Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0.4356%
 • USD
  17.9234
  -0.164%
 • RUB
  0.2450
  0.2449%
 • RON
  4.3242
  0.3931%
 • UAH
  0.6668
  -0.21%

De la 1 iulie, înregistrarea căsătoriei nu va mai fi gratuită. Noi tarife pentru obținerea documentelor de identitate

01 Iul. 2021, 12:53
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
01 Iul. 2021, 12:53 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Începând cu 1 iulie, Agenția Servicii Publice (ASP) va aplica noi tarife pentru unele servicii de eliberare a certificatelor de stare civilă și a documentelor de identitate. Totodată, gratuitatea unor astfel de servicii a fost anulată, precum ar fi și cazul înregistrării căsătoriei. 

În acest sens, ASP atenționează că aceasta este ultima etapă de implementare a Nomenclatorului nou al tarifelor la serviciile pe care le furnizează, printre care: tarifele la serviciile din domeniul înregistrării şi evidenţei cetăţenilor Republicii Moldova, cercetărilor tehnico-ştiinţifice, confecţionării documentelor de stat, blanchetelor de evidenţă strictă şi simplă, ştampilelor şi sigiliilor, cartelelor de plastic.

Potrivit informațiilor, majorarea tarifelor se atestă la serviciile de urgență, fiind micșorat timpul de acordare a acestora, dar un factor important al Nomenclatorului actualizat este menținerea intactă a tarifelor la serviciile de bază cu termenul obișnuit, acordând posibilitatea solicitantului de a alege serviciul, de exemplu:

30 de servicii cu titlu gratuit

Pe de altă parte, pentru serviciile sociale de bază prestate persoanelor fizice, ASP informează că Nomenclatorul actualizat prevede menținerea gratuității a acestora. Astfel, este prevăzută prestarea a peste 30 de servicii cu titlu gratuit:

 • certificatul de naștere,
 • certificatul de deces,
 • prima documentare cu buletin de identitate, sau cu înlesniri pentru unele categorii de solicitanți:
 • persoane cu dizabilități,
 • copii rămaşi fără ocrotire părintească,
 • veterani de război,
 • victime ale traficului de fiinţe umane și etc.
 • persoanelor care se află la întreținerea statului,
 • donatorilor voluntari de sânge, etc.

„Reiterăm că Hotărârea Guvernului nr.966/2020 prevede ajustarea tarifelor prin aplicarea Metodologiei unificate pentru toate grupurile de servicii prestate de ASP, bazate pe estimarea costurilor și acoperirea cheltuielilor aferente procesului de acordare a serviciilor, dar în același timp pune în sarcina ASP acoperirea tuturor cheltuielilor legate de prestarea serviciilor cu înlesniri și gratuite”, precizează ASP.

De menționat că, la 1 iunie curent, în conformitate cu aceeași decizie a Cabinetului de Miniștri, ASP a majorat tarifele pentru unele servicii oferite proprietarilor și șoferilor de automobile, dar şi cele de înregistrare a companiilor sau a modificărilor în documentele entităţilor juridice.

Pentru mai multe informații cu privire la termene, tarife și înlesniri, precum și programarea prealabilă pot fi vizualizate pe site-ul instituției: www.asp.gov.md sau la numerele de telefon 14909 și (+373) 022-25-70-70 .

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 16:52
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
30 Iul. 2021, 16:52 // Societate //  Valentina Buză

400 de pachete cu produse alimentare neperisabile vor ajunge în aceste zile beneficiarilor direcţiilor municipale de către Crucea Roşie din Moldova cu suportul financiar al Federaţiei Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie.

Astfel, 300 de pachete au fost distribuite pentru beneficiarii Direcţiei generale asistenţă socială şi sănătate şi 100 de pachete pentru familiile defavorizate, beneficiare ale serviciilor Direcţiei generale pentru protecția drepturilor copilului.

Mai mult, fiecare pungă conţinea conserve din carne, crupe de orez, mazăre şi hrișcă, zahăr, făină, ulei de floarea soarelui şi paste făinoase.

„Mulţumesc Crucii Roşiii din Moldova, care ne-a susţinut în diferite situaţii, inclusiv în perioada pandemică de COVID-19. În paralel, menţionez că lunar, cele 1 200 de persoane social defavorizate din municipiul Chişinău, beneficiare ale serviciului de alimentare cu prânzuri, primesc pachete alimentare”, a scris într-o postare pe Facebook edilul Capitalei, Ion Ceban.

Potrivit primarului, DGASS oferă produse alimentare în schimbul prânzurilor, în contextul situaţiei pandemice prin COVID-19, iar beneficiarii coletelor sunt persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilităţi, familiile monoparentale sau cu mulţi copii şi persoanele fără venituri.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate