Chiar dacă mulți cunosc despre vinăria și vinurile Castel Mimi, mai puțini cunosc cine sunt oamenii care stau în spatele acestei afaceri frumoase. Unul dintre ei este Iurie Trofim, cu toate că este jurist de profesie, în ultimele două decenii se ocupă mai mult de viticultură și vinificație, fiind unul dintre arhitecții afacerii Castel Mimi. Într-un interviu pentru Moldstreet, acesta a vorbit despre business, vin, relația cu ONVV și multe altele, scrie Bani.md.
Iurie Trofim, unul dintre arhitecții afacerii Castel Mimi spune că aceasta este o afacere de familie unde sunt implicați și copiii de mult timp, pentru ca aceștia să poată continua această activitate. Iurie Trofim preferă să rămână în umbră, fără prea multă publicitate și aplauze, întrucât obține satisfacție maximă de la ceea ce face și fără a fi în vizorul tuturor.
„Aceasta e o afacere de familie. Am făcut o analiză a familiilor din țară și din afară, unde deseori se întâmplă că părinții sau rudele, care au început o afacere, nu mai au cui să o lase. Iar asta e o problemă mare, fiindcă nu poți într-o zi să transmiți afacerea cuiva și el să o dezvolte mai departe. Sunt multe subtilități și nuanțe care trebuie învățate. Ei acum sunt mai vizibili, dar eu demult am început să-mi implic copiii în afacere, ca ei să o poată prelua și să o ducă mai departe. Nu a fost simplu.”
De la domeniul juridic la vinificație
Cu toate că a studiat domeniul juridic și a reușit să lanseze o afacere în acest domeniu, drumurile vieții l-au adus spre vinificație. La propunerea primarului din localitatea în care s-a născut, Bulboaca, a acceptat să devină administrator în procedura de faliment în 1998 la fabrica de vinuri din sat. La acea perioadă vinăria era într-o stare deplorabilă și cu datorii imense. Deși, anterior vindea până la 9 milioane de sticle pe lună și avea o importanță majoră, în 1998 erau doar 30 de tone de vin.