaniei la Chişinău, Tadas Valionis, care a explicat cum țara sa a luptat cu propaganda rusă. Acesta a spus, în cadrul unui interviu oferit în exclusivitate la RLIVE TV, că cea mai bună soluție este informarea corectă și directă. A îndemnat oficialii de la Chișinău să meargă în teritoriu, să discute cu cetățenii și să le explice avantajele aderării la UE, astfel încât societatea să poată gândi critic.
„Sunt multe moduri de a lupta cu dezinformarea. Cel mai bun mod este informarea corespunzătoare, informarea corectă. Oamenii, cetățenii dumneavoastră, trebuie să aibă acces la canale de informare corecte. În cazul nostru, noi lucram pentru a împiedica și a bloca canalele rusești, nu toate canalele vorbitoare de ruse, doar cele care se ocupau de propagandă. Și asta tot a avut un impact asupra combaterii dezinformării în societate. La fel și Guvernul trebuie să se descurce foarte bine. Asta funcționează mai bine decât orice campanie de informare. Fiecare trebuie fiecare să fie bun la ceea ce face.
Și noi am avut provocarea legată de dezinformare când aderam la UE. Personal, am participat la o campanie, în fiecare săptămână or o dată la două săptămâni, ieșeam din Vilnius și mergeam în regiuni, în raioane, să vorbim cu oamenii. Au fost vizite foarte interesante și pentru mine, fiindcă așa puteam să ne vedem țara, să auzim care sunt problemele cetățenilor. Pe atunci eram diplomat și era foarte interesant. Am aflat și noi foarte multe. Și cred că asta ar fi valoros și în Moldova. Când le cereți oamenilor cumva să se opună dezinformării, trebuie să le permiteți să gândească critic. Și atunci când oamenii au gândire critică, ei au îndoieli referitor la orice. Deci, este foarte important să lucrați cu oamenii ca ei să obțină informația corectă și nu propagandă. La fel, educația. Noi avem chiar clase de dezinformare în școli. Și asta e foarte important ca lumea să gândească bine, să gândescă critic”, a menționat ambasadorul.
Un alt aspect important în combaterea dezinformării – jurnalismul corect, menționează oficialul.
„Jurnalismul etic ajută foarte mult. Dacă jurnaliștii știu toți pașii pe care trebuie să-i facă înainte de a publica informația, să nu se lase prinși în careva provocări. La fel, o bună coordonare cu autoritățile guvernamentale referitor la cum vorbim noi cu publicul”, a conchis diplomatul lituanian.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!