Curs valutar
 • EUR
  20.0067
  0.6028%
 • USD
  17.7357
  0.0541%
 • RUB
  0.2348
  -1.1073%
 • RON
  4.0421
  0.6036%
 • UAH
  0.6543
  -0.2445%

Cum tinerii pot obține bani de la statul român, dacă au terminat liceul sau facultatea acolo și nu au job

06 Iun. 2021, 09:18
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
06 Iun. 2021, 09:18 // În Lume //  Realitatea.md

România subvenționează tinerii care nu au reușit să se integreze pe piața muncii. Într-o societate în care piața muncii nu e corelată cu instituțiile de învățământ, astfel încât să iasă de pe băncile școlilor oameni care au pregătire profesională în domeniile care se confruntă cu cel mai mare deficit de forță de muncă, poate fi dificil să îți găsești un job, dar ai alternative.

Presa de peste Prut a scris despre cum se întocmește un dosar de șomaj și cum tinerii pot beneficia de ajutor de la stat, timp în care să pot concentra să-și găsească un loc de muncă.

Condiții pentru obținerea șomajului, în cazul absolvenților

Fie că ai terminat liceul sau facultatea în România, ai dreptul la indemnizația de șomaj. Condiția pusă de legislația în vigoare spune că trebuie să treacă 60 de zile de la data finalizării studiilor, pentru a solicita o astfel de indemnizație de la stat. În această perioadă, fără a o depăși, absolventul trebuie să se înscrie la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) din localitatea de domiciliu.

„Înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire, este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii indemnizației de șomaj în cazul în care nu au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale în termenul menționat. În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei absolvirii studiilor stabilită prin reglementările normative în vigoare. În cazul elevilor care nu au situaţia școlară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigență, data înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ”, explică reprezentanții ANOFM.

Atenție, însă, conform Legii nr. 76/2002 din România, absolventul trebuie să aibă vârsta de peste 16 ani. De asemenea, legislația permite tuturor absolvenților să se înscrie pentru căutarea unui job, iar apoi pentru a beneficia de indemnizație de șomaj, indiferent dacă au finalizat cursuri liceale, învățământ gimnazial, școli speciale, facultate, postliceală și chiar dacă au urmat aceste cursuri la stat sau la privat.

„Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii”, precizează ANOFM.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă informează absolvenţii de învățământ din promoţia 2021 că sunt aşteptaţi să se înregistreze în evidenţele instituţiei pentru a beneficia de toate serviciile puse la dispoziţie de agențiile pentru ocuparea forței de muncă în scopul integrării acestora pe piaţa forţei de muncă.

Absolvenţii instituțiilor de învățământ care se înregistrează în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forței de muncă în raza cărora își au domiciliul, ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă beneficiază de servicii gratuite de informare şi consiliere profesională, medierea muncii, servicii de formare profesională, precum și de măsuri de stimulare a ocupării (prime).

Acte necesare pentru șomaj 2021

Actele necesare pentru înregistrarea absolvenților în evidenţele agenţiilor teritoriale ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, sunt:

– actul de identitate;
– diploma de absolvire sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii;
– Curriculum Vitae;
– declarație pe proprie răspundere – privind starea de sănătate;
– acord de utilizare a datelor cu caracter personal.

Dacă în perioada menționată, absolventul nu își găsește un loc de muncă, el poate solicita să beneficieze de indemnizația de șomaj. Deci, doar după cele 60 de zile.

Cât este indemnizația de șomaj în 2021

Conform legislației în vigoare a statului vecin, absolvenții cărora li se va acorda indemnizație de șomaj în 2021 vor primi 250 de lei lunar de la stat.

Cum se calculează indemnizația de șomaj? Valoarea indemnizației lunare primite reprezintă o sumă fixă, respectiv 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR). ISR fiind 500 de lei, indemnizația este 250 de lei.

Indemnizația se acordă pe o perioadă de șase luni, considerată de stat ca fiind suficientă pentru ca absolventul să se poată integra pe piața muncii, deci, să își găsească un job și să fie independent.

Important. Indemnizația de șomaj se acordă absolvenților o singură dată pentru fiecare formă de învățământ absolvită.

Alte informații privind acordarea indemnizației de șomaj pentru absolvenții de învățământ sunt afişate pe site-ul instituției www.anofm.ro, secțiunea Persoane fizice/ Indemnizații de șomaj si venituri de completare.

Realitatea Live

29 Nov. 2021, 20:39
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
29 Nov. 2021, 20:39 // Societate //  Cristina Vlah

Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a dezvăluit faptul că în cadrul Ministerului încă mai activează persoane loiale fostului șef al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, informează Realitatea.md. Mai mult, acele persoane mai au și posibilitatea să ia anumite decizii, susține ministra.

„Sunt acei, care se bravează cu faptul că dacă nu au zburat până acum, înseamnă că au mână liberă de a activa…

Unii imediat au depus raport de demisie, alții au depus raport peste o lună-două. Unii continuă să stea pe poziții și spun că au pile. Noi căutăm să vedem unde au ei pile. Totodată, nu neapărat își desfășoară activitatea, dar sunt vizați în unele anchete. Și ei stau pe stand-by, ca să vadă până unde vom ajunge noi cu controlul și ce vom face mai departe”, a declarat Ana Revenco în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul TV8.

Realitatea.md menționează că Gheorghe Cavcaliuc se află peste hotarele țării. El este anchetat și învinuit de fabricarea de dosare. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana au dispus plasarea lui în arest preventiv și au emis un mandat de căutare a lui pe plan internațional.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală