Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

Datoria către Gazprom „pe jumătate achitată”. Deputații au rectificat legea bugetului de stat pentru anul 2021

25 Nov. 2021, 12:22
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Beregoi
25 Nov. 2021, 12:22 // Economie //  Petru Beregoi

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat acordarea dreptului de a fi transferați cei 1,4 miliarde de lei din contul companiei Energocom către SA Moldovagaz, pentru a achita datoria pentru consumul de gaz pentru luna octombrie-începutul lunii noiembrie, impusă de către Gazprom țării noastre. Decizia a fost luată astăzi, în cadrul ședinței Parlamentului din 25 noiembrie, după ce deputații au modificat legea bugetului de stat pentru anul 2021.

Pentru rectificarea legii bugetului de stat pentru anul 2021 au votat 60 de deputați.

Dumitru Budianschi, a precizat că această modificare urmărește două scopuri: Primul este îndeplinirea condițiilor impuse de compania rusă Gazprom față de Moldovagaz în vederea evitării deconectării de la sursa de aprovizionare a Republicii Moldova cu gaz natural și susținerii capacității de achitare a consumului. Totodată, modificarea se face pentru întărirea situației de la Termoelectrica care, de asemenea, face parte din complexul energetic și contribuie semnificativ la menținerea securității energetice a țării.

Dumitru Budianschi, a explicat din ce cauză a fost nevoie ca banii să fie repartizați întreprinderii Moldovagaz anume prin intermediul companiei Energocom.

„Guvernul nu poate interveni prin tranzacțiile economice, iar Energocom este un instrument pentru aceasta. Dacă se plătesc sumele direct la Moldovagaz, compania poate să trateze aceste sume așa cum dorește. Guvernul nu are niciun interes ascuns. Are obiectivul să mențină situația de pe piața energetică stabilă, să avem gaze, curent, ca să trecem iarna cu bine”, a adăugat șeful de la Finanțe.

Potrivit proiectului de lege privind modificarea legii bugetului de stat pentru anul curent, veniturile au fost majorate cu 767,8 milioane de lei – până la 45 862,4 miliarde de lei, cheltuielile cu 421,7 milioane de lei – până la 57 654,3 miliarde de lei.

Deficitul bugetar s-a diminuat cu 346,1 milioane de lei și constituie 11,792 miliarde de lei sau 5,1% din PIB.

Cheltuielile au fost modificate în legătură cu instituirea alocațiilor suplimentare acordate populației în scopul depășirii consecințelor stării de urgență în sectorul energetic, dar și ca urmare a majorării ajutorului pentru perioada rece a anului și creșterii numărului de familii beneficiare.

Amintim că Gazprom a trimis o nouă notificare autorităților de la Chișinău prin care amintește că termenul de achitare a facturii pentru gazele naturale expiră astăzi, 24 noiembrie.

Precizăm că Gazprom a notificat, pe 22 noiembrie, Republica Moldova că va opri furnizarea de gaze peste 48 de ore, dacă astăzi nu-și va achita datoria curentă. Reprezentantul Gazprom a precizat că noul contract a fost semnat cu Moldovagaz practic în condițiile Chișinăului, dar cu un punct esențial și important – plata sută la sută a plăților curente la timp.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 12:18
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maria Timofti
05 Dec. 2021, 12:18 // Actualitate //  Maria Timofti

Comisia Electorală Centrală anunță despre prezența la vot în cele 5 localități din țară unde are loc al II-lea tur de scrutin al alegerilor pentru funcția de primar.

Prin urmare, în satul Opaci, raionul Căușeni au votat  357 de cetățeni iar în comuna Hârtop, raionul Cimișlia – 313 oameni și-au exprimat dreptul la vot. De asemenea, în orașul Cupcini, raionul Edineț au votat 925 de oameni, în satul Bălceana, raionul Hâncești – 215, iar în comuna Cneazevca, raionul Leova – 142 de alegători.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală