Masayo Fukuda este o artistă din Japonia care creează adevărate capodopere vizuale, super complexe și detaliate, cu ajutorul unui simplu cuțit și a unei foi de hârtie.
Inspirându-se din cultura japoneză tradițională și din stilul nipon contemporan și înarmându-se cu un pic de talent și foarte multă răbdare, aceasta transformă hârtia în reptile, vietăți subacvatice, păsări și plante.
Prin creațiile sale, Masayo nu face decât să ne demonstreze încă o dată că fantezia și creativitatea umană nu are limite și uneori nu trebuie decât să-i dai frâu liber imaginației tale. Hai să vedem împreună cât de departe pot ajunge răbdarea și creativitatea umană atunci când sunt alimentate cu un pic de talent.
Artista este cunoscută sub un pseudonim foarte expresiv: Kiri Ken, ce se traduce ca „sabie tăietoare” și pentru a crea asemenea reprezentații, folosește o tehnică japoneză de tăiere a hârtiei, veche de mai bine de un mileniu – kirigami.
Tot de ce are nevoie artista pentru a crea o mini capodoperă este o foaie de hârtie albă și un bisturiu. Nivelul de complexitate și detaliere al fiecărei lucrări este cu adevărat uimitor! Vietățile subacvatice, păsările și plantele sunt subiectele sale preferate.
Masayo practică tehnica de mai bine de 25 de ani, kirigami devenind pentru dânsa cel mai bun remediu contra anxietății și stresului. De exemplu, pentru a crea caracatița de mai jos, artista a avut nevoie de 2 luni.
Deși caracatița ei filigranată pare să aibă volum, artista a rămas fidelă tehnicii tradiționale și a folosit un singur strat de hârtie pentru origami, de mărimea A2. Textura specifică a acesteia, asigură durabilitatea construcției, astfel încât hârtia poate fi mutată dintr-un loc în altul fără riscul de a se deteriora.
Unele din creațiile sale par să fie desenate pe un fundal negru, într-atât de detaliate sunt! Da, procesul este unul asiduu, migălos, dar rezultatul depășește orice așteptări, fiind de-a dreptul sublim!