Curs valutar
 • EUR
  21.1905
  -0.1326%
 • USD
  17.9528
  -0.2557%
 • RUB
  0.2444
  0.1227%
 • RON
  4.3072
  -0.137%
 • UAH
  0.6682
  -0.1946%

(FOTO/VIDEO) Deflagrație într-un bloc de locuit de la Botanica. O femeie și doi copii, internați în spital

22 Feb. 2021, 21:30
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
22 Feb. 2021, 21:30 // Societate //  Realitatea.md

O explozie puternică s-a produs în această seară într-un bloc de locuit cu șase nivele de pe strada Independenții 12/1 din municipiul Chișinău, în urma căreia cel puțin trei persoane ar fi avut de suferit, printre care un minor și un bebeluș.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 20:17 minute. La fața locului au fost îndreptate 4 echipaje de salvatori.

Ajunși la fața locului, angajații IGSU au stabilit că în urma exploziei într-o bucătărie comună au fost afectate geamurile și ușile în apartamentele de la etajele 1- 5. IGSU informează că, pereții principali (portanți) nu au fost afectați.

Salvatorii au verificat toate locuințele pentru a stabili dacă nu au fost blocate persoane sub dărâmături. Victime nu au fost raportate, însă potrivit informațiilor preliminare doi minori în vârstă de un an și 10 ani, precum și o femeie au avut de suferit.

Copiii au fost internați la Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco” în stare stabilă satisfăcătoare.

La moment, la fața locului lucrează toate serviciile abilitate. Cauza și circumstanțele producerii deflagrației urmează a fi stabilite ulterior de specialiști.

Realitatea Live

29 Iul. 2021, 08:23
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
29 Iul. 2021, 08:23 // Politica //  Petru Cosoi

Reforma justiției este un proces care nu poate fi realizat într-un an sau doi, iar promisiunile privind reformarea rapidă a sistemului judiciar sunt utopice. Totuși, în urma alegerilor anticipate, Republica Moldova are o șansă unică de a începe curățarea sistemului de elemente corupte prin evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor.

Juristul Nicolae Eșanu, fost secretar de stat al Ministerului Justiției, spune că reforma justiției este un proces de lungă durată, iar actualii politicieni se vor lovi de o rezistență solidă din partea sistemului. În plus, reforma justiției ar trebui să înceapă de la procesele legislative.

„Sistemul judecătoresc ar putea fi ajutat de politic, dar orice grabă se va solda cu eșec. Dacă noi avem așteptări că justiția va fi reformată într-un an, doi, vom fi foarte dezamăgiți. Cine crede că putem avea două lumi paralele cu o justiție care funcționează și cu un Parlament și Guvern nefuncțional, este o utopie. Atât timp cât Parlamentul va fenta legile, Constituția, bunul-simț pentru a atinge un scop oricât de nobil ar fi acesta, justiția va percepe semnalul că nimic nu se schimbă”, a spus juristul în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, notează IPN.

Potrivit Nadejdei Hriptievschi, de la Centrul de Resurse Juridice, în Republica Moldova există voință politică pentru a începe reformarea justiției. Evaluarea externă a judecătorilor și procutorilor ar fi un prim pas în acest sens.

„Avem un moment istoric. Se aliniază două aspecte foarte importante, o majoritate parlamentară care și-a trasat reforma justiției ca prioritate și avem judecători care încep să-și dorească schimbarea. Avem acum șansa ca reforma să fie propulsată și din interior și cu sprijinul politicului. Această evaluare externă se numește „externă”, pentru că vor exista elemente din afara sistemului judecătoresc, dar rămâne esențială participarea sistemului”, a spus jurista Nadejda Hriptievschi.

Potrivit programului electoral al Partidului Acțiune și Solidaritate, legea privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor va fi aprobată de actuala majoritate parlamentară în regim prioritar. Potrivit inițiativei, evaluarea va fi efectuată de către o comisie de experți naționali și internaționali, foști judecători, procurori cu o reputație ireproșabilă, având la bază criteriile profesionalismului și integrității.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate