Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

MSMPS: Este importantă respectarea cerințelor de securitate și sănătate la locul de muncă

21 Iun. 2021, 17:53
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
21 Iun. 2021, 17:53 // Actualitate //  Valentina Buză

În contextul în care este foarte importantă siguranța la locul de muncă, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale face un apel către angajatori să asigure locurile de muncă în corespundere cu cerințele de securitate și sănătate în muncă, iar către salariați, să respecte cerințele date, pentru a preveni accidentele de muncă, în special pe șantierele de construcții, unde se produc cel mai grave accidente de muncă.

Totodată, responsabilii menționează că, în cazul apariției unui pericol pentru viața ori sănătatea lucrătorului, angajatorul este în drept să refuze efectuarea lucrării până la înlăturarea acestuia.

Normele de securitate și sănătate pentru șantierele temporare sau mobile sunt prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 80/2012. Acestea stabilesc acțiunile preventive care trebuie întreprinse, pentru a evita căderile de la înălțime, după cum urmează:

 • instalarea balustradelor de protecţie solide, suficient de înalte şi având cel puţin o bordură, o mână curentă şi protecţie intermediară, sau cu un mijloc alternativ echivalent;
 • utilizarea echipamentelor de muncă corespunzătoare: echipamente colective (balustradele, platformele ori plasele de prindere) sau a echipamentelor individuale (centuri de siguranţă sau alte mijloace sigure de ancorare).

Totodată, normele sus-menționate reglementează și modul de întrebuințare și utilizare a schelelor și a scărilor:

 • conceperea, construirea şi întreţinerea schelelor se va face astfel încât să se evite prăbuşirea sau deplasarea lor accidentală;
 • platformele de lucru, pasarelele şi scările schelelor trebuie să fie construite, dimensionate, protejate şi utilizate astfel încât persoanele să nu cadă sau să fie expuse căderilor de obiecte;
 • schelele trebuie controlate de către o persoana competentă: înainte de a fi date în exploatare; ulterior la intervale periodice; după orice modificare, perioadă de neutilizare, expunere la intemperii sau cutremur de pământ ori în alte circumstanţe care le-ar fi putut afecta rezistenţa sau stabilitatea:
 • scările trebuie să aibă o rezistenţă suficientă, să fie corect întreţinute şi utilizate, în locuri corespunzătoare şi conform destinaţiei lor;
 • schelele mobile trebuie să fie asigurate împotriva deplasărilor involuntare.

De menționat că, în conformitate cu Legea securității și sănătății în muncă nr.186/2008, angajatorul are obligația de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor sub toate aspectele ce ţin de activitatea desfăşurată, iar în cazul apariției unor dificultăți de implementare a normelor, aceștia sunt în drept să se adreseze pentru consultanță Inspectoratului de Stat al Muncii, str. Miron Costin 17/2, tel. (022) 49 94 00.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 20:20
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
27 Iul. 2021, 20:20 // În Lume //  Cristina Vlah

După ani de așteptare, situl din România Roșia Montană a fost inclus în patrimoniul universal UNESCO, informează Realitatea.md. Decizia a fost luată astăzi de către Comitetul Patrimoniului Mondial, întrunit la China, în cea de-a 44-a sesiune.

Pe 4 ianuarie 2016, ministerul Culturii din România a depus dosarul Roșia Montană la UNESCO.

Potrivit informațiilor oficiale, valoarea universală a peisajului cultural minier Roșia Montană conține ”cel mai semnificativ, extins și divers din punct de vedere tehnic complex minier aurifer subteran roman cunoscut în lume la ora actuală, datând din perioada ocupației romane a Daciei (106-271 EN)”.

„În aceste momente, sărbătorim alături de comunitatea locală din Roșia Montană, a căror rezistență și determinare au inspirat o lume întreagă. Azi, toate eforturile lor sunt încununate cu cea mai importantă distincție culturală pe care o poate primi un loc de pe acest pământ: ”Outstanding Universal Value” (”Valoare Universală Excepțională”) în Patrimoniul Mondial UNESCO”, se menționează pe pagina de facebook dedicată locației.

Acest sit a fost legat de numeroase scandaluri, după ce compania Gabriel Resources a obţinut în anul 1999 o licenţă de explorare pentru proiectul minei de aur de la Roşia Montană, în care compania canadiană deţine o participaţie de 80,69%, iar compania minieră de stat Minvest Deva deţine 19,31%. În acest sens, au fost organizate și acțiuni de proteste, românii cerând ca să fie stopate lucrările de extracție din acea zonă.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid