Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0696%
 • USD
  17.8869
  -0.2041%
 • RUB
  0.2454
  0.163%
 • RON
  4.3249
  0.0162%
 • UAH
  0.6663
  -0.075%

Și-au pierdut viața la locul de muncă! Câți moldoveni au decedat, în 2020, și câți au avut de suferit

01 Iul. 2021, 11:59
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
01 Iul. 2021, 11:59 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

451 de persoane au avut de suferit în urma accidentelor de muncă produse pe parcursul anului 2020. Din totalul de 438 de evenimente de accidentare comunicate, inspectorii de muncă din autoritățile competente în domeniul siguranței ocupaționale au cercetat 132 cazuri de accidentare, soldate cu 63 accidente mortale.

Despre asta anunță Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, într-un comunicat de presă.

„Dintre acestea, 26 sunt calificate drept accidente de muncă, 30 în afara muncii, iar 7 accidente nu se încadrează în prevederile Regulamentului de cercetare a accidentelor de muncă. Alte 65 de accidente au fost calificate drept grave, iar 4 – cu incapacitate temporară de muncă. Potrivit Elenei Carchilan, șeful Inspectoratului Muncii al Sindicatelor din cadrul Confederației Naționale Sindicatelor din Moldova (CNSM), în 8 accidente de muncă au fost implicați membri de sindicat, iar inspectorii de muncă sindicali au participat, de comun cu inspectorii de stat, la cercetarea acestora”, se arată în nota informativă.

Cele mai multe accidente s-au produs în domeniile transport şi depozitare (9 mortale și 7 grave);

 •   agricultură, silvicultură şi pescuit (6 mortale şi 7 grave);
 • construcții (4 mortale şi 12 grave);
 • industria prelucrătoare (3 mortale şi 13 grave).

„Printre cele mai frecvente împrejurări de accidentare a salariaților la locurile de muncă este căderea executantului de la înălțime; prinderea, lovirea sau strivirea de mijloace de transport pe drumuri publice, de mașini și utilaje în funcțiune; căderea, prăbușirea de materiale și obiecte; contact cu curent electric. De asemenea, în rezultatul cercetării accidentelor s-a stabilit că acestea s-au produs cel mai frecvent din cauza încălcării de către executanți a normelor de securitate și sănătate în muncă, cât și din cauza sarcinii de muncă inadecvate”, mai scrie CNSM.

Pierderile materiale, suportate de unitățile vizate în statistici, în urma accidentelor de muncă, se estimează la 4,8 mln lei, din care 37 la sută constituie plăţile conform certificatelor de concediu medical, 9 la sută – plăţi pentru repararea prejudiciului cauzat, 33 la sută – plăţile indemnizaţiilor unice în cazul reducerii capacităţii de muncă sau decesul angajatului şi 21 la sută constituie valoarea mijloacelor de producţie defectate.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 22:19
 // Categoria: Sport // Autor:  Cristina Vlah
02 Aug. 2021, 22:19 // Sport //  Cristina Vlah

Sportiva olimpică din Belarus, Kristina Timanovskaia, a obținut viză poloneză, după ce a cerut ajutor autorităților Poloniei ca să-i ofere azil, după ce a criticat dur autoritățile de la Minsk, informează Realitatea.md cu referire la BBC.

Aflată la Tokyo, unde se desfășoară Jocurile Olimpice, Kristinei Timanovskaia i-a fost asigurată securitatea din partea poliției japoneze. Ea a fost cazată într-un hotel și protejată de oamenii legii din Tokyo.

Timanovskaia a fost forțată să părăsească Jocurile Olimpice și să zboare înapoi spre Minsk, după ce i-a criticat pe antrenori. Ulterior ea a fost exclusă din echipa olimpică a Belarusului.

Acest incident pune din nou într-o lumină negativă Belarusul condus de președintele Alexandr Lukașenko. Anul trecut, în timpul protestelor de după re-alegerea lui Lukașenko în funcția de președinte, mai mulți atleți au fost supuși represiunilor de către reprezentanții structurilor de forță. Sportivilor li s-au tăiat din fondurile bănești sau au fost excluși din echipele naționale.

Ministrul de Externe din Polonia a spus că Timanovskaia a fost în contact direct cu ambasadorul polonez de la Tokyo și că Polonia „va face tot ce e necesar pentru a o ajuta în cariera sportivă a atletei”.

Soțul sportivei a zburat spre capitala Ucrainei, Kiev, de unde urmează să se deplaseze spre Varșovia.

Guvernul de la Minsk deocamdată nu a comentat acțiunile Poloniei.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate