Curs valutar
  • EUR
    19.1042
    0.1754%
  • USD
    17.8286
    0.0129%
  • RUB
    0.2189
    -0.2284%
  • RON
    3.8512
    0.1714%
  • UAH
    0.4827
    0%

(FOTO) O sferă metalică „misterioasă”, cu inscripții în limba rusă, descoperită pe o plajă din Bahamas

02 Mart. 2021, 18:55
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
02 Mart. 2021, 18:55 // În Lume //  Realitatea.md

O femeie din Marea Britanie a găsit, în timpul unei plimbări pe o plajă a insulei Harbour din Bahamas, o sferă metalică, strălucitoare, cu inscripții în limba rusă. Descoperirea neobișnuită pare a fi parte a unei rachete americane, produsă în Ucraina.

După cum relatează The Independent, sfera metalică este din titaniu și are pe ea o inscripție în limba rusă, potrivit căreia bila este destinată pentru utilizare la temperaturi de la minus 170 până la minus 196 de grade, are o capacitate de aproximativ 43 de litri, o greutate maximă de aproximativ 41 kg și sugerează, de asemenea, că ar fi putut fi produsă în 2018.

Preluând această știre, RIA Novosti a descoperit că pe site-ul întreprinderii „Iujmaș” (Yuzhmash) din Ucraina este indicat despre „containere sferice, care asigură păstrarea în siguranță a gazelor la temperaturi criogene de până la minus 196 de grade Celsius”, produse de companie. Acestea ar fi livrate pentru rachetele Antares de producție americană.

Expertul în domeniul cosmonauticii Vadim Lukașevici, solicitat de RIA Novosti să examineze pozele cu sfera metalică depistată în Bahamas a confirmat că, cel mai probabil, este de producție ucraineană.

„Nu putem afirma cu siguranță, dar pare a fi o butelie pentru heliu care se află în interiorul rezervorului cu oxigen lichid utilizat la rachete. Chiar și temperaturile [indicate] coincid”, a spus Lukașevici.

Ultima lansare a rachetelor Antares la ziua de astăzi a avut loc pe 20 februarie. Lansarea acestor rachete au loc de la cosmodromul Wallops Island Test Center de pe insula Wallops, iar traseul acestora „trece” un pic mai la nord de insulele Bahamas.

„Prima etapă cade în ocean, se distruge, iar în continuare acest rezervor, ca o plută ajunge pe o oarecare insulă”, a mai comentat expertul.

Realitatea Live

08 Iun. 2023, 06:59
 // Categoria: Politica // Autor:  Redacția Realitatea
08 Iun. 2023, 06:59 // Politica //  Redacția Realitatea

Subiectul achizițitiei gazelor și activitatea Energocom pe acest segment este în continuare unul care figurează în dezbaterile publice. Unii actori au ajuns chiar să dezvăluie scheme cu iz de corupție care s-ar fi întâmplat în spatele ușilor închise. De exemplu, compania de stat este acuzată de „incompetență și corupție” din cauza că a achiziționat în avans volume prea mari de gaze în ianuarie, când prețul de piața depășea 1000 de dolari, nu a asigurat contractul de achiziție a gazelor și a introdus la devamare și cheltuielile de transport a gazelor pe tot teritoriul Moldovei. Acuzațiile îi aparțin lui Renato Usatîi și au fost făcute în studioul emisiunii „Secretele Puterii”, conform jurnal.md.

Liderul Partidului Nostru s-a arătat nemulțumit de faptul că actuala conducere a Republicii Moldova a achiziționat volume enorme de gaz în avans, pentru un termen de timp mult prea extins, achitând în decembrie-ianuarie circa 1000 de dolari pentru mia de metri cubi la prețul de piață de atunci, în timp ce astăzi se livrează gaz, când prețul de piață este deja sub 300 de dolari, din banii plătiți în ianuarie.

„Pretenția mea către Energocom și guvernare: când tot globul pământesc, companii mari și mici din Austria, Olanda, Germania, România, cumpărau un volum mic de gaze, pentru o săptămână sau două, iar maxim cine își putea permite pentru o lună era Germania, stat mare, care nu are problemele cu banii pe care le avem; ai noștri au „tuflit” sute de milioane de euro. Deci, Republica Moldova transfera către compania terță ERU (Energy Resources of Ukraine) în avans bani publici – 4 miliarde de lei, 200 de milioane de euro, în decembrie-ianuarie, în contextul în care gazul deja la sfârșit de ianuarie era 600-700 de euro, ajungând apoi la 300 de euro în ziua de azi. Dacă noi am dat banii în decembrie și ianurie, atunci această companie, cu cât mai mult ne apropiem de vară, câștigă și peste 200% din banii cetățenilor, pentru că astăzi gazul nu se mai vinde cu 15-16 lei, dar se găsește și la preț de sub 6 lei”, a declarat Usatîi.

Un alt motiv pentru care Usatîi acuză compania Energocom de „corupție și incompetență” este asigurarea contractului privind achiziția și livrarea gazelor, pe care Energocom nu a făcut-o și care este un fapt inadmisibil atunci când în joc sunt bani publici.

„Am mai aflat încă un lucru. Acești ai noștri specialiști de oameni buni care au umplut și Guvernul, și Parlamentul, și Energocomul, nu au făcut un contract de asigurare pentru a se asigura de scăderi și ridicări de preț. Când tu faci achiziții cu bani publici, tu nu ai dreptul să nu faci asigurări. Asta este și incompetență și corupție. Asta nici nu-i „biznes po moldavski”, a adăugat acesta.

Renato Usatâi a continuat să critice activitatea Energocom, dezvăluind încă o schemă al cărei scop pare a fi potrivit lui de a mai „umbla o dată în buzunarele cetățenilor”.

„Vă mai spun cum Energocomul s-a mai băgat încă o dată, „na vseakii sluceai”, în buzunarul omului. Avem, deci, valoarea facturată și valoare la vamă și doar Energocomul este unica companie de pe piața moldovenească care a introdus la vamă, adică la devamare, și cheltuielile pe care o să le aibă la transportarea gazelor pe tot teritoriul Republicii Moldova. Asta-i „debilism”!”, a conchis politicianul.

Întrebat fiind de unde a obținut, totuși, datele prezentate în studioul emisiunii, prin care incriminează companiei de stat Energocom și guvernării scheme ilegale în procesul de achiziție a gazelor iarna trecută, Usatâi a ezitat să răspundă.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală