Curs valutar
  • EUR
    19.1338
    0%
  • USD
    18.1553
    0%
  • RUB
    0.1871
    0%
  • RON
    3.8458
    0%
  • UAH
    0.4916
    0%

(FOTO) Familiile a cinci eroi decedați în Războiul de la Nistru, primite în vizită de președinta țării

02 Mart. 2021, 18:09
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
02 Mart. 2021, 18:09 // Societate //  Realitatea.md

Președinta țării, Maia Sandu, s-a întâlnit astăzi cu familiile a cinci eroi căzuți pe câmpul de luptă în timpului Războiului de la Nistru, în contextul marcării astăzi a 29 de ani de la conflictul armat.

Este vorba de familia lui Alexandru Ticot, care a decedat în luptele pentru Tighina la doar 22 de ani. Fiica lui avea atunci o lună.

Gheorghe Cașu, fiul doctorului habilitat, matematicianului Alexei Cașu, a decedat la 21 de ani la Dubăsari.

Sergiu Kulațkii a decedat la 23 de ani la Tighina.

Filip Lupașcu a decedat la 32 de ani pe platoul de la Coșnița, lăsând orfani doi băieți.

Anatolii Popovici, judecător, a decedat la 30 de ani la Tighina – au rămas orfani doi copii.

„Azi am fost onorați să primim la Președinție familiile a cinci eroi căzuți în luptele din 1992.  Am discutat cu familiile lor despre pierdere, suferință și recunoștință. A fost o discuție răvășitoare, care m-a convins, o dată în plus, că trebuie să facem mai mult pentru a înveșnici memoria celor căzuți și pentru a le face mai bună viața urmașilor lor, a rudelor apropiate. Azi am pomenit cei cinci eroi, am aflat multe despre ce fel de oameni au fost, despre golul lăsat în familiile lor. Nici lacrimile și nici cuvintele nu pot alina durerea acestor familii. Și ca ele sunt sute de familii din Moldova. Inclusiv familii care au pierdut tați, soți și fii după război, în urma rănilor primite. Ca societate avem misiunea să le cunoaștem istoriile. Să le fim alături”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Amintim că, astăzi, în întreaga țară au fost comemorații eroii decedați în Războiul de la Nistru. De asemenea, în școlile din țară au fost organizate lecții patriotice online, unde veteranii conflictului armat le-au povestit copiilor despre războiul moldo-rus de la Nistru.

Realitatea Live

30 Sept. 2023, 15:54
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
30 Sept. 2023, 15:54 // Societate //  Realitatea.md

Feteasca Neagră este unul dintre cele patru soiuri de struguri autohtoni din care se produc vinuri cu acelaşi nume – Fetească Neagră. Plantaţiile de viţă-de-vie din Republica Moldova, acoperite cu acest soi de struguri, se întind pe 388 de hectare, preponderent în UTA Găgăuzia.

“Este un soi autohton, aflat de multă vreme în cultură pe suprafețe însemnate în partea de Sud a Moldovei și în zona de Est a Munteniei. În zilele noastre se cultivă în toată țara, cât și în afara granițelor țării”, spune într-un interviu pentru Realitatea.md, Gheorghe Nicolaescu, doctor în viticultură, conferenţiar universitar, Departamentul Horticultură, Universitatea Tehnică din Moldova.

Feteasca Neagră mai este cunoscută în popor ca Poama Fetei Neagră, Păsărească Neagră sau Coada Rândunicii. Deşi strugurii sunt de un violaceu închis, din ei se produc nu doar vinuri roşii.

“Se pot obține atât rose-uri deosebite, cât și vinuri roșii ce pot fi învechite în butoaie sau baricuri din lemn de stejar de calitate și ulterior în sticlă, rezultând vinuri de mare marcă. În funcție de tehnicile de vinificație, se pot obține vinuri cu arome variate și cu structură de taninuri fine, aciditate bună, corp mediu spre plin și un nivel de alcool mediu spre mare”, susţine Gheorghe Nicolaescu.

Amatorii de vinuri roşii trebuie să ştie că Feteasca Neagră este un soi în care predomină fructele, precum murele, prunele şi vişinele negre, iar din condimente se evidenţiază scorțișoara, vanilia, piperul și ienibaharul. La vinurile mai vechi, putem simţi mirosul de coajă prăjită de pâine și piele.

Iar gurmanzii e important să le combine corect. Pentru o Fetească Neagră de soi sau una cupajată, este cea mai indicată carnea roşie. Optaţi pentru vită sau miel la grătar sau puteţi savura un pahar de Păsărească Neagră şi dacă aveţi pe masă un gulaş de mistreţ sau piept de raţă. Să aveţi poftă bună şi în pahar vinuri din soiuri autohtone!

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală