Acțiunile de urmărire penală efectuate astăzi în biroul lui Alexandr Stoianoglo în care a activat în perioada exercitării mandatului de Procuror General, au luat sfârșit. Un anunț în acest sens a fost făcut de Procuratura Anticorupție.
Totodată, la solicitarea părții apărării, întreg procesul de cercetare a biroului de serviciu a fost înregistrat video cu anexarea imaginilor la materialele cauzei penale.
„În cadrul cercetării la fața locului au fost ridicate un purtător electronic de informații, agende, acte și înscrisuri, care au fost utilizate, elaborate sau au fost în gestiunea domnului Alexandr Stoianoglo și care ar putea avea conexiune cu obiectul urmăririi penale. Lucrurile ridicate au fost sigilate de către procurori în prezența apărătorilor, pentru a fi supuse ulterior examinării”, este menționat într-un comunicat emis de Procuratura Anticorupție.
Amintim că astăzi, 12 noiembrie, au avut loc descinderi în biroul procurorului general suspendat.
Joi, 11 noiembrie, Consiliul Superior al Procurorilor a luat act de sesizarea șefei statului, Maia Sandu care a cerut să inițieze procedura de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.
Președinta Angela Motuzoc a anunțat că o comisie specială va demara procesul de evaluare.
Alexandr Stoianoglo a fost reținut pe data de 5 octombrie curent, iar când au expirat cele 72 de ore, a fost plasat în arest la domiciliu printr-o încheiere a Judecătoriei Chișinău. Reținerea a avut loc după o ședință extraordinară a CSP, unde deputatul PAS Lilian Carp a depus o sesizare împotriva sa pe patru subiecte. CSP a desemnat un procuror pentru a investiga presupusele ilegalități și la scurt timp acesta deja a inițiat o urmărire penală, percheziții, rezultând în reținere.
Este învinuit că a permis acordarea indemnizației fostului procuror-șef al PCCOCS Nicolae Chitoroagă, în timp ce era urmărit penal; de faptul că a renunțat la învinuirile aduse lui Veaceslav Platon și în baza anumitor proprietăți deținute de Svetlana Curdova, soția sa; dar și de semnarea raportului referitor la proiectul privind modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului prin care s-ar fi permis unor companii străine să efectueze spălări de bani în Republica Moldova.
Alexandr Stoianoglo nu-și recunoaște vina și a susținut că este o răzbunare din partea guvernării.