Curs valutar
  • EUR
    19.0855
    -0.6811%
  • USD
    18.2165
    -0.0895%
  • RUB
    0.1836
    -0.5991%
  • RON
    3.8365
    -0.6751%
  • UAH
    0.4972
    0.7039%

Înfrățire peste Prut. Federațiile de rugby din R. Moldova și România vor semna un protocol de colaborare

22 Feb. 2021, 20:08
 // Categoria: Sport // Autor:  Realitatea.md
22 Feb. 2021, 20:08 // Sport //  Realitatea.md

Liderii rugbyului de pe cele două maluri ale Prutului au avut astăzi o întrevedere la Galați, România, unde s-a pus la cale întărirea legăturilor dintre cele două foruri de conducere ale acestui sport.

Alexei Cotruță, președintele Federației de Rugby a Moldovei (FRM) s-a întâlnit cu delegația din România, condusă de Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby (FRR), cu care a discutat modalitățile concrete prin care cele două federații pot colabora mai bine în viitor. S-a decis în acest context ca, în cursul lunii martie, să fie semnat un protocol de înfrățire între cele două federații de rugby, prin care să fie extinse legăturile de prietenie dintre sportivii moldoveni și cei români.

„Dezvoltarea colaborării cu Federația Română de Rugby este o veste foarte și foarte bună pentru rugbyul moldovenesc. Vom fi mai apropiați de frații noștri din România și ne vom susține reciproc pentru a îmbunătăți performanțele în rugby și la Chișinău, și la București”, a spus Alexei Cotruță.

La rândul său, Alin Petrache s-a arătat mulțumit de întâlnirea cu liderii rugbyului din Republica Moldova. „Discuțiile cu domnul Alexei Cotruță au arătat că există o abordare comună de ambele maluri ale Prutului în legătură cu promovarea rugbyului. Noi, în România, suntem gata să oferim sprijinul nostru pentru frații moldoveni, pentru Federația de Rugby a Moldovei, pentru progresul rugbyului dintre Prut și Nistru”, a declarat Alin Petrache.

La întâlnirea de la Galați au mai participat Anatolie Curechi, vicepreședinte al FRM și Anton Pisaroglu, consultant politic și candidat pentru funcția de vicepreședinte al Federației Române de Rugby la alegerile care vor avea loc la sfârșitul acestei săptămâni. În cadrul discuției dintre conducătorii celor foruri sportive s-a mai stabilit că, în ziua semnării protocolului de colaborare între cele două federații, Anton Pisaroglu va deveni președinte de onoare al Federației de Rugby a Moldovei. Despre acest eveniment, oficialul din România a afirmat: „Sunt încântat că am convenit împreună cu prietenii de la Chișinău să consolidăm relațiile dintre federațiile noastre de rugby inclusiv prin această numire. Eu sunt născut la Tecuci, deci în Moldova aflată între Prut și Carpați, iar buneii mei, părinții tatălui, sunt din Republica Moldova. Faptul că voi deveni președinte de onoare al FRM e pentru mine o mare bucurie”.

Maia Sandu, invitată la un meci amical de rugby dintre Republica Moldova și România

Ca un prim pas concret în vederea strângerii legăturilor de rugby dintre cele două maluri ale Prutului, liderii Federației Române de Rugby și Federației de Rugby a Moldovei au propus o vizită la Chișinău a echipei de rugby a României U 20 (sub 20 de ani), care să desfășoare un cantonament de pregătire a colegilor moldoveni, timp de cinci zile, în primăvara care urmează. Acest cantonament este prevăzut să se încheie cu un meci demonstrativ de rugby între echipa Republicii Moldovei și cea a României, la acest meci fiind invitată și președinta țării, Maia Sandu. Invitația a fost trimisă săptămâna trecută, într-o scrisoare adresată Maiei Sandu de către Alexei Cotruță și Anatolie Curechi.

Realitatea Live

03 Oct. 2023, 22:28
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
03 Oct. 2023, 22:28 // În Lume //  Ursu Ana

Parisul şi-a dat acordul pentru livrarea de echipament militar Armeniei, care doreşte să se protejeze de statul vecin Azerbaidjan a declarat șefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, aflată în vizită la Erevan, relatează AFP.

Ea nu a dat detalii privind echipamentul militar, dar a dat asigurări că Parisul va acţiona în acest domeniu cu spirit de responsabilitate de ambele părţi şi fără niciun spirit de escaladare.

„Franţa şi-a dat acordul pentru încheierea de viitoare contracte cu Armenia care vor permite livrarea de echipament militar Armeniei astfel încât să îşi poată asigura apărarea”, a declarat Catherine Colonna.

Şefa diplomaţiei franceze a subliniat, de asemenea, că Azerbaidjanul, cu veniturile sale din petrol şi sprijinul turc, „nu a încetat să se înarmeze pentru a trece la acţiuni”.

Săptămâna trecută, Parisul şi-a majorat ajutorul pentru Erevan în acest an la 12,5 milioane de euro.  După ofensiva fulgerătoare din septembrie a armatei azere în Nagorno-Karabah, aproape toată populaţia de etnie armeană a republicii autoproclamate pe acest teritoriu s-a refugiat în Armenia. Structura separatistă îşi va înceta oficial existenţa la 1 ianuarie 2024.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală