Curs valutar
 • EUR
  19.8942
  -1.613%
 • USD
  18.5295
  -0.3103%
 • RUB
  0.2415
  -1.0766%
 • RON
  4.0379
  -1.7336%
 • UAH
  0.5017
  -0.3189%

Top 10 misiuni spațiale istorice care au avut succes și ce se va lansa în spațiu în viitor

05 Iun. 2021, 18:01
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Valentina Buză
05 Iun. 2021, 18:01 // Cosmos //  Valentina Buză

Nu cred că e cineva care nu s-a gândit măcar o dată în viață cum ar fi să ajungi în spațiu. Unii mai visători chiar speră să poată călători pe Lună sau pe Marte sau, de ce nu, să se mute pe altă planetă. Să sperăm că deocamdată Pământul o să ne mai suporte suficient timp, până când, prin anumite misiuni spațiale să îndrăznim să sperăm la un viitor în alte „lumi”.

Explorarea spațială este utilizarea astronomiei și a tehnologiei spațiale pentru a explora spațiul cosmic.

În timp ce explorarea spațiului este efectuată în principal de astronomi cu telescoape, explorarea sa fizică este condusă atât de sonde spațiale robotizate fără pilot, cât și de zborul spațial uman. Explorarea spațiului, ca și forma sa clasică de astronomie, este una dintre principalele surse pentru știința spațială.

În timp ce observarea obiectelor în spațiu, cunoscută sub numele de astronomie, precedă istoria înregistrată, dezvoltarea rachetelor mari și relativ eficiente de la mijlocul secolului al XX-lea a permis explorarea spațiului fizic să devină realitate. Rațiunile comune pentru explorarea spațiului includ avansarea cercetării științifice, prestigiul național, unirea diferitelor națiuni, asigurarea supraviețuirii viitoare a umanității și dezvoltarea avantajelor militare și strategice împotriva altor țări.

Epoca timpurie a explorării spațiului a fost condusă de o „cursă spațială” între Uniunea Sovietică și Statele Unite. Lansarea primului obiect creat de om pe orbita Pământului, Sputnik 1 al Uniunii Sovietice, la 4 octombrie 1957 și prima aterizare lunară de către misiunea americană Apollo 11 la 20 iulie 1969 sunt adesea luate ca repere pentru această perioadă inițială. Programul spațial sovietic a atins multe dintre primele repere, inclusiv prima ființă vie pe orbită în 1957, primul zbor spațial uman (Yuri Gagarin la bordul Vostok 1) în 1961, primul ieșire în spațiu (Alexei Leonov) la 18 martie 1965, prima aterizare automată pe un alt corp ceresc în 1966 și lansarea primei stații spațiale (Salyut 1) în 1971.

După primii 20 de ani de explorare, focusul s-a mutat de la zborurile unice la hardware-ul regenerabil, cum ar fi programul Space Shuttle, și de la competiție la cooperare, ca și cu Stația Spațială Internațională (ISS).

Odată cu finalizarea substanțială a ISS, după STS-133 în martie 2011, planurile de explorare spațială de către SUA rămân în flux. Constellation, un program al administrației Bush pentru întoarcerea pe Lună până în 2020 a fost considerat inadecvat finanțat și nerealist de către un grup de experți care au raportat concluziile în 2009. Administrația Obama a propus o revizuire a programului Constellation în 2010, pentru a se concentra pe dezvoltarea capacității pentru misiuni cu echipaj dincolo de orbita joasă a Pământului (LEO), prevăzând extinderea funcționării ISS dincolo de 2020, transferând dezvoltarea vehiculelor de lansare pentru echipajele umane de la NASA către sectorul privat și dezvoltarea tehnologiei pentru a permite misiuni dincolo de LEO.

În anii 2000, China a inițiat un program de zbor spațial echipat cu succes, când India a lansat Chandraayan 1, în timp ce Uniunea Europeană și Japonia au planificat viitoare misiuni spațiale cu echipaj. China, Rusia și Japonia au susținut misiuni cu echipaj pe Lună în secolul XXI, în timp ce Uniunea Europeană a susținut misiuni cu echipaj atât pe Lună, cât și pe Marte, în secolele XX și XXI.

Începând cu anii 1990, interesele private au început să promoveze turismul spațial și apoi explorarea spațiului public al Lunii (vezi Premiul Google Lunar X). Spre exemplu, studenții interesați de spațiu au format SEDS (Studenți pentru Explorarea și Dezvoltarea Spațiului). Mai mult, SpaceX dezvoltă în prezent Starship, un vehicul de lansare orbital complet reutilizabil care se așteaptă să reducă masiv costul zborurilor spațiale și să permită explorarea planetară cu echipaj.

Universul nostru este plin de obiecte misterioase, inclusiv planete, stele, galaxii și materie întunecată. Oamenii au condus cu succes multe misiuni spațiale de mai mult de o jumătate de secol. Am găsit multe detalii despre universul, galaxia și sistemul nostru solar. Dintre aceste numeroase misiuni spațiale, am selectat zece cele mai importante misiuni spațiale care ne-au schimbat percepțiile în domeniul astronomiei și fizicii.

Misiunea Apollo 11

Cea mai mare misiune spațială reușită din istoria omenirii este aterizarea pe Lună de către Apollo 11. Misiunea a fost lansată cu succes la 16 iulie 1969 cu un echipaj de trei persoane – Neil Armstrong, Buzz Aldrin și Mike Collins.

Nava a fost împărțită în principal în două părți: modulul de comandă și modulul lunar. Modulul de comandă a fost conceput pentru a rămâne pe orbita Lunii pentru comunicare și pentru a duce astronauții înapoi pe Pământ, întrucât modulul lunar a fost conceput pentru a ateriza pe Lună cu doi membri ai echipajului – Neil Armstrong și Buzz Aldrin. Aterizarea pe Lună a avut loc pe 20 iulie și a fost asistată de peste 500 de milioane de oameni pe Pământ.

Neil Armstrong și Buzz Aldrin au efectuat multe călătorii în diferite locații ale Lunii pe o perioadă de timp de 20 de ore. Au colectat mostre de stâncă și nisip pentru a le readuce pe Pământ. De asemenea, au efectuat mai multe experimente și au discutat în direct cu președintele SUA.

Roverul Curiosity

Cel mai sofisticat rover proiectat cu tehnologie de ultimă oră, Curiosity, a fost lansat pe racheta Atlas V în 2011, către Marte. Acest rover marțian a fost echipat cu cele mai avansate și mai scumpe echipamente științifice pentru a analiza planeta Marte.

Roverul Curiosity a intrat în atmosfera lui Marte și a aterizat cu succes cu ajutorul unei parașute în august 2012. Principalul obiectiv al lui Curiosity pe Marte a fost să caute dovezi despre istoria a lui Marte. Roverul a găsit unele dovezi că în trecut – în urmă cu aproximativ 4,2 miliarde de ani – Marte era mai locuibilă și exista prezența apei lichide.

Misiunile Stației Spațiale Internaționale – ISS

Stația Spațială Internațională a fost construită de misiunile comune din întreaga lume. Se dezvoltă încă cu ajutorul multor națiuni, inclusiv Statele Unite și Rusia. Primul modul al ISS a fost trimis de ruși în anii ’90. După care, mai multe misiuni au fost trimise la ISS pentru a o construi în continuare și primul echipaj a mers la ISS în 2000. Astăzi, ISS orbitează în jurul Pământului la o înălțime de 350 de kilometri deasupra solului cu o viteză de opt kilometri la oră.

Scopul principal al ISS este de a oferi oamenilor de știință un laborator experimental cu gravitația zero a mediului spațial. Mediul pe care oamenii de știință îl obțin pe ISS pentru experimente este aproape imposibil de atins 100% pe Pământ.

Satelitul WMAP

Universul nostru este rezultatul expansiunii bruște cauzate de Big Bang, de la ceva infinit de mic. Oamenii de știință au dorit întotdeauna să cunoască condițiile universului în acel moment. Au făcut predicții și acum a venit timpul să adune dovezile pentru a le confirma. O modalitate a fost de a captura fotonii emiși după 380.000 de ani de la Big Bang și de a vedea condițiile universului. Acești fotoni timpurii sunt numiți radiații cosmice de fundal cu microunde care cad pe Pământ din fiecare direcție a spațiului.

Oamenii de știință aveau nevoie de o imagine de înaltă rezoluție a acestor radiații, pentru a afla mai multe despre universul timpuriu. În acest scop, NASA a dezvoltat o navă spațială numită Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP) pentru a captura fotonii și a face o imagine de bună calitate. WMAP a captat o imagine de bună calitate, care a dovedit că universul timpuriu era uniform ca temperatură și a confirmat multe predicții.

Viking I și Viking II

Aterizarea pe Marte a fost o sarcină foarte dificilă și au existat multe misiuni eșuate până s-a aterizat pe Marte. Sondele Viking au fost primele care au aterizat cu succes pe suprafața lui Marte și au studiat-o. Viking I și Viking II sunt vehiculele gemene dezvoltate de NASA pentru a studia Planeta Roșie.

Cele două sonde spațiale erau total identice și constau din două părți: un orbitator și un lander. Landerul a fost conceput pentru a ateriza pe Marte pentru a-i studia suprafața, în timp ce scopul orbitatorului a fost să intre pe orbita lui Marte și să facă fotografii. De asemenea, orbitatorul a furnizat un mediu de comunicare între lander și stațiile de pe Pământ.

Aceste două sonde spațiale au fost lansate în termen de o lună. Viking 1 a fost lansat pe 20 august 1975, iar Viking II pe 9 septembrie 1975. Ambele au fost lansate pe racheta Titan IIIE. Sondele spațiale au oferit dovezi că în prezent viața nu există pe Marte.

Sondele spațiale Venera

Venus este a doua planetă de la Soare și este cea mai fierbinte planetă din sistemul solar cu o temperatură de 462 de grade Celsius. Atmosfera lui Venus este foarte groasă, ceea ce face dificilă studierea suprafeței sale cu telescoape spațiale. Pentru a studia mai multe despre această planetă, programul spațial sovietic a finanțat o serie de sonde spațiale numite sondele spațiale Venera.

Au existat 23 de sonde spațiale care au fost lansate din 1961 până în 1984. Din 23 de sonde, zece au fost proiectate să aterizeze pe suprafața lui Venus. Din cauza atmosferei foarte fierbinți, sondele au fost capabile să funcționeze doar două ore înainte ca atmosfera fierbinte să le distrugă. În perioada de două ore, aceste sonde au trimis fotografii ale suprafeței lui Venus împreună cu alte date științifice.

Vostok 1

Au existat multe zboruri spațiale în spațiu înainte de 1961, dar fără ca oamenii să traverseze vreodată spațiul cosmic. Vostok 1 a fost un zbor spațial operat în totalitate de Uniunea Sovietică, care a devenit primul care a trimis un om să traverseze spațiul cosmic. Norocosul a fost Yuri Gagarin care în 1961 a devenit primul om care a experimentat spațiul cosmic.

Înainte de zborul spațial Vostok 1, oamenii de știință nu erau siguri cum va simți corpul uman mediul imponderabil din spațiul cosmic. Așadar, au fost luate măsuri de precauție suplimentare pentru ca zborul spațial să aibă succes, care acum nu sunt necesare. A fost unul dintre cele mai importante zboruri spațiale care a deschis poarta către oameni pentru a merge în spațiul cosmic pentru prima dată.

STS-1 – Space Transportation System-1

NASA a lansat cu succes mulți sateliți și sonde spațiale în spațiu. Problema cu lansările a fost costul – era prea scump să lansezi ceva în rachete. Pentru a aborda această problemă, NASA a început să dezvolte un sistem de rachete reutilizabile pentru a reduce costul lansării. Astfel, agenția spațială a reușit să dezvolte un sistem de rachete reutilizabil numit navetă spațială. Primul zbor de navetă spațială se numește STS-1 și a fost lansat pe 12 aprilie 1981.

Naveta spațială este un vehicul spațial reutilizabil ale cărui componente principale sunt vehicule orbiter cu trei motoare principale, rapel recuperator solid recuperabil și un rezervor extern care este umplut cu hidrogen lichid și combustibil oxigenat.

Voyager I and Voyager II

Voyager I și Voyager II sunt cele două sonde de explorare spațială profundă care au fost lansate la sfârșitul anului 1977. Scopul principal al acestor două sonde a fost studierea celor patru giganți gazoși din sistemul solar care sunt Jupiter, Saturn, Neptun și Uranus. Au studiat și au surprins fotografiile de înaltă calitate ale celor patru planete pe o perioadă de zece ani. Aceste sonde spațiale au fost proiectate pentru a primi energie de la un element radioactiv, Plutonium-238.

Sondele spațiale și-au finalizat cu succes misiunea principală și erau încă operaționale. Deci, misiunea lor a fost extinsă la granițele sistemului nostru solar și al spațiului interstelar. Astăzi, aceste sonde spațiale sunt încă operaționale și trimit date pe Pământ. Voyager I a mers foarte departe în spațiu și a obținut titlul de cel mai îndepărtat obiect creat de om în spațiu. Tocmai a trecut granițele sistemului nostru solar și este pe cale să ajungă la spațiul interstelar.

New Horizons

Pluto, planeta pitică, a fost cândva considerată o planetă foarte îndepărtată de Pământ, iar studierea ei cu telescopul a fost foarte dificilă. Așadar, NASA a dezvoltat o navă spațială, New Horizons, pentru a studia îndeaproape planeta Pluto și a face fotografii de înaltă calitate. Nava spațială a fost lansată de pe Pământ în 2006 și a ajuns la Pluto în iulie 2015. Înainte de asta, nu aveam nicio fotografie clară a lui Pluto. A fost prima dată când New Horizons a făcut fotografii de foarte bună calitate și a adunat alte date științifice pentru a studia mai multe despre Pluto.

New Horizons a fost o navă spațială foarte rapidă trimisă de NASA. Când a părăsit orbita Pământului cu succes, a atins o viteză de 60.000 km/h. Este atât de departe de Pământ încât semnalele care călătoresc între Pământ și nava spațială durează aproximativ trei ore.

Printre misiunile pe care trebuie să le urmărești de acum încolo se numără Artemis 1, misiunile de pe Marte cu roverul Perseverance și elicopterul Ingenuity, dar și ale chinezilor și arabilor. De asemenea, Chandrayaan-3 este o misiune indiană care se spune că va fi lansată anul acesta, precum și planurile cu telescopul spațial James Webb.

Rămâne de văzut ce lucruri vom descoperi în viitor în spațiul profund și, poate, de ce nu, ce alte civilizații se vor ivi în cercetările oamenilor de știință.

Realitatea Live

Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
Vicepreședintele Energbank: Indiferent dacă ești om de afaceri sau vedetă pe Tik-Tok, ai nevoie de educație financiară
Vicepreședintele Energbank: Indiferent dacă ești om de afaceri sau vedetă pe Tik-Tok, ai nevoie de educație financiară
Accor își consolidează prezența în Europa de Est prin semnarea unui nou hotel Mercure în Chișinău
Accor își consolidează prezența în Europa de Est prin semnarea unui nou hotel Mercure în Chișinău
27 Mart. 2023, 09:56
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
27 Mart. 2023, 09:56 // Actualitate //  Realitatea.md

Astăzi, 27 martie, este marcată Ziua Mondială a Teatrului, un bun prilej în plus de a oferi un semn de gratitudine celor care participă la miraculosul act creator: actori, dramaturgi, regizori, scenariști, lucrătorii scenei, dar și spectatorii. Cu acest prilej, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a transmis un mesaj de felicitare oamenilor teatrului.

„Astăzi, 27 martie, sărbătorim Ziua Mondială a Teatrului, o ocazie de a celebra arta spectacolului live și de a recunoaște importanța sa în cultura noastră. De-a lungul istoriei, teatrul a fost un mijloc prin care oamenii au împărtășit povești și au transmis mesaje importante publicului larg. Prin interpretarea personajelor și a scenelor, actorii și regizorii au adus la viață emoții puternice, au suscitat imaginația și au provocat gândirea critică. În aceste vremuri dificile, teatrul a reușit să se adapteze și să continue să ofere spectacole inovatoare și captivante. Restricțiile de nu demult ne-au arătat cât de mare poate fi dorul de teatru și al teatrului de public. Astfel, teatrul a demonstrat încă o dată că este o forță culturală esențială și o sursă de inspirație enormă. În această zi specială, haideți să ne amintim și să sărbătorim toate formele de teatru, de la piese de teatru tradiționale la teatru de improvizație și teatru experimental. Fie că sunteți un artist, un spectator sau doar un iubitor al artei, sărbătoriți Ziua Mondială a Teatrului alături de noi și recunoașteți impactul pe care teatrul îl are asupra vieților noastre”, a scris Prodan.

Ziua Mondială a Teatrului a fost instituită în anul 1961, la Viena, de către Institutul Internațional de Teatru  (ITI) în cadrul Congresului Mondial. Prima dată a fost sărbătorită în anul 1962, la 27 martie, când s-a deschis stagiunea Teatrului Națiunilor, la Paris.

Din 1962 Ziua Mondială a Teatrului a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI și comunitatea internațională de teatru. ITI reprezintă cea mai importantă organizație non-guvernamentală din domeniul artistic și a fost înființată în 1948, la inițiativa UNESCO.

Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
Vicepreședintele Energbank: Indiferent dacă ești om de afaceri sau vedetă pe Tik-Tok, ai nevoie de educație financiară
Vicepreședintele Energbank: Indiferent dacă ești om de afaceri sau vedetă pe Tik-Tok, ai nevoie de educație financiară
Accor își consolidează prezența în Europa de Est prin semnarea unui nou hotel Mercure în Chișinău
Accor își consolidează prezența în Europa de Est prin semnarea unui nou hotel Mercure în Chișinău
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală