La Chișinău urmează să fie lansat un program de master în domeniul afacerilor europene. Cooperarea în domeniul educației a fost unul dintre subiectele primului Dialog de nivel înalt între Moldova și UE privind politicile în domeniul muncii, al competențelor, al educației, domeniul social și al copilului, lansat astăzi la Chișinău.
La eveniment a fost prezentă comisara europeană Roxana Mînzatu. Funcționara responsabilă pentru Drepturi Sociale a discutat cu ministrul Educației Dan Perciun și ministrul protecției sociale Alexei Buzu. Oficialii de la Chișinău au mulțumit autorităților europene pentru sprijinul acordat reformelor din țara noastră, menționând importanța alinierii legislației naționale la cea comunitară.
Cooperarea în cadrul Dialogului la Nivel Înalt se va mai axa pe includerea țării noastre în Programul de Alimentație în școli, susținut prin foaia de Parcurs privind Garanția Europeană pentru Copii și oferirea accesului instituțiilor de învățământ general din țară la Programul Erasmus+, transmit responsabilii de la Ministerul Educației.
„Ne propunem să identificăm oportunitățile care pot aduce cele mai mari beneficii sistemului educațional, iar în acest sens avem multe de învățat de la țările europene. Este important să construim un dialog constant cu partenerii europeni, pentru a putea accesa diverse programe și inițiative europene și pentru a le extinde și în Republica Moldova. Printre temele pe care dorim să le abordăm în cadrul acestui Dialog la Nivel Înalt se numără învățământul dual, extinderea Rețelei Școlilor Model, mobilitatea academică pentru elevi și profesori”, a declarat Dan Perciun.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Uniunea Europeană este un partener strategic în modernizarea sistemului educațional din Republica Moldova. Bruxellesul a investit prin programele Erasmus+, eTwinning și Orizont Europa în alinierea Moldovei la Procesul de la Bologna, modernizarea programului școlar, asigurarea acreditării internaționale a programelor de studii, digitalizarea procesului educațional și dezvoltarea rețelei școlilor model. Datorită sprijinului UE, tinerii din Moldova au accesat circa 5600 de burse de mobilitate academică internațională în ultimii 10 ani.
Datorită sprijinului european, elevii și studenții din Republica Moldova beneficiază de resurse educaționale digitale, condiții mai bune de învățare și acces la o educație mai incluzivă, atât în învățământul general, cât și în cel profesional tehnic