Curs valutar
 • EUR
  21.3233
  -0.0159%
 • USD
  17.9239
  0.1601%
 • RUB
  0.2452
  -1.0196%
 • RON
  4.3299
  0.0069%
 • UAH
  0.6573
  -0.1217%

(Doc) Candidatul Gheorghe Balan cere amânarea concursului pentru funcția de judecător al CC

31 Mai 2021, 20:28
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
31 Mai 2021, 20:28 // Actualitate //  Cristina Vlah

Candidatul la funcția de judecător al Curții Constituționale, Gheorghe Balan, solicită amânarea concursului de selectare a unui magistrat pentru înalta Curte, informează Realitatea.md cu referire la Ziarul de Gardă.

Potrivit sursei, concursul are loc în contextul în care o funcție la Curtea Constituțională a rămas vacantă, după ce magistratul Eduard Ababei a decedat la începutul acestui an. Locul lui urmează să fie suplinit, cu un nou magistrat, pe care îl va alege Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în baza unui concurs.

Gheorghe Balan i-a cerut CSM să amâne concursul din motiv că la Curtea Constituțională a fost depusă o sesizare de către doi deputați PAS, în privința numirii unor membri ai CSM.

Deputații semnatari, Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca, au menționat că prin sesizarea depusă au solicitat CC și anularea hotărârii Parlamentului prin care Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță, Valentina Coptileț și Ion Crețu au fost numiți membri la CSM, menționând că „Dodon și-a pus patru oameni loiali în funcția de membru al CSM” și că „CSM a devenit un instrument de-a lui Dodon prin care s-a (re)capturat justiția la fel ca și pe timpul Plahotniuc”.

Concursul pentru suplinirea funcției de judecător la CC este stabilit pentru 15 iunie curent. Potrivit președintei interimare a CSM, Luiza Gafton, în concurs sunt înscriși 15 candidați. Menționăm, că judecătorii la Curtea Constituțională sunt aleși câte doi din partea: Parlamentului, Guvernului și din partea CSM.

Realitatea Live22 Iun. 2021, 22:57
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
22 Iun. 2021, 22:57 // În Lume //  Cristina Vlah

Nouă lideri separatiști catalani au fost grațiați de către primul ministru al Spaniei, informează Realitatea.md cu referire la Euronews. Potrivit sursei, premierul Pedro Sanchez a anunțat grațierile într-un discurs televizat.

Acest lucru este condiționat prin faptul că liderii catalani să nu mai poată deține funcții publice. De asemenea, grațierile nu îi vizează pe liderul din Catalonia, Carles Puigdemont, și alți lideri ai regiunii, care optează pentru separarea Cataloniei de Spania.

Cei nouă lideri separatiști catalani au fost condamnați pentru rolul lor în evenimentele din octombrie 2017, când regiunea autonomă a încercat, fără succes, să-și declare independența. În 2019, ei au fost condamnați la pedepse între 9 și 13 ani pentru acuzații de rebeliune și folosire defectuoasă a fondurilor publice. Acestea au fost comise prin organizarea unui referendum calificat de autoritățile de la Madrid drept ilegal.

Eliberarea acestora va putea fi efectuată după publicarea grațierilor în gazeta oficială a Guvernului de la Madrid.

Deciziile de grațiere au fost dur criticate de către partidele de opoziție, care spun că astfel premierul vrea să se apropie mai mult de partidele din Catalonia.