Curs valutar
 • EUR
  19.3233
  0%
 • USD
  17.7734
  0%
 • RUB
  0.1958
  0%
 • RON
  3.8839
  0%
 • UAH
  0.4518
  0%

DOC Ion Munteanu ar putea să nu mai ajungă la CSJ! Denis Ureche sesizează CSM-ul și vine cu acuzații grave

15 Apr. 2024, 08:04
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
15 Apr. 2024, 08:04 // Actualitate //  Realitatea.md

Numirea actualului Procuror General Interimar, Ion Munteanu, în funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ), pusă „în pericol”. Denis Ureche, martor în cazul fraudei bancare, a trimis o sesizare vineri, 12 aprilie 2024, în adresa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în care invocă acțiuni ilegale admise de Ion Munteanu, pe vremea când activa în cadrul Procuraturii Anticorupție (PA).

Potrivit sesizării, Munteanu ar fi membru al unui grup criminal, condus de lurie Luncaș, care a decedat în 2019.

„În anul 2014, la sesizarea depusă de Presedintele Judectoriei sectorului Rîșcani, Oleg Melniciuc, privind acțiunile ilegale ale judectorului lurie Țurcan a fost pornită o cauză penală Nr. 2014978104, ulterior această cauză penală a fost conexată la cauza penală Nr. 2010978060. Urmare a faptului ex. judecătorul lurie Țurcan a fost pus sub învinuire la prezenta cauză. Procurorul care a înaintat învinuirea pe dosar a fost procurorul din cadrul Procuraturii Anticorupție, lon Munteanu.

Ion Munteanu, în mod vădit ilegal a gestionat prezenta cauză penală. Conform rechizitoriului, totul se rezuma la un singur rezultat că judecătorul lurie Țurcan a falsificat 24 de dosare civile, de dragul denigrării imaginii justiției moldovenești. Nici un beneficiar efectiv a acestor hotărâri false nu a fost atras la răspundere penală. Toate aceste hotărâri false, până în prezent, produc efecte juridice.

Eu am fost condamnat în dosarul frauda bancară în baza acestor dosare civile falsificate, mi s-a organizat tentativa de omor în penitenciar. Însă la momentul falsificării acestor hotărâri, pentru mine, nu era clar de ce lon Munteanu, în calitate de procuror anticorupție, nu atrage în calitate de inculpați pe beneficiarii efectivi ai falsurilor.

Totul a devenit clar după audierea mea în calitate de martor pe dosarul „Landromat” în cadrul cauzei penale gestionate de Departmentul de Anchetă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din Federația Rusă. În rezultatul audierii s-a constatat: Ion Munteanu este de facto membru activ al grupului criminal condus de lurie Luncaș care a decedat în luna august a anului 2019. (…) În cadrul acestui grup criminal, rolul lui lon Munteanu, în calitatea sa de Procuror Anticorupție, dar la moment și în calitate de Procuror General Interimar, este șantajul cu dosare penale a judecătorilor pentru a îi impune să emită soluții favorabile grupului criminal condus de Eduard Tverdohleb”, se menționează în sesizarea depusă de Denis Ureche.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Între timp, astăzi, 15 aprilie curent, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urmează să examineze Raportul emis de Comisia Vetting pe numele lui Ion Munteanu. Comisia a menționat că Munteanu a promovat evaluarea externă. Urmează CSM-ul să se expună.

Subiectul a fost inclus pe ordinea de zi, cu numărul 6. RLIVE.MD va transmite în direct ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu începere la ora 09:30.

La ședința din 2 aprilie curent, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au spus că mai au nevoie de timp pentru a examina Raportul Comisiei Vetting în privința lui Ion Munteanu, candidat la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ).

Potrivit președintelui interimar al CSM, raportul este unul foarte complex și conține peste 5200 de file.

Vot unanim! CSM-ul amână examinarea Raportului care l-ar putea ”trimite” pe Ion Munteanu la CSJ

Realitatea Live

18 Mai 2024, 17:45
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cătălina Boico
18 Mai 2024, 17:45 // În Lume //  Cătălina Boico

Sâmbătă, preşedintele Filipinei, Ferdinand Marcos Jr, a declarat că ţara sa „va apăra în mod viguros ceea ce este al nostru”, într-o referire puţin voalată la tensiunile crescânde cu China din cauza disputelor maritime, relatează Digi24.ro.

Conduita împotriva intruşilor care nu respectă integritatea teritorială filipineză va fi ghidată de lege şi de responsabilitatea ca membru al comunităţii internaţionale care respectă regulile, a spus Marcos într-un discurs adresat cadeţilor militari absolvenţi.

Preşedintele filipinez a mai spus că „împotriva intruşilor care ne-au încălcat integritatea teritorială, vom apăra cu fermitate ceea ce este al nostru”. El nu i-a identificat pe intruşi, dar Filipinele şi China au fost implicate în confruntări din ce în ce mai mari în Marea Chinei de Sud, inclusiv după utilizarea de către China a tunurilor de apă care au dus la răniri şi daune materiale, un laser de calitate militară îndreptat către navele filipineze şi ceea ce Filipinele numesc „manevre periculoase” în calea navigabilă aflată în litigiu.

China revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, un canal prin care se desfăşoară un comerţ naval de 3.000 de miliarde de dolari pe an, care include părţi revendicate de Filipine, Brunei, Malaezia, Taiwan şi Vietnam.

O hotărâre din 2016 a Curţii Permanente de Arbitraj a constatat că pretențiile Chinei nu au niciun temei legal.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală