Curs valutar
 • EUR
  19.8777
  -0.5458%
 • USD
  17.6582
  -0.2243%
 • RUB
  0.2374
  -1.011%
 • RON
  4.0166
  -0.5627%
 • UAH
  0.6462
  -0.1083%

DOC Dovada că Guvernarea schimbă conducerea instituțiilor. Au rechemat din concediu chiar și un director

16 Iul. 2021, 16:26
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
16 Iul. 2021, 16:26 // Politica //  Petru Beregoi

Se pare că actuala Guvernare vrea să își aibă „oamenii lor” în unele instituții ale statului, atunci când conducerea va fi preluată de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), așa cu a dezvăluit astăzi și deputatul PAS, Sergiu Litvinenco. Un alt deputat PAS, Radu Marian a dat publicității unor documente, care demonstrează că la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), concursurile pentru funcția de director în cadrul unor spitale se încearcă a se organiza în regim alert, întrucât au rechemat din concediu și un responsabil de organizarea acestora.

Potrivit lui Mariane, Secretarul Ministerului Sănătății, Igor Curov, care recent și-a anunțat plecarea din funcție, pentru că a câștigat concursul la funcția de director a unei instituții medicale, ieri, 15 iulie a anulat concursul pentru ocuparea funcției de director la 4 instituții medicale. Astăzi, deja a semnat un alt ordin prin care l-a rechemat din concediu de odihnă pe directorul Școlii de Management în Sănătate Publică, Oleg Lozan, pentru a organiza desfășurarea concursurilor de director în cadrul unor instituții medico-sanitare.

„Iată încă un exemplu prin care oamenii lui Dodon încearcă disperat să se instaleze în funcții pe ultima sută de metri. Deși ieri, 15 iulie, secretarul de stat Igor Curov al Ministerului Sănătății a suspendat concursul pentru ocuparea funcției de director la 4 instituții medicale (foto 1), acesta se pare că s-a răzgândit. Astăzi, 16 iulie, același secretar de stat a solicitat de la „USMF Nicolae Testemițanu” începerea etapei de evaluare a candidaților în cadrul acestui concurs, rechemându-l din concediu de odihnă Oleg Lozan, responsabil de procesul de evaluare (foto 2). Este vorba de același Igor Curov care a câștigat concursul pentru funcția de director al  Spitalului Clinic al Ministerului Sănătății, pe care tot el l-a organizat”, a scris Radu Marian.

Pe această cale, deputatul îl somează pe secretarul de stat Igor Curov „să înceteze imediat aceste concursuri și să nu-și bată joc de procesul de tranziție, iar noua guvernare va anula aceste ordine”.

Referitor la cazul dat, cu o reacție a venit și consiliera prezidențială, Ala Nemerenco.

Amintim că, tot azi, Sergiu Litvinenco a dezvăluit că mai multe instituții încearcă pe ultima sută de metri să angajeze în funcții cheie oameni loiali actualei guvernări. Litvinenco a spus că este vorba de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Ministerul Agriculturii, Mediului și Dezvoltării Regionale.

Ministrul Afacerilor Interne a venit cu o reacție și a negat acest fapt, calificând declarațiile lui Litvinenco ca „false”.

Realitatea Live

08 Dec. 2021, 16:56
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Guștiuc
08 Dec. 2021, 16:56 // Actualitate //  Mădălina Guștiuc

Guvernul a avizat pozitiv inițiativa legislativă privind modificarea cadrului normativ al protecției mediului pentru prevenirea sau reducerea generării de deșeuri. Este un pas important spre o economie circulară și un mediu sănătos.

Proiectul vizează excluderea interzicerii de incinerare a anvelopelor uzate, ceea ce va permite lărgirea utilizării operațiunilor de valorificare a deșeurilor, permițând gestionarea acestora prin valorificare materială sau energetică. Aceasta reprezintă un pas spre trecerea către o economie circulară, fapt care se înscrie în prevederile Convenției Stockholm, privind poluanții organici persistenți la care Republica Moldova este parte, conform cărora anvelopele uzate prezintă un combustibil alternativ care poate fi utilizat pentru coincinerare (de exemplu, în cuptoarele de ciment).

De asemenea, proiectul prevede cerințe de gestionare a deșeurilor periculoase, rezultate din activitatea medicală și stabilește interdicții pentru incinerarea și coincinerarea deșeurilor periculoase, cu excepția cazurilor cînd există un pericol iminent pentru sănătate și mediu.

Republica Moldova este parte a unui șir de tratate internaționale privind protecția mediului. De asemenea, au fost întreprinse un șir de măsuri la nivel național, printre care restricțiile impuse pentru utilizarea și comercializarea pungilor, tacâmurilor, farfuriilor și a altor accesorii de masă  fabricate din plastic.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală