Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.3873%
 • USD
  17.8563
  -0.1254%
 • RUB
  0.2450
  -0.2041%
 • RON
  4.3040
  -0.3927%
 • UAH
  0.6631
  -0.5127%

Cum ar putea fi rezolvat conflictul transnistrean în opinia Maiei Sandu și ce își propune să facă în acest domeniu

20 Iul. 2021, 09:16
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
20 Iul. 2021, 09:16 // Politica //  Petru Beregoi

Este nevoie pentru a elabora un plan concret de reintegrare a Republicii Moldova, astfel vom putea rezolva conflictul transnistrean, lucru care în prezent nu s-a făcut. Declarația a fost făcută de președinta țării, Maia Sandu, în cadrul unui interviu acordat acordat portalului rus kommersant.ru.

Șefa statului afirmă că, prioritar este să oprim corupția și contrabanda, să creăm condiții normale de viață pentru cetățeni, iar acest lucru va va duce la va duce inclusiv la rezolvarea conflictului dintre cele două maluri ale râului Nistru.

„Este necesar să punem lucrurile în ordine în politica de soluționare a conflictelor. Să oprim planurile de corupție și contrabandă. Este foarte important să îmbunătățim calitatea vieții oamenilor din Moldova și atunci concetățenii noștri de pe malul stâng vor dori să identifice o soluție pentru a rezolva conflictul cât mai curând posibil. Este foarte important să ne așezăm și să dezvoltăm un plan de reintegrare, pentru că nu am avut un astfel de plan în toți acești ani. A rezolvată o problemă sau alta, dar nu a existat un plan specific care să prevadă pași specifici și scopul final – reintegrarea” a spus președinta.

Totodată, șefa statului a precizat că acest lucru trebuie făcut cu participarea tuturor partidelor politice, deoarece „avem nevoie de un consens la nivel de țară și la nivel de partid”.

„Vom lucra într-un format „5 + 2”, respectând principiile rezolvării acestui conflict. Trebuie să fie o soluție pașnică diplomatică în cadrul integrității teritoriale a țării, iar reintegrarea trebuie să ducă la un stat funcțional. Acest proces nu ar trebui să facă starea nefuncțională”, a mai adăugat oficiala.

Maia Sandu a mai declarat că, indiferent pe care mal al Nistrului se află cetățenii ei sunt cetățeni moldoveni, care-și doresc să trăiască bine, să aibă locuri de muncă, salarii bune, toată lumea să respecte legea și toată lumea să fie egală în fața legii.

Interviul integral îl puteți citi aici.

Realitatea Live

05 Aug. 2021, 17:21
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
05 Aug. 2021, 17:21 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Accident de groază la Cahul cu implicarea a două vehicule. S-a întâmplat ieri, la ora 15:30. Potrivit poliției, un bărbat de 41 de ani, originar din localitatea Gavanoasa, același raion, a efectuat o manevră periculoasă fără a se asigura, iar în consecință, a tamponat un vehicul.

BMW-ul tamponat a fost făcut zob, la volanul căruia se alfa un tânăr de 21 de ani care se deplasa cu viteză excesivă.

„În urma accidentului rutier au fost deteriorate esențial 4 autoturisme din apropiere. Victime nu au fost înregistrate. Conducătorii auto fiind testați sa stabilit rezultatul 0,08 mg/l de alcool în aerul liber expirat la conducătorul a/m BMW și 0,00 la conducătorul a/m FORD.”, anunță poliția.

 

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată