Curs valutar
 • EUR
  21.4503
  -0.09%
 • USD
  17.7049
  -0.0401%
 • RUB
  0.2462
  0.4468%
 • RON
  4.3559
  -0.1928%
 • UAH
  0.6576
  0.2281%

Cum tinerii pot obține bani de la statul român, dacă au terminat liceul sau facultatea acolo și nu au job

06 Iun. 2021, 09:18
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
06 Iun. 2021, 09:18 // În Lume //  Realitatea.md

România subvenționează tinerii care nu au reușit să se integreze pe piața muncii. Într-o societate în care piața muncii nu e corelată cu instituțiile de învățământ, astfel încât să iasă de pe băncile școlilor oameni care au pregătire profesională în domeniile care se confruntă cu cel mai mare deficit de forță de muncă, poate fi dificil să îți găsești un job, dar ai alternative.

Presa de peste Prut a scris despre cum se întocmește un dosar de șomaj și cum tinerii pot beneficia de ajutor de la stat, timp în care să pot concentra să-și găsească un loc de muncă.

Condiții pentru obținerea șomajului, în cazul absolvenților

Fie că ai terminat liceul sau facultatea în România, ai dreptul la indemnizația de șomaj. Condiția pusă de legislația în vigoare spune că trebuie să treacă 60 de zile de la data finalizării studiilor, pentru a solicita o astfel de indemnizație de la stat. În această perioadă, fără a o depăși, absolventul trebuie să se înscrie la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) din localitatea de domiciliu.

„Înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire, este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii indemnizației de șomaj în cazul în care nu au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale în termenul menționat. În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei absolvirii studiilor stabilită prin reglementările normative în vigoare. În cazul elevilor care nu au situaţia școlară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigență, data înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ”, explică reprezentanții ANOFM.

Atenție, însă, conform Legii nr. 76/2002 din România, absolventul trebuie să aibă vârsta de peste 16 ani. De asemenea, legislația permite tuturor absolvenților să se înscrie pentru căutarea unui job, iar apoi pentru a beneficia de indemnizație de șomaj, indiferent dacă au finalizat cursuri liceale, învățământ gimnazial, școli speciale, facultate, postliceală și chiar dacă au urmat aceste cursuri la stat sau la privat.

„Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii”, precizează ANOFM.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă informează absolvenţii de învățământ din promoţia 2021 că sunt aşteptaţi să se înregistreze în evidenţele instituţiei pentru a beneficia de toate serviciile puse la dispoziţie de agențiile pentru ocuparea forței de muncă în scopul integrării acestora pe piaţa forţei de muncă.

Absolvenţii instituțiilor de învățământ care se înregistrează în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forței de muncă în raza cărora își au domiciliul, ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă beneficiază de servicii gratuite de informare şi consiliere profesională, medierea muncii, servicii de formare profesională, precum și de măsuri de stimulare a ocupării (prime).

Acte necesare pentru șomaj 2021

Actele necesare pentru înregistrarea absolvenților în evidenţele agenţiilor teritoriale ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, sunt:

– actul de identitate;
– diploma de absolvire sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii;
– Curriculum Vitae;
– declarație pe proprie răspundere – privind starea de sănătate;
– acord de utilizare a datelor cu caracter personal.

Dacă în perioada menționată, absolventul nu își găsește un loc de muncă, el poate solicita să beneficieze de indemnizația de șomaj. Deci, doar după cele 60 de zile.

Cât este indemnizația de șomaj în 2021

Conform legislației în vigoare a statului vecin, absolvenții cărora li se va acorda indemnizație de șomaj în 2021 vor primi 250 de lei lunar de la stat.

Cum se calculează indemnizația de șomaj? Valoarea indemnizației lunare primite reprezintă o sumă fixă, respectiv 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR). ISR fiind 500 de lei, indemnizația este 250 de lei.

Indemnizația se acordă pe o perioadă de șase luni, considerată de stat ca fiind suficientă pentru ca absolventul să se poată integra pe piața muncii, deci, să își găsească un job și să fie independent.

Important. Indemnizația de șomaj se acordă absolvenților o singură dată pentru fiecare formă de învățământ absolvită.

Alte informații privind acordarea indemnizației de șomaj pentru absolvenții de învățământ sunt afişate pe site-ul instituției www.anofm.ro, secțiunea Persoane fizice/ Indemnizații de șomaj si venituri de completare.

Realitatea Live

16 Iun. 2021, 12:49
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
16 Iun. 2021, 12:49 // Societate //  Mădălina Sorokovsky

Instituțiile de învățământ general cu predare în limbile minorităților naționale au fost dotate cu materiale didactice pentru învățarea limbii și literaturii române. Evenimentul de totalizare a acțiunilor de îmbunătățire a condițiilor de învățare a limbii române, realizate în anul de studii 2020-2021, din banii alocați de Guvernul Republicii Moldova, a fost organizat în acest sens de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. 

„Credem că relevanța resurselor educaționale, asigurarea spațiilor prietenoase de învățare și suportul constant în formarea cadrelor didactice constituie premise pentru motivarea elevilor și asigurarea calității învățării limbii române în fiecare instituție de învățământ cu predare în limba minorităților naționale”, a menționat Natalia Grîu, secretara de stat în domeniul educației.

În vederea implementării Curriculumului la limba română în instituțiile de educație timpurie cu program în limbile minorităților naționale, au fost editate seturi de materiale didactice pentru predare–învățare a limbii române în grupa pregătitoare. 

Instituțiile, selectate în baza unui concurs de evaluare a conceptelor de promovare a limbii române în școală, au  primit laptopuri cu soft licențiat, dispozitive multifuncționale (imprimantă, scaner, copiator), sisteme interactive, proiectoare, ecrane.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției