Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

Deputații cursanți, la prima sesiune a programului de inițiere. Au fost familiarizați cu activitatea Secretariatului

04 Aug. 2021, 16:58
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
04 Aug. 2021, 16:58 // Politica //  Petru Beregoi

Prima sesiune de informare din cadrul programului de inițiere pentru deputații de Legislatura a XI-a, aflați la primul mandat de parlamentar s-a desfășurat astăzi la Parlament. Deputații au fost informați despre activitatea Secretariatului Parlamentului, atribuțiile, sarcinile și responsabilitățile subdiviziunilor structurale.

Sesiunea de astăzi reprezintă prima din cele trei etape ale programului de inițiere pentru noii deputați, menit să asigure asistența organizatorică, informațională și tehnică oferită de către subdiviziunile Secretariatului Parlamentului.

La următoarele două etape, deputații urmează să fie informați despre procesul legislativ, armonizarea legislației, controlul parlamentar, precum și despre alte subiecte de interes, la solicitarea fracțiunilor.

De remarcat că peste 56 din cei 101 deputați aleși la scrutinul parlamentar din 11 iulie curent sunt la primul mandat de parlamentar.

Amintim că, la dispoziția tuturor deputaților este pus sistemul informațional intern (Intranet), unde parlamentarii se vor informa asupra structurii și atribuțiilor instituției legislative, organizării și funcționării Secretariatului Parlamentului. De asemenea, pe Intranet toți deputații vor putea accesa acte legislative relevante activității unui membru al Parlamentului,  documente, baze de date, informații de contact, regulamente, registre etc. Informațiile se referă și la unele aspecte tehnice, precum regulamentul de utilizare a sălilor de ședințe, prezența deputaților în Parlament, accesul la parcarea instituției și altele.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 05:29
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
24 Sept. 2021, 05:29 // În Lume //  Cristina Vlah

Liderul guvernării separatiste din regiunea Catalană a Spaniei, Carles Puigdemont, a fost reținut de către poliția italiană din Sardinia, informează Realitatea.md cu referire la agenția Reuters.

Potrivit sursei, Puigdemont venise din Bruxelles spre Alghero, la o expoziție internațională, ca să se întâlnească cu liderul regional al Sardiniei precum și cu ombudsmanul regiunii.

„Când a ajuns la Aeroportul din Alghero, a fost oprit de către poliția de frontieră a Italiei. Urmează să fie adus în fața magistraților Curții de Apel din Sasser, care sunt abilitați dă decidă dacă îl vor elibera sau îl vor extrăda”, se menționează într-un comunicat emis de biroul de presă al liderului Catalan.

Postul de radio din Spania, „Cadena Ser” a anunțat despre această știre, făcând trimitere la enunțul avocatului Gonzalo Boye. Acesta a confirmat reținerea lui Carles Puigdemont într-un tweet.

Spania l-a acuzat pe liderul Catalan de secessionism, după ce în 2017 a fost organizat un Referendum cu privire la independența Cataloniei față de Spania, fapt criticat dur de autoritățile din Madrid. Acel referendum a fost declarat ilegal de către instanțele judecătorești din Spania.

În martie, Parlamentul European l-a lipsit pe Puidgemont de imunitatea parlamentară, de care se bucura odată de devenise membru în 2019. Ulterior, Puidgemont a trăit într-un auto-exil, fiind stabilit în Belgia.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române