„Dragă Mihail Vladimirovici!”. Duma de Stat a Federației Ruse, de legislatura a opta, a solicitat Guvernului condus de prim-ministrul Mihail Mișustin informații privind demersul întocmit anterior în legătură cu „planurile și acțiunile Republicii Moldova și a Ucrainei, care duc spre perturbarea reglementării conflictului transnistrean și măsuri de sprijinire a cetățenilor Federației Ruse și a compatrioților ruși din Transnistria”. Un asemenea demers a fost scris după ce 10 ruși au fost întorși acasă de pe aeroportul din Chișinău, în ajun de așa-zisele alegeri prezidențiale în Transnistria.
Deputații ruși au mai cerut să fie informați și despre măsurile care pot fi luate drept răspuns la „reținerea și deportarea” din Republica Moldova a cetățenilor ruși care se îndreptau spre Transnistria. Textul demersului a fost publicat pe site-ul oficila al deputatului Constantin Zatulin, care deține și funcția de președinte al Comitetului Dumei Ruse pentru CSI.
Propunerea privind acest demers a venit anume din partea lui Constantin Zatulin pe data de 16 decembrie curent, fiind susținut de majoritatea colegilor din plen. Răspunsul Guvernului deja urmează să vină anume către Comitetul pe care-l conduce.
Atunci Duma de Stat și-a exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la „înrăutățirea situației” din regiunea transnistreană. În documentul de mai sus, scrie că tot ce s-ar întâmpla în prezent afectează drepturile și interesele locuitorilor de acolo, printre care sunt și din cei care dețin cetățenie rusă. Rusia ar fi preocupată de „securitatea și bunăstarea” lor.
Mai devreme, din partea partidului președintelui rus, Vladimir Putin, Rusia Unită, au venit următoarele inițiative: de a intensifica implementarea practică a tuturor acordurilor semnate mai devreme cu Transnistria; de a lua în considerare posibilitatea definirii unui regim special de acces pentru produsele fabricate în Transnistria pe piața rusă, inclusiv în ceea ce privește certificarea, autorizarea și procedurile vamale; de a elabora un set de măsuri menite să îmbunătățească mecanismul de acordare a pensiilor pentru cetățenii ruși care locuiesc în Transnistria; de a crea condiții pentru utilizarea fondurilor de capital matern de către cetățenii ruși pe teritoriul Transnistriei și, nu în ultimul rând, de a recomanda Băncii Centrale a Federației Ruse să asigure posibilitatea racordării Transnistriei la sistemul de plăți „Mir” pentru a asigura garanții sociale cetățenilor Federației Ruse care locuiesc în regiune.
La acest subiect:
-
- Krasnoselski, ales din nou „președinte”. Dodon îl felicită și dojenește guvernarea PAS că nu-l susține pe separatist
- Deputat rus cere explicații: De ce Moldova nu le-a permis la 10 ruși să ajungă în Transnistria
- Rusia se pregătește să răspundă Republicii Moldova pentru cei 10 cetățeni ruși întorși acasă. Ne scot ochii cu gazul!
- Cum sună amenințările Kremlinului, după ce 10 ruși au fost întorși, în ajunul așa-ziselor prezidențiale în Transnistria