Curs valutar
 • EUR
  20.1160
  0.4653%
 • USD
  17.7288
  -0.0147%
 • RUB
  0.2376
  0.463%
 • RON
  4.0625
  0.4135%
 • UAH
  0.6533
  0.2602%

Discuții la sediul OSCE din Chișinău! La ce este deschisă partea moldovenească în negocierile 5+2

19 Oct. 2021, 10:04
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
19 Oct. 2021, 10:04 // Politica //  Realitatea.md

La sediul din or. Chișinău al Misiunii OSCE în Moldova a avut loc o nouă reuniune de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, cu participarea exponenților mediatorilor și a observatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”. Pe agenda discuțiilor au figurat problematica transportului auto, perspectivele organizării următoarei runde de negocieri în formatul „5+2” și necesitatea reluării activității grupurilor de lucru sectoriale.

Potrivit unui comunicat de presă al Chișinăului, discuțiile pe subiectul mijloacelor de transport din regiune s-au desfășurat cu participarea experților de profil din partea Chișinăului, fiind evidențiate aspecte ce țin activitatea punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din or.Tiraspol și or.Rîbnița, „în cadrul cărora grație facilităților oferite în ultimele luni s-a realizat o creștere semnificativă a cantității și calității serviciilor oferite proprietarilor de autovehicule din regiunea transnistreană, demonstrative în acest sens sunt statisticile privind eliberarea plăcilor neutre (septembrie 2021 – 618, august – 371, iulie – 239), cu remarca că potențialul tehnic și uman permite emiterea și a peste 1000 de numere de acest gen”.

La fel a fost menționat că partea moldovenească este dispusă să diversifice spectrul de servicii ce pot fi prestate în subdiviziunile din stânga Nistrului, cu oferirea posibilității prescurtării până la 3-5 zile a termenului de eliberare a certificatului de înmatriculare pentru autovehiculele cu plăci de model neutru, delegării unor colaboratori adiționali din partea Agenției Servicii Publice pentru a oferi și alte categorii de servicii conexe, preschimbării permiselor de conducere în cele de model național, eliberării pentru automobile a plăcilor neutre de dimensiunea 220×174 mm, complementar la plăcile de mărimea 520×112 mm.

A fost specificat și faptul că în timpul apropiat în punctele de înmatriculare din stânga Nistrului urmează a fi pusă în aplicare soluția tehnică privind recepționarea cererilor pentru eliberarea chestionarului de luare în evidență a străinilor (formularul ,,RT”) întru ulterioara înmânare a documentului necesar pentru obținerea formularului TV24 ce va permite documentarea cu plăci neutre a autovehiculului respectiv, iar acesta va contribui la sporirea numărului de solicitanți deserviți, „fiind reamintită și necesitatea complementării acestei dinamici și prin oferirea serviciilor în baza principiului rândului viu”.

„În continuarea discuțiilor purtate anterior a fost reabordată tema autovehiculelor comerciale și cea a autosanitarelor medicale ce asigură transportarea asistată a pacienților în stare de urgență medicală, fiind subliniat că aceste categorii nu intră sub incidența Deciziei protocolare din 24 aprilie 2018 și nu sunt acoperite de alte documente agreate în negocieri, însă, cu titlu de abordare umanitară, partea moldovenească este dispusă să ofere și a propus mecanisme facilitate de înmatriculare, cu promovarea actelor legislative de resort, întru a le oferi posibilitatea participării în traficul rutier internațional, cu respectarea angajamentelor internaționale asumate de către Republica Moldova”, scrie în același comunicat.

Referitor la convocarea următoarei runde a formatului de negocieri „5+2”, partea moldovenească a reiterat disponibilitatea participării la această reuniune, „cu trecerea în revistă a nivelului de implementare a angajamentelor convenite în pachetul „Berlin+”, desfășurarea unor consultări constructive și necondiționate, precum și cu trasarea viitoarelor căi de mișcare mai departe, iar în timpul apropiat se vor purta discuții adiționale pe acest subiect la nivelul reprezentanților politici”.

Negociatorii principali au agreat și asupra necesității relansării în perioada imediat următoare a activității grupurilor de lucru sectoriale întru a fi abordate la nivel tehnic și identificate soluții viabile la problemele actuale de pe agendă.

De asemenea, vicepremierul pentru reintegrare, Vladislav Kulminski, a readus în vizor problema aprovizionării cu mărfuri de primă necesitate a locuitorilor din satele din stânga Nistrului din raionul Dubăsari, în acest sens fiind propusă soluționarea durabilă a problemei în vederea asigurării liberei treceri a furnizorilor de bunuri corespunzători și prin căile de comunicare terestră, nu doar cu utilizarea feribotului ce aparține Î.S. „Bacul Molovata”.

„În zilele apropiate va avea loc o nouă întrevedere de lucru a reprezentanților politici”, se conchide în comunicat.

Realitatea Live

30 Nov. 2021, 22:18
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
30 Nov. 2021, 22:18 // Politica //  Cristina Vlah

Directoarea Institutului Național al Justiției, Diana Scobioală, pleacă din funcție. Ea și-a luat rămas bun de la colegi, printr-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, informează Realitatea.md.

„Azi se încheie mandatul meu la Institutul Național al Justiției.

Am avut bunul prilej și marea onoare să conduc această deosebită instituție cu personalitate și caracter, cu staf mega calificat, formatori inteligenți, audienți cu-minți și Consiliu profesionist. Timp de 7 ani împreună am depus efort și suflet nu pentru o simplă schimbare, ci pentru o adevărată transformare ce a permis INJ-ului să facă un salt enorm.

Ne-am bucurat de sprijinul și girul partenerilor de dezvoltare, în special al Ambasadei SUA, UNDP și CoE, care au avut încredere în noi și ne-au apropiat de aceste rezultate frumoase.

Vă multumesc tuturor pentru că mi-ați permis să facem echipă comună. Vă urez tuturor curaj și împliniri în toate, iar bunului INJ – prosperitate în continuare”, scrie Diana Scobioală.

În acest sens, cei din Institutul Național al Justiției urmează să numească un nou director.

Realitatea.md menționează că noua funcție a Dianei Scobioală va fi cea de judecătoare la CEDO din partea țării noastre.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală