Procurorii anticorupție din cadrul Oficiului Sud în comun cu ofițerii Direcției Generale Sud a CNA au descins miercuri, 27 aprilie, cu percheziții la domiciliul și biroul administratorului site-ului web al Consiliului raional Cahul, vizat în cadrul dosarului licitațiilor trucate, în urma cărora bugetul local ar fi fost prejudiciat cu 1 milion de lei.
Conform responsabililor, acesta este bănuit că a favorizat săvârșirea infracțiunii de către factorii de decizie ai Consiliului raional Cahul, acțiuni manifestate prin nepublicarea informației în mass-media cu privire la organizarea licitațiilor de achiziție a unor lucrări de reparație la obiecte de menire socială, iar după atribuirea acestora a modificat conținutul site-ului în vederea ascunderii urmelor infracțiunii comise.
Ulterior, după efectuarea perchezițiilor administratorul vizat a fost reținut pe un termen de 72 de ore, fiind plasat în izolatorul de detenție provizorie a Inspectoratului de poliție Cahul.
Astfel, după înaintarea învinuirii, procurorii anticorupție urmează să decidă cu privire la înaintarea demersului de aplicare a măsurii preventive sub formă de arest preventiv, pe un termen de 30 zile.
Despre acțiunile întreprinse și soluția adoptată pe caz, Procuratura Anticorupție va informa opinia publică, revenind cu informații suplimentare.
Amintim că, luni, 4 aprilie, nouă persoane din Cahul au fost reținute de către procurorii anticorupție și ofițerii Direcției generale teritoriale Sud a CNA, inclusiv președintele Consiliului Raional Cahul, Marcel Cenușă, în cadrul mai multor cauze de corupere pasivă, activă și abuz de serviciu, printre care se numără și Marcel Cenușă, dar și un primar dintr-o localitate a acestui raion.
Cei nouă reținuți sunt bănuiți că ar fi prejudiciat bugetul raional cu peste 1 milion de lei, în urma unor achiziții trucate.
Marți, 5 aprilie, șeful Direcției Construcții din cadrul Consiliului raional Cahul a fost plasat în arest pentru 30 de zile, iar un administrator al unei companii, vizate în dosarul licitațiilor trucate de la Cahul, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.
Miercuri, 6 aprilie, încă un administrator al companiei implicate în dosarul licitațiilor trucate de la Cahul a fost plasat în arest pentru 30 de zile, iar specialistul principal al Direcției achiziții a Consiliului Raional Cahul, reținut în aceleași dosar, a primit 30 de zile de arest la domiciliu. Tot ieri, deputații și simpatizanții PSRM au protestat în fața Judecătorii Cahul, unde s-a examinat cererea procurorilor în privința lui Cenușă, cerând eliberarea acestuia.
Anterior, socialiștii au calificat reținerea președintelui raionului Cahul drept „un abuz din partea guvernării, pentru că a îndrăznit să critice unele acțiuni”.
La data de 7 aprilie curent, președintele raionului Cahul, Marcel Cenușă, învinuit în dosarele licitațiilor trucate a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile de către judecători, pe când primarul comunei Moscovei și administratorul unei companii fictive au primit control judiciar, pentru o lună, iar unul dintre specialiștii Direcției construcții a Consiliului raional, vizat în aceeași cauză penală a fost eliberat de către instanța.
La data de 15 aprilie curent, Curtea de Apel Cahul a decis să mențină măsura preventivă aplicată de către instanța de fond și astfel, mandatul de arest la domiciliu a lui Marcel Cenușă, președintele raionului Cahul, a fost prelungit cu 30 de zile.
Vicepreședintele raionului Cahul a fost recunoscut miercuri, 20 aprilie, în calitate de bănuit pe în dosarul licitațiilor trucate, în urma cărora bugetul local ar fi fost prejudiciat cu 1 milion de lei. Mai exact, acesta este cercetat penal pentru abuz în serviciu, comis în interesul unei întreprinderi, care ar fi câștigat una din licitații prin eludarea legislației.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Citește și: