Curs valutar
 • EUR
  19.3152
  0.1869%
 • USD
  18.0448
  0.1491%
 • RUB
  0.1866
  -0.3751%
 • RON
  3.8849
  0.139%
 • UAH
  0.4886
  0.1433%

DOC Vor să readucă ceea ce o ex-guvernare a eliminat din lege. E vorba de o modificare privind achizițiile publice

30 Dec. 2021, 12:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
30 Dec. 2021, 12:32 // Politica //  Petru Beregoi

Încălcarea regulilor de iniţiere şi desfăşurare a procedurilor de achiziţii publice va putea fi penalizată, lucru care în prezent nu este posibil, pentru că legislația națională nu reglementează acest lucru. În acest sens, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a anunțat astăzi, 30 decembrie că a înregistrat un proiect de lege în Parlament.

Potrivit deputatului, în prezent încălcările în inițierea și desfășurarea achizițiilor publice nu pot fi penalizate din cauza unor modificări operate la legislație încă în anul 2017 de către guvernarea PDM de atunci.

„În Moldova încălcările în inițierea și desfășurarea achizițiilor publice nu pot fi penalizate, pentru că nu pot fi constatate. În 2017 „Parlamentul lui Plahotniuc” a modificat art. 402 din Codul Contravențional, prin care autoritățile administrative de inspectare financiară din cadrul Ministerului Finanțelor au fost excluse din calitatea de agenți constatatori ai art. 3271 Cod Contravențional, „încălcarea regulilor de iniţiere şi desfăşurare a procedurilor de achiziții publice”, fără ca posibilitatea de a constata și sancționa încălcările prevăzute în art. 3271 să fie atribuită unei altei autorități publice. De atunci contravenție în lege există, dar constatarea ei nu există și deci nu există penalizare a contravenției. Respectiv de ani buni nimeni nu e penalizat pentru miș-mașuri din achiziții. Toate aceste încălcări în domeniul desfășurării procedurilor de achiziții publice rămân a fi nepedepsite din cauza acestei lacune legislative. Trebuie urgent să reparăm această breșă din lege”, anunță Alaiba.

În acest context, Dumitru Alaiba a anunțat că, împreună cu mai mulți colegi din PAS au înregistrat un proiect de lege prin care vor fi oferite atribuțiile necesare Agenției Achiziții Publice de a sancționa încălcările regulilor de iniţiere şi desfăşurare a procedurilor de achiziţii publice.

Proiectul de lege prevede ajustarea cadrului normativ, fapt care va duce la depistarea și curmarea eficientă a încălcărilor regulilor de inițiere şi desfăşurare a procedurilor de achiziţii publice, precum și asigurarea procedurilor transparente de desfășurare a achizițiilor publice.

Inițiativa legislativă urmează să treacă dezbaterile în comisiile parlamentare de specialitate și ulterior să ajungă pe masa deputaților pentru a fi examinat în ședință plenară ca să fie supus votului.

Realitatea Live

21 Sept. 2023, 11:51
 // Categoria: În Lume // Autor:  Victoria Laur
21 Sept. 2023, 11:51 // În Lume //  Victoria Laur

O explozie a izbucnit la Călimănești, România, după ce muncitorii care construiau o autostradă au lovit cu tehnica grea conducta e gaz în timp ce efectuau săpăturile. Sunt cel puțin patru persoane decedate. 

Două dintre persoanele rănite în urma exploziei, bărbați de 61 și 53 de ani, au fost transportați de elicoptere SMURD la București. Ei au suportat arsuri grave.

Preliminar, tragedia s-a produs în cauza unei erori umane. Conform Libertatea, compania care efectua lucrări nu avea avizul necesar, emis de Transgaz, pentru proiect.

Procurorii români au deschis un dosar penal pentru ucidere și vătămare din culpă. Forțele de ordine bănuiesc că nu s-au întreprins măsurile necesare pentru securitate şi sănătate în muncă.

„În urma accidentului de pe șantierul autostrăzii A7, în care și-au pierdut viața 4 muncitori, transmit sincere condoleanțe familiilor îndurerate. Ca ministru al Transporturilor am fost și sunt în permanentă legătură cu constructorul și autoritățile care au intervenit la locul tragediei”, a transmis ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Incendiul a fost lichidat după aproximativ trei ore. Pompierii intervin pentru a răci utilajele care au fost afectate de incendiu și au securizat zona pe un perimetru de 500 de metri.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală