Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Detalii sumbre despre preotul abuzator de la Durlești: Violent, cu un alt dosar și probleme cu alcoolul

23 Nov. 2021, 21:43
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
23 Nov. 2021, 21:43 // Societate //  Cristina Vlah

Cazul preotului, care a abuzat o minoră de 13 ani, la o mănăstire din Durlești, a ajuns în vizorul opiniei publice după ce organele de drept au anunțat despre condamnarea slujitorului bisericesc. Este vorba despre un slujitor diaconit și preoțit la mănăstirea Sfântul Andrei din Durlești, iar numele persoanei inculpate este Claudiu Mujdei.

Informația în cauză a fost expusă de către activistul civic, Rodion Gavriloi, care a făcut studii de Teologie, informează Realitatea.md. El a spus că persoana în cauză era din Iași, unde fusese căsătorit, dar a divorțat din cauză că era violent și avea probleme cu alcoolul. Ulterior a venit în Repulica Moldova. „Noi nu știm de ce el a fost preoțit, el a avut un dosar pentru conducerea unui autovehicul în stare de ebrietate. El a trăit în concubinaj cu o femeie, care avea o fată de 13 ani. De ce este un abuz? Pentru că orice relație sexuală, cu un minor care nu are 16 ani, se consideră viol”, a declarat Rodion Gavriloi, în cadrul emisiunii „Freedom” cu Dorin Galben de la postul TV8.

După ce presa a publicat faptul că acțiunile de viol aveau loc în stăreția mănăstirii, activistul civic a explicat că stăreția presupune presupune un ansamblu de încăperi, birouri și cămări, unde își petrece timpul starețul mănăstirii. „Acele lucruri s-au întâmplat timp de 3 ani, inclusiv în forme perverse”, susțin oamenii legii.

Coordonatoarea Programului de Asistență Psihosocială, CNPAC, Diana Țeberneac, a afirmat că în cazurile în care un minor este abuzat, procesul de judecată trebuie să asigure integritatea minorului, acesta fiind audiat separate și înregistrat audio, iar acele înregistrări sunt prezentate în instanță, pentru a nu revictimiza minorul.

„Copilul abuzat se întâmplă să ajungă la depresie, la stări de sănătate proaste, poate fi contaminat cu boli sexuale. Devenind mature, aceste persoane riscă să ajungă să nu reușească să lege relații normale de cuplu, sau pot avea consecințe grave din cauza abuzului sexual din copilărie. Din păcate, acest abuz a avut loc timp de 3 ani, iar toți specialiștii cu care interacționează copilul ar trebui să raporteze cazuri de abuzuri, când le depistează”, a menționat Diana Țeberneac.

Preotul Diacon din cadrul Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olariu, a specificat în cadrul unei intervenții telefonice în cadrul emisiunii „Freedom” că măsurile luate de Mitropolia Basarabiei au fost imediate, după ce s-a aflat despre încarcerarea slujitorului bisericesc.

„Noi am aflat despre acest fapt când a fost încarcerată persoana în cauză. Noi nu am mușamalizat acest caz. Doarece la Mitropolia Basarabiei nu s-a depus nicio plângere, noi nu am cunoscut despre faptele fostului cleric. Pe parcursul anchetei, Mitropolia Basarabiei a colaborat cu ancheta și a pus la dispoziția anchetatorilor toate materialele necesare”, a declarat Constantin Olariu.

Realitatea.md amintește că Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a condamnat pe inculpat la 16 ani închisoare cu dispunerea achitării prejudiciului moral în sumă de 100.000 lei, ca parte a acțiunii civile înaintate de victimă.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 08:23
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
18 Ian. 2022, 08:23 // Economie //  Realitatea.md

Vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, este în discuții cu președintele Gazprom, Alexei Miller, pentru a obține o vacanță a plăților pentru gazul procurat. Solicitarea Guvernului de la Chișinău este de amâna cu cel mult o lună plata pentru luna ianuarie, în condițiile în care tariful achitat de cetățeni nu acoperă prețul de achiziție, iar Moldovagaz a acumulat datorii de peste 30 de milioane. Potrivit IPN cu referire la declarațiile acestuia făcute la emisiunea „În PROfunzime” de la ProTV Chișinău, ediția din seara de luni, 17 ianuarie curent, Gazprom, în calitate de principal acționar al Moldovagaz, ar putea face o concesie în favoarea Republicii Moldova.

În luna ianuarie Republica Moldova achită un preț de achiziție a gazului de 646 dolari pentru o mie de metri cubi. Tariful de 11,08 lei, cu TVA inclus, pe care-l achită cetățenii pentru gazele naturale a fost calculat la un preț de achiziție de 450 de dolari. Diferența dintre prețul de achiziție și tarif determină autoritățile de la Chișinău să ceară rușilor o mică vacanță a plăților. Moldovagaz este în incapacitatea de a achita la data de 20 ianuarie, avansul pentru luna în curs.

„Din cele 63 de milioane care trebuie să fie achitate până la data de 20 s-a reușit acumularea sumei de aproximativ 30 de milioane. 30 – 32 de milioane este diferența pe care Moldovagaz nu va reuși, probabil, s-o acumuleze. Am discutat cu Alexei Miller că situații din astea au mai fost și este logic ca Gazprom în calitate de acționar majoritar, care controlează 65% din acțiunile Moldovagaz, să ofere o vacanță de plată, să ne ofere un termen prelungit până pe 20 sau până la finalul lunii februarie ca Moldovagaz să poată să-și onoreze toate plățile”.

Deși au mai existat precedente când Gazprom a amenințat Republica Moldova cu sistarea livrării gazului, Andrei Spînu spune că problema este una temporară, ce va fi depășită imediat ce prețul gazului pe piața internațională va înregistra un trend descendent.

„Noi nu vorbim de o incapacitate cronică de plată a acestei facturi, vorbim de o situație foarte concretă, de un deficit de casă care s-a creat din cauza creșterii necontrolate a prețului la gaz pe piețele europene, în decembrie am avut și zile când prețul era 2800 de dolari pentru mia de metri cubi. Moldovagaz va continua să achite avansul, pe măsură ce va colecta resursele. Și în zilele următoare vom discuta. Așteptăm un răspuns din partea Gazprom”.

În conformitate cu contractul semnat cu Gazprom, Republica Moldova trebuie să achite până la data de 20 a fiecărei luni, costul gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50% din costul gazelor consumate în luna curentă. În cazul neachitării plăților, în termen de 48 de ore, Gazprom poate dispune sistarea livrării gazului.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală