Gândirea critică ar trebui introdusă ca disciplină distinctă în școli, dar și integrată transversal în toate materiile, în contextul în care pseudoștiința și fake news-ul câștigă teren. Este opinia Ministrului Educației și Cercetării din România, Daniel David, exprimată într-un interviu pentru Radio Chișinău, în cadrul vizitei sale oficiale în Republica Moldova.
„Știința reprezintă antidotul la manipulare”, a subliniat Daniel David, care a transmis și un mesaj pentru cetățenii din Republica Moldova: să-și consolideze setul de valori cu un conținut european și democratic.
„În Uniunea Europeană va fi siguranță și bunăstare, iar România și Republica Moldova împreună vor fi o voce și mai puternică pentru ceea ce înseamnă limba și cultura românească”, a spus ministrul.
Daniel David a avertizat asupra creșterii influenței mișcărilor antisistem, alimentate de lipsa gândirii critice și de pseudo-cunoaștere. Potrivit acestuia, fenomenul este mai accentuat în Europa de Est, inclusiv în România și Republica Moldova.
„În zona noastră, oarecum, efectul este accentuat și pe fondul unei educații poate mai puțin eficiente și incluzive. Dacă ești, totuși, un om educat și ai învățat despre gândirea critică, știi cum să te raportezi la informații, la manipulări, la informațiile care acționează asupra ta. Și trebuie să recunoaștem că, uneori, instituțiile nu au funcționat destul de bine pentru oameni și n-am dus în acele instituții oameni care să fie cu o credibilitate foarte mare. Combinând toate aceste lucruri, vedem o mișcare anti-sistem puternică, peste tot în lume, dar, sigur, extrem de puternică în zona estică, în Europa de Est, inclusiv în România și în Republica Moldova”, a declarat el.
Ministrul a subliniat importanța cooperării în domeniul educației dintre cele două state, amintind de sprijinul constant oferit de România tinerilor din Republica Moldova, prin bursele universitare și liceale.
„România, așa cum i-am spus și ministrului, este aici să ajute. Pe latura educației, nu vrea să își asume un rol pe care îl are Ministerul Educației de aici, nu vrea să încurce. Poate am insistat numai pe varianta win-win, dar este și cealaltă variantă în care, când putem ajuta, o facem. Trebuie doar să ni se spună și vom căuta acele mijloace prin care putem să contribuim. De exemplu, de ce n-am avea mai multe programe comune organizate aici, în Republica Moldova, între universitățile noastre? Oricum, voi vă dezvoltați, vă reorganizați, are loc regândirea universităților, institutelor, ceea ce cred că este un lucru bun. În lumea în care trăim, masa critică contează. Când ești fragmentat, chiar dacă ești bun, ești uneori prea mic ca să contezi”, a menționat Daniel David.
În mesajul adresat cetățenilor, oficialul român a subliniat că singura cale sustenabilă pentru dezvoltare este cea democratică și europeană.
„Acolo o să ne regăsim, în structura Uniunii Europene, în care, până la urmă, împreună cred că o să avem o voce și mai puternică pentru ceea ce înseamnă limbă, cultură românească, sau, dacă vreți, cu nuanțele moldovenești, care există, inevitabil, aici. Dar opțiunea democratică, să știți, cu toate limitele ei, cu toate problemele pe care le vedem, nu are alternativă. Oricât de nemulțumiți suntem de democrație, mereu ai șansa să o corectezi, să o îmbunătățești. Nu putem risca, nici pentru noi, nici pentru copii, să ne reîntoarcem la structuri sociale pe care le-am avut. Deci, setul valoric european, democratic – luptăm pentru acest set și îl îmbunătățim din mers”, a conchis Daniel David.
Ministrul Educației din România s-a aflat în vizită oficială în Republica Moldova pe 7 iunie, la invitația omologului său de la Chișinău, Dan Perciun. Cu această ocazie, a fost lansată și cea de-a doua etapă a proiectelor comune dintre cercetătorii celor două țări, susținută de un fond comun în valoare de aproape 4 milioane de euro.