Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

MSMPS: Este importantă respectarea cerințelor de securitate și sănătate la locul de muncă

21 Iun. 2021, 17:53
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
21 Iun. 2021, 17:53 // Actualitate //  Valentina Buză

În contextul în care este foarte importantă siguranța la locul de muncă, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale face un apel către angajatori să asigure locurile de muncă în corespundere cu cerințele de securitate și sănătate în muncă, iar către salariați, să respecte cerințele date, pentru a preveni accidentele de muncă, în special pe șantierele de construcții, unde se produc cel mai grave accidente de muncă.

Totodată, responsabilii menționează că, în cazul apariției unui pericol pentru viața ori sănătatea lucrătorului, angajatorul este în drept să refuze efectuarea lucrării până la înlăturarea acestuia.

Normele de securitate și sănătate pentru șantierele temporare sau mobile sunt prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 80/2012. Acestea stabilesc acțiunile preventive care trebuie întreprinse, pentru a evita căderile de la înălțime, după cum urmează:

 • instalarea balustradelor de protecţie solide, suficient de înalte şi având cel puţin o bordură, o mână curentă şi protecţie intermediară, sau cu un mijloc alternativ echivalent;
 • utilizarea echipamentelor de muncă corespunzătoare: echipamente colective (balustradele, platformele ori plasele de prindere) sau a echipamentelor individuale (centuri de siguranţă sau alte mijloace sigure de ancorare).

Totodată, normele sus-menționate reglementează și modul de întrebuințare și utilizare a schelelor și a scărilor:

 • conceperea, construirea şi întreţinerea schelelor se va face astfel încât să se evite prăbuşirea sau deplasarea lor accidentală;
 • platformele de lucru, pasarelele şi scările schelelor trebuie să fie construite, dimensionate, protejate şi utilizate astfel încât persoanele să nu cadă sau să fie expuse căderilor de obiecte;
 • schelele trebuie controlate de către o persoana competentă: înainte de a fi date în exploatare; ulterior la intervale periodice; după orice modificare, perioadă de neutilizare, expunere la intemperii sau cutremur de pământ ori în alte circumstanţe care le-ar fi putut afecta rezistenţa sau stabilitatea:
 • scările trebuie să aibă o rezistenţă suficientă, să fie corect întreţinute şi utilizate, în locuri corespunzătoare şi conform destinaţiei lor;
 • schelele mobile trebuie să fie asigurate împotriva deplasărilor involuntare.

De menționat că, în conformitate cu Legea securității și sănătății în muncă nr.186/2008, angajatorul are obligația de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor sub toate aspectele ce ţin de activitatea desfăşurată, iar în cazul apariției unor dificultăți de implementare a normelor, aceștia sunt în drept să se adreseze pentru consultanță Inspectoratului de Stat al Muncii, str. Miron Costin 17/2, tel. (022) 49 94 00.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 10:23
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 10:23 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Olesea Stamate, ar putea fi propusă pentru funcția de șefă a Centrului Național Anticorupție. Despre aceasta comunică unele surse AGORA. Iată cum comentează parlamentara astfel de posibilitate.

„Nu știu nimic despre o astfel de propunere. Știți foarte bine că eu vreau să mă ocup de Reforma justiției. De unde am să fac Reforma justiției – de aici din Parlament, sau de la Ministerul Justiției? Evident, este o altă întrebare pe care urmează o decidem cu colegii împreună. O să examinez sau nu o astfel de propunere atunci când aceasta va veni”, spune Stamate pentru AGORA.

Menționăm că, mandatul actualului șef al CNA este valabil și ar urma să expire peste trei ani. La fel, AGORA precizează că potrivit legislației Republicii Moldova directorul CNA nu trebuie să fie membru de partid în ultimii doi ani, Stamate însă fiind membră a Partidului Acțiune și Solidaritate.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate