Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

Dereck Hogan a bătut la ușa PAS. A avut o discuție cu Igor Grosu pe „subiecte de actualitate”

28 Iun. 2021, 15:15
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
28 Iun. 2021, 15:15 // Politica //  Petru Beregoi

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan a avut astăzi o întrevedere cu liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, în cadrul căreia au discutat despre situația politică din țară și alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

Igor Grosu i-a mulțumit ambasadorului SUA pentru sprijinul oferit Moldovei, afirmând că, anul acesta Moldova are posibilitatea de a intra într-o nouă perioadă de dezvoltare.

„Astăzi am avut o discuție cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan. I-am mulțumit domnului Ambasador Hogan în numele tuturor cetățenilor pentru sprijinul constant oferit de Statele Unite ale Americii de-a lungul anilor. Am discutat despre situația politică din țară și despre alegerile parlamentare din 11 iulie. Ne dorim cu toții un scrutin liber și corect ca oamenii să poată vota nestingherit, indiferent de locul unde se află. Moldova are în 2021 marea șansă să intre într-o perioadă de dezvoltare stabilă, de creștere economică, de deschidere, acumulare și construcție. Republica Moldova are nevoie și mizează pe sprijinul SUA și al poporului american și în continuare pentru dezvoltarea țării noastre, reformarea justiției și consolidarea democrației”, a anunțat Grosu.

Precizăm că, în ultima perioadă, ambasadorul SUA vizitează frecvent fie partidele politice din țară, în contextul scrutinului parlamentare, fie unele instituții ale statului, antrenate în procesul de organizare a alegerilor. Ultima vizită a ambasadorului SUA la Comisia Electorală Centrală s-a lansat cu scandal, comuniștii și socialiștii acuzând-ul pe Hogan că s-ar implica în treburile interne ale statului și ar face presiuni asupra factorilor de decizii din cadrul acestor entități.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 15:38
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2021, 15:38 // Societate //  Realitatea.md

Nicio guvernare, din toate câte s-au perindat în Republica Moldova, nu s-a remarcat prin lipsa unor intenții declarate de a reforma în vreun fel justiția, de a redresa situația și de-a spulbera pronunțata nemulțumire din societate față de acest sector. Sinceritatea intențiilor, în acest sens, s-a amestecat până la urmă deseori cu resemnarea sau a fost înlocuită, în cel mai rău caz, cu interese obscure. Va fi altfel acum? Și ce-ar trebui să se facă ca deznodământul să fie altul decât cel obișnuit. Punctul de vedere al unei magistrate, Angela Bostan, de la Curtea de Apel (CA) Chișinău, a fost expus pentru Europa Liberă.

Evaluarea poate duce și duce deja la politizare

„Eu sper că această tendință și această inițiativă de evaluare cu orice preț a judecătorilor este într-adevăr îndreptată spre a evalua obiectiv corpul judecătoresc, dar nu a subordona judecătorii politic, pentru că observ că de la o vreme încoace, de când se tot vorbește de evaluare, de când avem schimbarea guvernării, unii judecători se declară foarte bine pregătiți de acea evaluare doar prin faptul că se străduie cumva să obțină acea simpatie politică, prin anumite hotărâri convenabile politicului, prin anumite acțiuni care ar fi pe placul politicului ș.a.m.d. Această evaluare nu trebuie în niciun caz să se intersecteze cu principiul separării puterilor, în primul rând, și nu trebuie să afecteze inamovibilitatea judecătorului, garanțiile sociale ale judecătorilor. Dacă vrem o evaluare obiectivă, s-o facem pe niște criterii absolut legale, constituționale, deschise și să aibă acel judecător și dreptul la un recurs efectiv”, a explicat Angela Bostan.

Potrivit acesteia, eficiență, transparență și sporirea calității actului de justiție, dar sporirea calității actului de justiție asta nu înseamnă o hotărâre plăcută, ci o hotărâre legală și înțeleaptă. „Cum credeți Dvs., va fi pe placul politicului o hotărâre foarte bine argumentată, dar care îi dă câștig de cauză cetățeanului, dar nu autorității publice? Și, invers, va fi pe placul cetățeanului acea dorință de a nu intra în contradictoriu cu politicul sau cu administrația prin susținerea oricăror decizii la nivel administrativ și respingerea oricăror contestații asupra acestora?”.

„Dacă scopul va fi controlul asupra sistemului judecătoresc, da, dacă nu va fi, eu, ca reprezentantă a sistemului judecătoresc, voi fi absolut deschisă pentru a fi evaluată și la criteriul profesionalism, integritate și tot ce vreți și de-alde mine cred că sunt minimum jumătate din sistem. În rest, rămâne pe seama acelor politicieni care vor crea acele criterii de evaluare, să nu ajungem soarta statelor vecine, în care după acea evaluare acum stă Curtea Europeană și pe bandă rulantă emite hotărâri prin care foarte dur critică acele evaluări care au avut loc și acele criterii de evaluare care au fost puse la baza pretinselor dorințe de a se reforma justiția”, a mai adăugat judecătoarea.

Materialul integral poate fi citit pe Europa Liberă.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române