Ziarul spaniol „El País” susține că a obținut acces la două documente confidențiale care conțin răspunsuri ale SUA și ale NATO la propunerile Rusiei privind garanțiile de securitate. Textul documentelor este disponibil prin abonament pe site-ul publicației. Acesta a devenit un fir roșu pentru presa din toată lumea.
Ambele documente sunt în limba engleză. Răspunsul Washingtonului este de cinci pagini, răspunsul alianței este de patru. Textele menționează propuneri care au fost deja exprimate la nivel oficial sau mass-media au scris deja despre acestea, citând surse. În special, acestea sunt propuneri pentru a ajunge la un acord privind limitarea armelor nucleare și amploarea exercițiilor militare.
De exemplu, Statele Unite au declarat că sunt pregătite să ia în considerare acorduri cu Rusia care sunt de interes bilateral și continuă să sprijine politica NATO de „uși deschise”. De asemenea, Washingtonul este pregătit să discute despre „interpretări” principiului indivizibilității securității aprobat de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Rusia s-a referit la aceasta în propunerile sale.
În plus, Statele Unite au avertizat că în continuare consolidarea militară rusă sau agresiunea împotriva Ucrainei va duce la măsuri de răzbunare din partea Washingtonului și a aliaților săi.
NATO, în răspunsul său, a declarat că nu dorește o confruntare cu Rusia, dar nu va face compromisuri cu privire la principiile pe care se bazează alianța. Textul organizației subliniază că toate statele au dreptul de a alege acorduri de securitate „fără interferențe externe”.
Rusia a făcut cereri SUA și NATO la mijlocul lunii decembrie. Ea a cerut alianței să refuze să accepte noi membri, în primul rând Ucraina, și, de asemenea, să nu-și desfășoare trupele pe teritoriul țărilor care i-au aderat după 1997.
Washingtonul și NATO și-au transmis răspunsurile la Moscova la sfârșitul lunii ianuarie. În același timp, Statele Unite au cerut Rusiei să nu publice textul documentului american, a informat The Washington Post. La rândul său, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că consideră corect să facă publice aceste răspunsuri.
La 1 februarie curent, președintele rus Vladimir Putin a declarat că autoritățile ruse analizează răspunsurile Statelor Unite și ale NATO, dar „este deja clar că preocupările fundamentale ale Rusiei au fost ignorate”.