Curs valutar
 • EUR
  19.7571
  0.1265%
 • USD
  19.2885
  -0.0389%
 • RUB
  0.3179
  -0.0944%
 • RON
  4.0206
  -0.1119%
 • UAH
  0.5222
  -0.0766%

Dacă ai probleme cu coloana vertebrală, urmează aceste sfaturi

03 Aug. 2022, 21:15
 // Categoria: Life // Autor:  Ursu Ana
03 Aug. 2022, 21:15 // Life //  Ursu Ana

Problemele care apar la nivelul coloanei vertebrale au simptome și cauze diferite. Se manifesta indiferent de vârstă și pot afecta coloana vertebrală, discurile intervertebrale, ligamentele de la nivelul coloanei vertebrale, măduva spinării, mușchii spatelui (marele dorsal, trapezul, lombarii). Cel mai frecvent simptom al problemelor coloanei vertebrale este durerea, care poate fi de 2 tipuri:

 • acuta: este o durere care apare brusc și poate dura până la 6 săptămâni.
 • cronică: este o durere care se manifestă perioade lungi de timp (peste 3 luni și nu poate fi ameliorată).

Cauzele durerii de spate

 • Literatura medicală a identificat numeroase cauze ale problemelor de spate:
 • lezarea discurilor intervertebrale: astfel se pune presiune pe nerv.
 • sciatica: provoacă o durere care radiază spre picioare și zona fesieră. Cauza este aceeași, o apăsare pe nervi.
 • artrita/osteoartrita: cauzează probleme la nivelul șoldurilor sau spatelui.
 • osteoporoza: oasele își pierd din fermitate, devin fragile și se lezează mult mai repede.
 • alte afecțiuni structurale ale coloanei: curburi care nu sunt considerate normale.

Care sunt afecțiunile coloanei vertebrale

 • Afecțiunile coloanei vertebrale sunt numeroase, le menționăm pe cele mai frecvente:
 • hernia de disc: se instalează ca urmare a leziunilor discurilor intervertebrale.Printre simptomele herniei de disc se numără: durere (se manifestă mai ales noaptea, sau atunci când stai în picioare), amorțeală, slăbiciune musculară.
 • spondiloza cervicală: este o deteriorare a oaselor gâtului. Ligamentele vertebrelor se rigidizează și se instalează durerea.
 • osteoartrita: presupune tasarea vertebrelor, în lipsa țesutului cartilaginos. Femeile sunt mai predispuse decât bărbații.
 • sciatica: se manifestă prin durerea în zona lombară și care coboară înspre fesieri și picioare.
 • scolioza: nu se cunoaște cauza, dar deformează coloana vertebrală.
 • cifoza: afectează mai ales femeile în vârstă, se manifestă prin vertebre foarte lezate.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Cum protejezi sănătatea coloanei vertebrale

 • Sunt multe sfaturi care se pot da pentru o mai bună protecție a spatelui. Le menționăm pe cele mai importante, multe dintre acestea fiind legate de poziția corpului.
 • Greutatea corporală influențează sănătatea coloanei vertebrale. Persoanele care au exces de greutate, mai ales în zona abdominală, prezintă risc mai mare de dureri de spate.
 • Încearcă să menții o postură corectă tot timpul. Nu este foarte dificil, după o perioadă.
 • Când stai pe un scaun, păstrează spatele drept ca și cum ai sta în picioare. Nu uita că ai nevoie de un scaun care să-ți permită să pui tălpile pe podea, genunchii trebuie să se mențină la același nivel cu șoldurile, iar umerii trebuie să fie relaxați și drepți, nu aduși în față.
 • Dacă stai în picioare, păstrează umerii înapoi și pieptul înainte, întărește fesele și abdomenul și distribuie greutatea corpului pe ambele picioare.
 • Adoptă o poziție sănătoasă atunci când dormi: de exemplu, este bine să știi că dormitul pe spate pune o presiune asupra coloanei. Salteaua pe care dormi trebuie să fie suficient de fermă pentru a-ți relaxa musculatura și susține coloana vertebrală. În general, pentru persoanele cu probleme ale coloanei vertebrale, medicii recomandă dormitul pe o parte, eventual cu o pernuță între genunchi.
 • Dacă petreci multe ore pe zi la birou, fă pauză la fiecare oră pentru a te mișca câteva minute. Mișcarea previne rigidizarea coloanei și scade riscul de accidentare, sau de instalare a durerii de spate.
 • Renunță la fumat, pentru că nicotina afectează fluxul de sânge de la nivelul discurilor intervertebrale și afectează funcționalitatea mușchilor spatelui.
 • Poartă încălțăminte comodă și cu talpă joasă. În acest fel te asiguri că nu vei suferi de dureri de spate suplimentare din cauza tensiunii asupra spatelui.
 • Adoptă o alimentație sănătoasă și echilibrată: ai nevoie de un aport important de calciu și vitamina D pentru a te asigura că nu prezinți risc crescut de osteoporoză. Femeile prezintă cel mai mare risc de osteoporoză. Sursele naturale de calciu (legume cu frunze verzi, lapte, iaurt) și vitamina D (gălbenuș de ou, ficat, brânză) sunt cele mai sănătoase.
 • Atunci când trebuie să ridici greutăți, îndoaie genunchii și nu fă mișcări bruște care pot leza coloana. Nu este indicat să faci eforturi mari atunci când ridici greutăți.
 • Atunci când folosești telefonul, menține-l la nivelul ochilor, pentru a nu leza coloana cervicală. Folosește hands-free ori de câte ori este posibil.
 • Fă exerciții cel puțin 30 de minute în fiecare zi, 6 zile pe săptămână. Mersul pe jos într-un ritm alert este recomandat pentru protejarea spatelui. Nu uita să menții spatele vertical și să nu te apleci în față.
 • Evită să stai prea mult în aceeași poziție, mai ales dacă aceasta este incomodă. Gestionează stresul, pentru că acesta menține mușchii încordați. Stresul poate fi gestionat prin exerciții de yoga, meditație, sport, exerciții de respirație.
 • Hidratează-te adecvat: apa este esențială pentru coloana vertebrală, fie că este vorba despre discuri, vertebre, țesuturi moi, ligamente.

 De reținut

 • Durerea de spate care persistă și nu se ameliorează nu trebuie trecută cu vederea. Este recomandat să consulți medicul dacă ai astfel de dureri. În cele mai multe cazuri, medicul specialist va recomanda un tratament medicamentos, sau non-medicamentos. Este important să reții că durerile de spate netratate pot duce, în unele cazuri, la dizabilități.
 • Postura corpului este considerată corectă atunci când vertebrele sunt aliniate corect, curburile coloanei sunt corecte, iar greutatea corporală este distribuită uniform pe picioare.

Realitatea Live

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Top 5 tendințe în materie de mobilier
Top 5 tendințe în materie de mobilier
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
10 Aug. 2022, 22:45
 // Categoria: Life // Autor:  Ursu Ana
10 Aug. 2022, 22:45 // Life //  Ursu Ana

Perseidele sau „ploaia de stele”, mai exact de meteori, reprezintă un fenomen cosmic uimitor, care are loc în fiecare an, la sfârșitul verii și ușor de observat de locuitorii emisferei nordice. Privită de la observatorul astronomic, sau chiar dintr-un parc mai izolat, această „ploaie de stele” reprezintă un moment ce nu trebuie ratat.

 Pe ce data sunt Perseidele în 2022

Perseidele 2022 pot fi văzute în acest an, în perioada 23 iulie – 22 august, iar apogeul fenomenului astronomic va fi atins  între 11 august, la miezul nopții, și 13 august, aproape de răsăritul soarelui.

Pentru a putea observa mai bine Perseidele din 2022, astronomii vă recomandă să priviți cerul pentru o oră, în jur de miezul nopții, mai ales în perioada 11-13 august, când fenomenul este la apogeu și devine foarte vizibil. De asemenea, este indicat să mergeți în parcuri sau locuri care se află departe de poluarea atmosferică și ferite de lumina artificială și să utilizați un telescop.

Ce este „ploaia de stele”

Perseide Perseidele reprezintă o ploaie de meteori, care apare în fiecare an, atunci când Pământul traversează orbita unei comete, iar resturile acesteia intră în atmosferă. Meteorii sunt denumiți stele căzătoare, deși ei nu au nimic de-a face cu stelele. În general, Perseidele sunt asociate cu cometa Swift-Tuttle. Atunci când micile trenuri de praf lovesc atmosfera superioară a Pământului, crează un fenomen aparte.

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic, Perseidele sunt denumite după constelaţia din care par că vin şi reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Un meteor tipic Perseid se mișcă la 133.200 mph (214.365 km/h) când intră în atmosfera Pământului.

Majoritatea Perseidelor sunt mici, de dimensiunea unui grăunte de nisip. Aproape niciunul dintre fragmente nu cade de obicei pe Terra, dar dacă o face, se numește meteorit. Orice obiect mai mare decât un strugure va produce o minge de foc, care de multe ori este însoțit de o strălucire persistentă, cunoscută sub numele de tren de meteori. Temperaturile acestor „particule stelare”, denumite Perseide, sunt de peste 1.650 Celsius, pe măsură ce fiecare fragment călătorește prin atmosferă, comprimă și încălzește aerul din fața sa. Cele mai multe dintre fragmente sunt vizibile când se află la aproximativ 97 de kilometri de sol.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Perseidele Ploile de meteoriți sunt numite după constelațiile din care par să vin meteorii. Raportându-ne la Terra, Perseidele par să vină aproximativ din direcția constelației Perseus, situată în emisfera nordică. Meteorologii sugerează evitarea poluării luminoase din jurul locului de observație. Este recomandat să se găsească zone mai puțin locuibile, în mediul rural, într-un parc, pe munte.

Pentru a găsi ploaia de meteoriți Perseide, NASA sfătuiește să căutați punctul de pe cer de unde par să provină, acesta este cunoscut sub numele de radiant.

Potrivit NASA, radiantul Perseidelor se află în Constelația Perseus.

Deși Perseus nu este o constelație ușor de găsit, se află lângă constelația Cassiopeia, mai strălucitoare și mai distinctă, pe cerul nopții. Pentru a putea observa Perseide nu aveți nevoie de un instrument astronomic, de tip telescop. Vă trebuie doar o pătură sau ceva pe care să stati întins. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, trebuie să priviti cerul cel puțin o oră, conform Observatorului astronomic de la București.

Ce alte ploi de stele pot fi urmărite în 2022

 • Lyridele: 21-22 aprilie
 • Eta Aquariids: 4-5 mai
 • Acvariidele delta sudice: 29-30 iulie
 • Alfa Capricornidele: 30-31 iulie
 • Perseidele: 11-12 august
 • Orionidele: 20-21 octombrie
 • Tauridele sudice: 4-5 noiembrie
 • Tauridele nordice: 11-12 noiembrie
 • Leonidele: 17-18 noiembrie
 • Geminidele: 13-14 decembrie
 • Ursidele: 21-22 decembrie.

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Top 5 tendințe în materie de mobilier
Top 5 tendințe în materie de mobilier
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală