Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

De ce nu ar trebui să îți cumperi o mașină mai veche de 10 ani. Argumentele experților

05 Iul. 2021, 14:23
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
05 Iul. 2021, 14:23 // Sci-tech //  Realitatea.md

Cumpărarea unei mașini nu este o decizie simplă. Există multe elemente pe care trebuie să le iei în calcul înainte de a face achiziția. Din păcate, unul dintre cele mai importante astfel de elemente este neglijat de mulți cumpărători: vechimea autoturismului.

Sondajele indică faptul că, atunci când intenționează să își cumpere o mașină, oamenii caută, în primul rând, detalii legate de preț. E complet greșit, spun experții din industria auto. Primul lucru în funcție de care ne căutăm mașina ar trebui să fie vechimea.

Nu cumpăra mașini mai vechi de 10 ani

Experții recomandă ca vechimea autoturismului să aibă până în cinci ani, dar 10 ani e limita maximă până la care putem merge.

Chiar dacă multe mașini arată exemplar după 12-15 ani de uzură, trebuie să ținem cont de faptul că o mașină nu reprezintă doar ceea ce vedem la exterior. După mai bine de un deceniu de folosire, mașina are uzuri la părțile importante, cum ar fi motorul.

De asemenea, mașinile mai vechi de 10 ani nu beneficiază de tehnologiile înalte, apărute în ultimii ani.

Chiar dacă nu ești un împătimit al gadgeturilor și mașinilor inteligente și nu ai pretenția să comunici cu mașina de la distanță, faptul că nu deține tehnologii moderne îți poate pune viața în pericol.

De exemplu, mașinile mai vechi de 10 ani pot să nu aibă airbag-uri incluse. În cazul în care ai avea un eveniment nefericit în trafic și ai suferi un impact, airbag-urile ți-ar putea salva viața. Sunt o dotare care se regăsește acum, în general, ca fiind standard, însă în urmă cu mai bine de un deceniu nu toate mașinile o aveau.

Prin urmare, ar trebui să ții cont de faptul că o mașină veche, chiar dacă a fost bine întreținută și are un aspect nou, poate să nu fie soluția ideală cu care să te deplasezi zilnic în siguranță.

E de preferat să optăm pentru mașini mai ieftini și mai noi, cu garanție, decât pentru unele foarte vechi, dar de la anumite mărci scumpe.

Dincolo de calitatea garantată de marca respectivă, experții din industria de profil atrag atenția asupra faptului că orice mașină e supusă uzurii în timp.

Pe lângă uzura firească, mai contează și modul în care fostul proprietar s-a comportat cu ea. Dacă a avut un stil agresiv de șofare, de exemplu, mașina veche de 15 ani poate fi, în realitate, într-o stare atât de degradată, încât să corespundă unei perioade de uzură mai îndelungată.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 12:04
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
02 Aug. 2021, 12:04 // În Lume //  Elena Putregai

Deși Nigeria reprezintă cea mai mare economie a Africii, cei mai mulți oameni de acolo sunt săraci. Statul nu-i ajută aproape cu nimic, iar ei își îndreaptă direcția spre credință. Se cunoaște de câțiva ani despre megabiserica – o construcție uriașă, lungă de 1 kilometru și lată de 500 de metri, care reușește să adăpostească un milion de creștini. Despre asta s-a reamintit într-un reportaj recent la BBC.

Biserica penticostală a Ispășirii se află în Lagos, oraș din Nigeria.

De regulă, la slujbele lunare asistă 100.000 de oameni, însă la marile sărbători religioase, incinta se umple, mai exact vin aproximativ 1 milion de oameni. Cel puțin asta susține Pastorul Segun, care slujește acolo.

Se pare că nu este suficient acest spațiu bisericesc, pentru că se construiește o nouă biserică, de trei ori mai mare.

„După cunoștințele mele, este cea mai mare biserică creștină din lume”, a dezvăluit Păstorul Segun.

Este de menționat că, în Nigeria, sunt peste 80 de milioane de creștini.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate