Curs valutar
 • EUR
  20.4714
  0.0176%
 • USD
  18.0517
  0.0006%
 • RUB
  0.2354
  -0.8496%
 • RON
  4.1398
  0.0121%
 • UAH
  0.6374
  0.3765%

(FOTO) O „perlă” din parcul Catedralei, evacuată de municipalitate! Autoritățile își propun să reabiliteze zona

18 Mai 2021, 11:28
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
18 Mai 2021, 11:28 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Municipalitatea continuă lupta cu terasele amplasate ilegal, cele care au contract expirat sau cu agenții economici care și-au încălcat obligațiunile. De această dată, a fost evacuată terasa amplasată la intersecţia străzii Mitropolit Bănulescu-Bodoni cu bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Edilul Capitalei, Ion Ceban a postat un mesaj pe Facebook în care susține că, în 2015, antreprenorul a încheiat un contract cu autoritățile municipale, iar după cinci ani, documentul a expirat. Astfel, agentul economic a fost rugat să evacueze construcția.

„Deoarece antreprenorul nu a evacuat benevol terasa, Pretura Buiucani evacuează astăzi terasa în cauză. Contractul de arendă între primăria Chişinău şi agentul economic a fost încheiat în aprilie 2015 şi fost stabilită inițial pe o perioadă de cinci ani. La expirarea termenului contractului, antreprenorul nu a eliberat suprafața ocupată și continua până în prezent să-şi desfășoare activitatea economică”, anunță Ceban.

Potrivit edilului, la începutul lunii, responsabilii de la Întreprinderea Municipală „Asociația de gospodărie a spațiilor verzi” a solicitat administratorului să elibereze trotuarul pe care era amplasată terasa, pentru realizarea lucrărilor silvotehnice.

Agentul economic și-a asumat obligația să elibereze la prima cerere a primăriei terenul arendat pe cont propriu.

„În prezent Primăria Chişinău întreprinde toate acțiunile legale în vederea eliberării abuzive a spațiilor care sunt în domeniul public. Parcul Catedralei urmează să fie reabilitat, în prezent fiind lansate discuții despre organizarea concursului deschis de creație arhitecturală, pentru cel mai bun concept de amenajare a teritoriului Grădinii Publice „Ștefan cel Mare şi Sfânt” şi Parcul Catedralei”, a conchis edilul municipiului Chișinău.

Realitatea Live

21 Ian. 2022, 10:11
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
21 Ian. 2022, 10:11 // Economie //  Realitatea.md

Președinta Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) Odile Renaud-Basso, care s-a aflat în perioada 18 – 20 ianuarie la Chișinău, anticipează un program amplu de investiții în Moldova în 2022, combinat cu sprijinul în domeniul politicilor economice cheie pentru a ajuta țara să avanseze pe calea reformelor.

Economia moldovenească urmează să-și revină în pofida incertitudinilor, iar BERD se așteaptă ca PIB-ul să crească cu 4,0% în 2022. Banca se angajează să aibă un nivel ridicat de implicare, similar cu 2021, când investițiile în mai multe sectoare s-au ridicat la peste 100 de milioane de euro, aducând investițiile pe parcursul celor trei ani la 300 de milioane de euro, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Pe parcursul celor două zile, reprezentanții BERD s-au întâlnit cu președinta Maia Sandu, prim-ministrul Natalia Gavriliță, miniștrii de resort și Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu.

De asemenea, președinta Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare a purtat discuții cu reprezentanții comunității de afaceri, băncilor cheie, instituțiilor financiare internaționale, misiunilor diplomatice și societății civile.

BERD este un important investitor instituțional în Republica Moldova și până în prezent, a investit peste 1,54 miliarde de euro în țară prin intermediul a 151 de proiecte. De asemenea, a oferit servicii de consultanță pentru mai mult de 1500 de companii din Moldova pentru a le ajuta să-și îmbunătățească performanța și să se dezvolte.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală