Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

De ce Platon nu apare în lista sancțiunilor europene? Șeful CNA: Cred că este un exercițiu în derulare

07 Iun. 2023, 06:53
 // Categoria: Politica // Autor:  Redacția Realitatea
07 Iun. 2023, 06:53 // Politica //  Redacția Realitatea

Șeful Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu, nu exclude scenariul ca afaceristul Veaceslav Platon, care se ascunde de justiția din Republica Moldova,  să apară în lista sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană. Potrivit șefului CNA, procesul de extindere a listei persoanelor sancționate este în derulare și vizează exclusiv decizia statelor care aplică aceste sancțiuni, notează ipn.md.

Recent, Uniunea Europeană a anunțat aplicarea sancțiunilor pentru Vlad Plahotniuc, Ilan Șor, Marina Tauber, Gheorghe Cavcaliuc și cetățeanul rus, Igor Ceaika. Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, acuzat de spălare de bani, nu se regăsește în lista de sancțiuni europene, în schimb este vizat de sancțiunile aplicate de Canada.

„Exercițiul de aplicare a sancțiunilor ține nemijlocit de jurisdicția care aplică aceste sancțiuni și ține de procedurile lor interne, care cuantifică cât de grave sunt informațiile sau potențialele probe pentru care aceste sancțiuni sunt aplicate. Despre Platon sunt date care sunt cunoscute publicului larg. Cred că este un exercițiu în derulare, care încă nu a ajuns la final. Nu exclud ca pe viitor să apară și acest nume, luând în considerare datele cunoscute publicului larg despre multiplele suspiciuni de comitere de acte ilegale”, a spus Iulian Rusu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Șeful CNA spune că pe numele lui Veaceslav Platon au fost inițiate mai multe dosare penale instrumentate acum de procurori, însă acest proces nu poate fi confundat cu o eventuală sancțiune aplicată de Uniunea Europeană.

„Sunt mai multe dosare în exercitare la CNA, dar și la Procuratura Anticorupție, dosare instrumentate de colegii ofițeri de urmărire penală, dar și colegii procurori. Sunt dosare în proces, respectiv, trebuie să fim foarte atenți pe subiectul sancțiunilor versus cum are loc urmărirea penală. Sunt totuși două exerciții distincte. Aplicarea sancțiunilor vizează procedurile statului respectiv, în cel de-al doilea caz, ne ghidăm de Codul de procedură penală”, a mai spus șeful Centrului Național Anticorupție.

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, se află în lista de sancțiuni impuse de Canada pentru acțiuni de destabilizare în Republica Moldova. Oligarhul moldovean a anunțat că se va adresa Parlamentului canadian pentru a forma „o comisie de anchetă cu privire la implicarea oficialilor canadieni în acțiuni de șantaj la adresa sa”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

De asemenea, el a anunțat că, din cauza sancțiunilor aplicate, se va implica în politică, inclusiv prin organizarea unui nou partid.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 22:43
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
27 Sept. 2023, 22:43 // În Lume //  Ursu Ana

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru este sigur că România va adera la programul Visa Waiver începând cu 1 decembrie 2025. Declarația a fost făcută miercuri seară, la Digi 24.

„În cazul României, anunțul ar trebui să vină undeva în februarie 2025, și intrarea ar trebui să se facă în cursul acestui an. Cred că 1 decembrie 2025, un moment simbolic pentru noi – e și momentul în care primii români pot păși în SUA fără viză”, a declarat Muraru.

Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat luni, la Oradea, că România va adera la programul Visa Waiver, program care le va permite românilor să călătorească în Statele Unite fără viză, cel mai devreme la începutul anului 2025.

„Este scopul meu în acest mandat. Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie. Dacă totul va fi bine, probabil, la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun,” a declarat ambasadoarea SUA.

Senatorii americani introduceau în luna martie a acestui an un proiect de lege care recomanda includerea României în programul Visa Waiver, într-un prim pas important.

Statele Unite au propus României acordarea de „sprijin tehnic” pentru respectarea condițiilor care permit includerea unei țări în programul Visa Waiver, a anunțat pe 15 martie, la București, Dereck Hogan, asistentul principal adjunct al secretarului de stat american Anthony Blinken, care a condus a opta rundă de dialog din cadrul parteneriatului strategic România-SUA.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală