Curs valutar
 • EUR
  20.8854
  0.2897%
 • USD
  17.6569
  0.0782%
 • RUB
  0.2430
  0.4938%
 • RON
  4.2200
  0.2844%
 • UAH
  0.6628
  0.0604%

Dacă PAS începe reforma în justiție, ei trebuie să asigure pregătirea viitorilor judecători și procurori, expert

04 Aug. 2021, 20:00
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
04 Aug. 2021, 20:00 // Actualitate //  Cristina Vlah

Coordonatorul de proiecte din cadrul Centrului Analitic Independent Expert Grup, Dionis Cenușă, este de părere că odată ce reprezentanții partidului majoritar din Parlament s-au angajat să facă ordine în justiție, ei în primul rând trebuie să asigure o pregătire bună a viitorilor judecători și procurori, informează Realitatea.md.

În acest sens, expertul spune că după ce vor fi verificați judecătorii, așa cum anunța Maia Sandu, o mare parte din aceștia riscă să plece din sistem, iar locul lor va trebui suplinit.

„Dacă se aplică modelul albanez de evaluare a celor din justiție, atunci circa 50% din cei evaluați ar putea pleca din sistem. Având în vedere această rată trebuie asigurat un proces integru și eficient de pregătire a viitorilor judecători și procurori, școliți acasă, dar cu asistență externă, cu aplicarea rigorilor anti-corupție în mediul universitar.

Așadar, este foarte mult de lucru. Dar se poate de obținut progres, dacă procesul este gândit cap coadă. Cu alte cuvinte, reforma justiției trebuie să înceapă din instituțiile educaționale. care pregătesc viitorii judecători și procurori”, scrie Dionis Cenușă într-un articol.

De asemenea, el afirmă că ar fi corect să se pună accentul și pe Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și inspectorii de integritate.

„De undeva trebuie să se înceapă, iar reformarea ANI pare mai fezabilă. ANI are nevoie de competențe mai mari. Sporirea autorității instituției va crește puterea acesteia de a descuraja conflictele de interes și alte abuzuri comise de actorii din sectorul public. Nimeni nu vrea să fie deposedat de bunuri, de aceea, accentul de la acumularea ilegală a venitului va fi înlocuit cu grija de a legaliza ceea ce poate fi salvat.

În acest sens, proiectul de lege propus astăzi de PAS cu privire la ANI merită atenție și îmbunătățire pentru a putea preveni tentativele de a legaliza bunurile obținute ilegal anterior”, a mai scris Dionis Cenușă.

Menționăm, că una din promisiunila lansate în campania electorală atât de către președinta Maia Sandu, cât și de Partidul Acțiune și Solidaritate, vizează anume reforma în justiție. Una din acțiunile propuse de către cei de la guvernare este examenul de integritate al magistraților, precum și al procurorilor de către experți independenți.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 18:12
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Mădălina Sorokovsky
16 Sept. 2021, 18:12 // Cosmos //  Mădălina Sorokovsky

SpaceX continuă să ne uimească. Compania anunță că un grup format din patru astronauți amatori – un economist, o asistentă medicală, un veteran al Forțelor Aeriene și un artist spațial s-au aventurat într-o nouă misiune în spațiu denumită „Inspiration4”. Aceștia au decolat în cosmos într-o capsulă Dragon care a fost lansată de la Centrul Spațial Kennedy al NASA cu o rachetă de tip Falcon-9, scrie Bani.md

Înainte de această călătorie spațială, cei patru astronauți amatori s-au antrenat timp de aproape șase luni. Potrivit informațiilor,  aceștia vor ajunge până la altitudinea de 575 de kilometri, adică mai sus cu 150 de kilometri de orbita stației spațiale internaționale.

Misiunea are și un scop nobil, în acest sens vor fi strânse fonduri pentru tratamentul cancerului la copiii de la Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude din Memphis.

Călătoria a fost achitată integral de comandantul echipajului este Jared Isaacman, un pilot experimentat și antreprenor miliardar.

Amintim că, turismul spațial a fost „deschis“ de miliardarul Richard Branson care a decolat în spațiu pe 11 iulie. Nouă zile mai târziu, Jeff Bezos și-a îndeplinit, de asemenea, visul și a zburat în cosmos.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române