Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

Cum să alegi produsele cosmetice pe timp de CANICULĂ? Sfaturi prețioase de la specialiști

01 Iul. 2021, 12:37
 // Categoria: Life // Autor:  Tatiana Rusnac
01 Iul. 2021, 12:37 // Life //  Tatiana Rusnac

Machiajul de vară se deosebește semnificativ de cel de iarnă. Și este de înțeles: soarele arde, pielea transpiră, dar nu devine mai hidratată, în plus este mai afectat de impurități. Ce produse cosmetice nu doar păstrează machiajul ideal pe parcursul întregii zile, ci și are grijă de sănătatea tenului nostru în perioada verii?

Cu un set de recomandări vin în ajutor responsabilii de la Agenția pentru Protecția consumatorilor și Supravegherea Pieții.

„Un produs cosmetic pus pe piaţă trebuie să fie sigur pentru sănătatea umană atunci când este utilizat în condiţii de folosire normale sau raţional previzibile, ținând seama, în special, de prezentare (formă, miros, culoare, aspect, ambalaj); etichetare; instrucţiuni de utilizare şi eliminare și prezenţa certificatelor de compoziţie, rapoartelor de încercări de laborator. Achiziționați produse cosmetice, recomandabil, din magazine specializate unde cu siguranță se eliberează un bon de plată de care veți avea neapărat nevoie în caz de reclamație. Evitați să procurați produse cosmetice plasate în comerț direct sub razele soarelui”, anunță agenția.

Este important de știut că produsele cosmetice necesită condiții speciale de păstrare care variază, de regulă, între +5 – + 25 grade Celsius. Păstrarea, transportarea și expunerea în comerț cu nerespectarea condițiilor esențiale de siguranță poate pune în pericol siguranța dvs., mai specifică responsabilii.

„O atenție sporită atrageți la data până la care produsul cosmetic, depozitat în condiţii corespunzătoare, îndeplineşte funcţia sa iniţială şi, în special, rămâne în conformitate („data de minimă durabilitate”).  Data de minimă durabilitate este exprimată clar şi indică fie luna şi anul, fie ziua, luna şi anul, în această ordine. Aceste informaţii sunt completate de indicarea condiţiilor care trebuie satisfăcute pentru a garanta data de minimă durabilitate menţionată. Indicarea datei de minimă durabilitate nu este obligatorie pentru produsele cosmetice cu o durabilitate mai mare de 30 de luni. Asemenea produse sunt însoţite de indicarea duratei de utilizare după deschidere, printr-un simbol, pentru care produsul este sigur şi poate fi folosit fără a avea efecte nocive asupra consumatorului”, se mai arată în nota informativă.

De asemenea, Agenția pentru Protecția consumatorilor și Supravegherea Pieții vă îndeamnă:

 • fiți atenți la preturi, deoarece preturile mici propuse sunt un semnal de alarmă cu privire la aspectul de contrafacere;
 • verificați integritatea si calitatea ambalajului. Nu uitați că un produs ce poartă o marcă “de lux”, ambalat in punga de plastic sau intr-o cutie banala sau chiar cu imperfecțiuni grave riscă sa fie de fapt o contrafacere;
 • unii producători ce utilizează mărci renumite au adoptat voluntar personalizarea unor produse cu hologramă, pentru securizarea lor si pentru protejarea mărcii. Urmăriți corespunderea acestei când procurați aceste produse.

Luați aminte! Produsele cosmetice de calitate corespunzătoare nu pot fi înlocuite, de aceea înainte de a le procura este necesar să vă informați, pentru a face o alegere corectă. Pentru a vă asigura că produsul selectat vi se potrivește este bine să folosiţi mostre ale produselor cosmetice.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 14:07
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
03 Aug. 2021, 14:07 // Actualitate //  Realitatea.md

Sute de enoriași au ieșit marți, 3 august 2021, în centrul Capitalei pentru a protesta împotriva vaccinări obligatorii care nu a fost impusă în Republica Moldova. Manifestația a fost organizat de către Mișcarea Juriștilor Ortodocși din Moldova.

Oamenii conduși de către zeci de preoți susțin că nu-și doresc vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19. Nu este clar în ce context a fost organizat protestul pentru că la ora actuală, în țară, în niciun fel de domeniu de activitate nu se discută despre obligativitatea imunizării. 

Imediat după protest, Mișcarea Juriștilor Ortodocși din Moldova s-au îndreptate spre Guvern, iar apoi spre Președinție. Aceștia au depus o petiție împotriva vaccinări obligatorie cu COVID-19.


Vaccinul nu trebuie să fie obligatoriu. După întâlnirea de astăzi, ca un ultim scop, este faptul că creștinii ortodocși susțin poziția oficială a Bisericii Ortodoxe din Moldova. Vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie, a declarat unul dintre preoții prezenți la protest.

Noi ne dorim ca acest lucru să nu să se întâmple. În cazul în care hărțuirea și discriminarea va continua sau vom avea un proiect de lege care va propune obligativitatea vaccinării, atunci protestele vor continua. Noi nu așteptăm un nou guvern pentru a ne adresa politic cuiva, noi ne adresăm organizaților statale precum și conducătorilor de interprinderi să stopeze discriminarea din câmpul muncii și din colectivitate. Mai mult decât atât, ne vom trezi pe 1 Septembrie fără cadre didactice sau fără medici în spitale din cauza discriminării, a adăugat una dintre femeile prezente la protest.

Realitatea.md precizează că la nivel oficial, în Republica Moldova nu se discută despre vaccinarea obligatorie. De la începutul campaniei de vaccinare, autoritățile au venit doar cu recomandări în acest sens.

 

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate