Curs valutar
 • EUR
  20.0067
  0.6028%
 • USD
  17.7357
  0.0541%
 • RUB
  0.2348
  -1.1073%
 • RON
  4.0421
  0.6036%
 • UAH
  0.6543
  -0.2445%

Dezvăluirile liderului Partidului „Nostru”. Năstase ar fi încercat să-l dea pe Usatîi pe mâna rușilor în 2019

18 Mai 2021, 11:22
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
18 Mai 2021, 11:22 // Politica //  Petru Beregoi

Liderul Partidului „Nostru”, Renato Usatîi, candidat pe lista blocului electoral ce-i poartă numele la alegerile parlamentare anticipate, afirmă că președintele „Platformei DA” Andrei Năstase urzea ideea de a-l extrăda Federației Ruse. Declarațiile au fost făcute de Usatîi în cadrul unei emisiuni televizate.

Potrivit lui Usatîi, Năstase ar fi vorbit chiar și cu Igor Dodon, atunci când el a venit în Moldova ca să vadă ce fac mai departe și cum ar urma să procedeze cu acesta.

 „Mi-am schimbat părerea despre el (n.r. despre Andrei Năstase) când m-am convins că e aservit intereselor lui Dodon și ale altor nemernici. Vă reproduc o situație. Ce făcea Andrei Năstase într-a doua – a treia zi de aflare în funcția ministru al Afacerilor Interne. Vă amintiți de revenirea mea prin Sculeni? De la 6 până la 8 dimineața el a avut o serie de întrevederi, a vorbit în acest răstimp de vreo câteva ori cu Dodon (dar nimic de zis, oficial ei alcătuiau o coaliție) și cu niște lichele, încercând să-și facă planul de a trage o bază juridică sub extrădarea mea. I se spunea: aceasta nu se poate face, Moldova nu-și extrădează cetățenii, e scris în Constituție și nu e loc de nici o manevră”, a spus Usatîi.

Totuși, liderul Partidului „Nostru” menționează că, reținerea sa, direct în vamă, la postul Sculeni, ar fi fost pusă la cale de către Andrei Năstase.

 „A născocit să mă aresteze pe podul dintre România și Moldova, pe un teritoriu neutru și să mă transporte în tranzit. E o rușine pentru un jurist, avocat, fost procuror. Am dovezi, au fost prezenți oameni care i-au spus: „Andrei, pe ratingul tău se va pune cruce în curs de o oră după ce faci asta”, a conchis Renato Usatîi.

Amintim că, Renato Usatîi, a decis să revină în țară la mijlocul lunii iunie 2019, după ce a căzut guvernarea democrată, perioadă când autoritățile de drept au intentat dosare penale pe numele acestuia, iar liderul Partidului „Nostru” s-a refugiat la Moscova, însă autoritățile ruse la fel i-au intentat un dosar penal, fapt pentru care Usatîi a „fugit” în Germania, unde a petrecut acolo o perioadă.

La revenirea sa în Moldova, organele de drept l-au reținut pe Usatîi direct la vamă și l-au escortat la Procuratura Generală pentru a fi audiat. Ulterior acesta a fost eliberat.

Precizăm că, în acea perioadă, ministru de Interne era Andrei Năstase.

Realitatea Live

29 Nov. 2021, 20:55
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
29 Nov. 2021, 20:55 // Politica //  Cristina Vlah

Jurnalistul Vlad Ţurcanu urmează să fie înaintat Parlamentului pentru funcţia de director general al Companiei „Teleradio-Moldova”, informează Realitatea.md cu referire la trm.md.

Pe site-ul oficial al companiei se menționează faptul că pentru candidatura lui Vlad Țurcanu au votat şase din cei şapte membri ai Consiliului de supraveghere şi dezvoltare al TRM, reuniţi astăzi în prima şedinţă. Informaţia a fost confirmată pentru TRM.MD de către Sergiu Stanciu, secretar al CSD. Potrivit lui Stanciu, candidatura lui Vlad Ţurcanu a fost propusă de către Arcadie Gherasim, preşedintele Consiliului de Supraveghere.

„Abia aştept să ajung în comisia parlamentară pentru audieri. Atunci voi spune mai multe, pentru că acum mă pregătesc pentru acest exerciţiu, dar vă pot confirma că într-adevăr aşa este. Mai departe nu mă grăbesc să îmi expun platforma de lucru, pentru că ea urmează să fie prezentată comisiei parlamentare”, a declarat pentru TRM.MD Vlad Ţurcanu, după ce a fost solicitat să comenteze propunerea candidaturii sale pentru această funcţie.

Vlad Ţurcanu este jurnalist şi specialist în comunicare, cu o experienţă de muncă în ambele domenii de peste 20 de ani. În perioada 2012-2016 a fost consilier şi purtător de cuvânt al preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Anterior, a fost jurnalist la Radio Moldova, TV Moldova 1, Radio Europa Liberă, membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Vlad Ţurcanu este licenţiat în Jurnalism şi ştiinţe ale comunicării la Universitatea de Stat din Moldova.

Conform legislaţiei în vigoare, directorul general al furnizorului public naţional de servicii media este desemnat de către Parlament, la propunerea Consiliului de supraveghere şi dezvoltare. Directorul este numit în funcţie pentru un mandat de şapte ani, care nu poate fi reînnoit.

Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale, directorul general al TRM poate fi demis din funcţie de către Parlament din proprie iniţiativă, în temeiul cererii depuse, în urma constatării executării necorespunzătoare sau a neexecutării atribuţiilor sale, precum şi în alte cazuri prevăzute de legislaţia în vigoare.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală