În 2021, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității (CPEDAE) a înregistrat 310 plângeri pe marginea unor presupuse cazuri de discriminare și două autosesizări din partea membrilor Consiliului. Datele se conțin în raportul de activitate a Consiliului pentru anul trecut, fiind prezentate în ședința plenară de ieri 26 mai, de către directorul Ian Feldman.
Potrivit raportului, numărul dosarelor soluționate s-a ridicat la 282. Pe 83 cauze (29%) dintre acestea s-au invocat acțiuni aferente domeniului câmpul muncii, pe 54 (19,1%) – acțiuni aferente lezării demnității, pe 77 (27,3%) – acțiuni aferente domeniului acces la bunuri și servicii disponibile publicului, pe 31 cauze (11%) – acțiuni aferente accesului la justiție, pe 10 cauze (3,5%) – acțiuni aferente domeniului educației ș.a.
Mai multor autorități publice centrale și locale, companiilor și instituțiilor mass-media li se recomandă să examineze și să implementeze propunerile privind îmbunătățirea situației în domeniul prevenirii și combaterii discriminării și asigurării egalității. Autoritățile vizate vor informa Parlamentul cu referire la implementarea recomandărilor până la data de 15 decembrie curent
Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității acționează în condiții de imparțialitate și independentă față de autoritățile publice și este constituit din 5 membri, care nu au apartenență politică. Membrii Consiliului sunt numiți de către Parlament pe o perioadă de 5 ani, trei dintre membri fiind reprezentanți ai societății civile. Cel puțin trei dintre membrii Consiliului trebuie să fie specialiști licențiați în drept.