Curs valutar
 • EUR
  21.2165
  0%
 • USD
  17.7805
  0%
 • RUB
  0.2449
  0%
 • RON
  4.3076
  0%
 • UAH
  0.6548
  0%

Cum răspunde CSM la acuzațiile aduse de câțiva magistrați privind inactivitatea instituției

04 Iun. 2021, 16:09
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
04 Iun. 2021, 16:09 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

„Consiliul Superior al Magistraturii va întreprinde măsuri de contracarare în toate cazurile de manifestare de către judecători a acțiunilor provocătoare ce vor atenta la independența și prestigiul sistemului judecătoresc.” Este reacția CSM după ce aseară, la Jurnal TV, mai mulți judecători au criticat inactivitatea Consiliului Superior al Magistraturii.

Într-un comunicat de presă, instituția precizează că răspunderea disciplinară a judecătorilor din 25 iulie 2014, subiecții specificați pot înainta sesizare privind faptele care pot constitui abateri disciplinare comise de judecători sau care le-au devenit cunoscute în exercitarea drepturilor sau atribuțiilor de funcție ce le dețin sau în baza informațiilor difuzate de mass-media.

 • În acest sens, Inspecția judiciară, organ specializat al Consiliului Superior al Magistraturii, la 18 februarie 2021 a întocmit un raport pe marginea verificării acțiunilor judecătorului Olesea Țurcan de la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, indicate în sesizările deputatului Alaiba Dumitru și președintelui Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Chițan Valeriu, conexate pentru examinare într-o singură procedură. În raport, Inspecția judiciară a reținut o bănuiala rezonabilă de comiterea de către judecătorul Olesea Țurcan, pe motive imputabile judecătorului, a abaterilor disciplinare prevăzute la lit. i), f), j) și p) din alin. (1) art. 4 ale Legii nr. 178 citate supra, adică, încălcarea normelor imperative ale legislației în procesul de înfăptuire a justiției; nerespectarea secretului deliberării sau a confidențialității lucrărilor care au acest caracter, precum şi a altor informații confidențiale de care a luat cunoştință în exercitarea funcţiei, în condiţiile legii; neîndeplinirea sau îndeplinirea cu întârziere sau necorespunzătoare a unei obligaţii de serviciu, fără o justificare rezonabilă, dacă aceasta a afectat în mod direct drepturile participanţilor la proces sau ale altor persoane; alte fapte care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei în aşa măsură încât se afectează încrederea în justiţie, comise în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în afara acestora, care, după gravitatea lor, nu pot fi calificate doar ca încălcări ale Codului de etică şi conduită profesională a judecătorilor.

Raportul Inspecției judiciare a constituit subiect de examinare în ședințele Colegiului disciplinar și în consecință, procedura disciplinară intentată a fost încetată, pe motiv că faptele judecătorului Olesea Țurcan nu constituie abatere disciplinară. Hotărârea Colegiului disciplinar urmează a fi motivată, notificată participanților la procedura disciplinară, care o pot contesta la CSM și publicată pe pagina web a Consiliului Superior al Magistraturii.

 • La 27 aprilie 2021, Inspecția judiciară s-a autosesizat pe marginea faptelor/acțiunilor judecătorului Andrei Niculcea de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, difuzate în mass-media la data de 22 aprilie 2021 de către mai multe portaluri de presă, în vederea verificării acțiunilor acestuia prin prisma prevederilor art. 4 alin. (1), lit. g), i), j), l), m1) și p) ale Legii cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor, adică încălcarea, din motive imputabile judecătorului, a termenelor de îndeplinire a acţiunilor de procedură, inclusiv a termenelor de redactare a hotărîrilor judecătoreşti şi de transmitere a copiilor acestora participanţilor la proces, dacă aceasta a afectat în mod direct drepturile participanţilor la proces sau ale altor persoane; încălcarea normelor imperative ale legislaţiei în procesul de înfăptuire a justiţiei; neîndeplinirea sau îndeplinirea cu întârziere sau necorespunzătoare a unei obligaţii de serviciu, fără o justificare rezonabilă, dacă aceasta a afectat în mod direct drepturile participanţilor la proces sau ale altor persoane; încălcarea prevederilor referitoare la incompatibilităţile, interdicţiile şi restricţiile de serviciu care îi privesc pe judecători; nerespectarea prevederilor art. 7 alin. (2) din Legea nr. 325 din 23 decembrie 2013 privind evaluarea integrităţii instituţionale; alte fapte care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, în aşa măsură încât se afectează încrederea în justiţie, comise în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în afara acestora, care, după gravitatea lor, nu pot fi calificate doar ca încălcări ale Codului de etică şi conduită profesională a judecătorilor.

La fel, la 26 aprilie 2021, Inspecția judiciară a fost sesizată de către deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Dumitru Alaiba, care a solicitat tragerea la răspunderea disciplinară a judecătorului Andrei Niculcea de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani pentru aceleași fapte/acțiuni difuzate în presă. Sesizările au fost conexate pentru examinare într-o singură procedură și la moment acestea se află în proces de cercetare.

 • Inspecția judiciară s-a autosesizat și pe marginea acțiunilor/faptelor judecătorului Tudor Berdilă de la Curtea de Apel Cahul, difuzate pe mai multe portaluri din mass media la data de 5 mai 2021, în vederea verificării acestora prin prisma Legii nr. 178 din 25.07.2014, care la moment se află în proces de verificare.

Este de menționat că, Legea cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor stabilește termenul de 20 de zile lucrătoare pentru verificarea prealabilă a sesizării, care poate fi prelungit cu 15 zile, și termenul de 30 de zile lucrătoare pentru cercetarea disciplinară, din data dispunerii prin rezoluția Inspecției judiciare pornirea procedurii disciplinare, cu posibilitatea prelungirii termenului cu cel mult 15 zile.

Pe marginea acestor cazuri, urmează să se pronunțe Colegiul disciplinar din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, printr-o Decizie, în temeiul prevederilor legale, iar după caz, Plenul CSM și instanțele de judecată.

Realitatea Live

19 Iun. 2021, 11:16
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Beregoi
19 Iun. 2021, 11:16 // Economie //  Petru Beregoi

Candidata la funcția de deputată la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent, pe lista Partidului Legii și Dreptății, Mariana Durleșteanu, constată că, scumpirile repetate din anul acesta la carburanți au fost influențate, în primul rând, de scumpirea petrolului la bursele internaționale, ia în al doilea rând, de majorarea accizelor care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie curent, precum și majorarea salariului minim pe economie cu 5.8%, care a însemnat necesitatea majorării salariilor și, implicit, a creșterii componenței de costuri operaționale și de depreciere a leului moldovenesc față de dolarul SUA cu 4% în.

„Cu certitudine, după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, piața produselor petroliere va funcționa conform principiilor unei economii de piață. Mai mult, sper ca ANRE va propune o metodologie privind stabilirea marjei comerciale într-un mod deschis, transparent discutată cu operatorii de pe piață și experții din industria petrloieră. Din considerentele expuse mai sus, reacția unor actori politici și funcționari de stat, privitor la scumpirea carburanților, este ajustată la scopurile electorale, aruncând fumigene în ochii cetățenilor Republicii Moldova”, a scris recent Durleșteanu pe Facebook.

Drept exemplu, Durleșteanu a informat despre cotațiile de la bursele internaționale a carburanților, argumentând că, după o perioadă de stagnare din cauza pandemiei, majoritatea produselor, inclusiv cele petroliere au început să se scumpească la nivel internațional.

„Pe parcursului anului 2020-2021, când  în  condiții de pandemie, majoritatea țărilor treceau prin prima experiență de lockdown, cotațiile prețurilor la petrol pe bursele internaționale ne informau despre reducerea semnificativă a acestora, iar, uneori, și despre un preț negativ. Această cădere bruscă a cotațiilor a fost generată de scăderea cererii la petrol, dar și de faptul că organizația OPEC a decis scăderea producției și procesarea țițeiului în rafinării la o pondere de 70% din capacitate. Din decembrie 2020 și până în martie 2021, asistăm cu toții la o adevărată avalanșă de episoade de scumpiri. La începutul lui noiembrie 2020, cotația medie constituia circa 40-42 dolari SUA per baril. La 1 ianuarie 2021 ea trecuse de 50 dolari, la 10 februarie ea a trecut de 60 dolari, la începutul lunii martie ea a trecut de 65 dolari și în prezent încă se menține la peste 60 dolari. Asta înseamnă o creștere de +50% față de noiembrie a primei componente din prețul final de la pompă, cea care constituie prețul plătit efectiv pentru petrolul importat. Această creștere a cotațiilor a fost datorată relaxărilor începute după pandemie și reluării circulației si zborurilor”, a mai scris Mariana Durleșteanu.

Precizăm că, de la începutul anului curent, prețurile la carburanți s-au mărit de aproximativ zece ori.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției