Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  0%
 • USD
  17.7253
  0%
 • RUB
  0.2382
  0%
 • RON
  4.3418
  0%
 • UAH
  0.6416
  0%

Dodon, nemulțumit de decizia CCM, însă se resemnează cu gândul alegerilor parlamentare anticipate

27 Apr. 2021, 11:28
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
27 Apr. 2021, 11:28 // Politica //  Petru Beregoi

Liderul PSRM, Igor Dodon, critică decizia de astăzi a Curții Constituționale (CCM) prin care a anulat două Hotărâri a Parlamentului, acuzând „Occidentul” că ar face jocul unor partide politice de la noi. Totodată, se pare că Dodon s-a resemnat cu gândul și conștientizează că în curând urmează să fie organizate alegeri parlamentare anticipate.

„Prin ultimele sale decizii, Curtea Constituțională a Moldovei a confirmat ceea ce toată lumea știe deja: această instituție s-a transformat într-un instrument politic în mâinile politicienilor-uzurpatori atunci când trebuie să găsească o soluție politică ocolind normele Constituției țării. În lunile următoare, ne așteaptă o luptă politică acerbă în pregătirea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate. Occidentul se bazează pe propriile sale forțe politice marionete: partidele Maiei Sandu, Renato Usatîi și unioniștii”, consideră Dodon.

Deși încă nici nu este clar când și cum urmează să fie organizate anticipatele, ba mai mult, Parlamentul nu a fost dizolvat încă de președinta țării, Maia Sandu, totuși Igor Dodon deja anticipează „o victorie a alegerilor forțelor de dreapta” și încearcă să manipuleze cu unele chestiuni, care au fost deja utilizate de socialiști de-a lungul timpului în campaniile electorale.

Victoria vestului colectiv la alegerile parlamentare anticipate ar putea duce la prăbușirea statului moldovenesc:

 • în termeni politici, aceasta este o tranziție completă a instituțiilor statului aflate sub control extern, și anume: Guvernul și Parlamentul, o epurare dură a tuturor forțelor politice pro-moldovenești din țară, un atac asupra valorilor ortodoxe și tradiționale, închiderea tuturor mass-media care nu sunt finanțate prin granturi și fonduri occidentale, o persecuție dură a disidenților, tensiune cu regiunea transnistreană, Găgăuzia, alte regiuni ale țării în care trăiesc reprezentanți ai altor grupuri etnice și moldoveni care nu se consideră români;
 • din punct de vedere social și economic, aceasta este o impunere rigidă a regulilor FMI și ale Băncii Mondiale: o creștere a vârstei de pensionare, închiderea majorității programe sociale, o creștere a prețurilor și a taxelor.
 • în politica externă, acesta este un model unilateral pro-occidental axat pe confruntarea cu Rusia și China, aderarea la sancțiunile anti-rusești occidentale, lansarea practicii de expulzare a diplomaților ruși etc”, scrie Dodon.

Drepte „neadmiterea unui asemenea scenariu”, liderul socialiștilor spune că este timpul ca „toate forțele sănătoase să lase deoparte vechile nemulțumiri și să se unească într-un front unit pentru a proteja și a salva Moldova”.

„Lupta politică dintre forțele politice pro-moldovene va deveni o luptă împotriva patriei noastre și va ajuta Occidentul colectiv să câștige alegerile parlamentare anticipate. Sunt sigur că majoritatea covârșitoare a concetățenilor noștri vor să trăiască în țara lor independentă, să creeze familii aici și să-și crească copiii, să fie prieteni cu toată lumea atât în ​​Occident, cât și în Est”, conchide Dodon.

Amintim că, astăzi, CCM a declarat neconstituționale cele două hotărâri de Parlament aprobate la 23 aprilie curent, de către deputații majorității parlamentare PSRM-Șor-Pentru Moldova, prin care s-a anulat numirea în funcția de judecător constituțional a Domnicăi Manole, la 16 august 2019 și numirea unui nou magistrat – Boris Lupașcu, care astăzi a anunțat că refuză de „mandatul aprobat de Parlament”.

Realitatea Live

Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua II)
Inaugurarea Grădinii Publice „Alunelul” din sectorul Buiucani, după finalizarea lucrărilor de reparație
Eveniment organizat de Primăria Chișinău în Parcul „La Izvor”, în contextul Zilei Internaționale a Familiei
Membri ai Comunității Bikerilor din Moldova se vaccinează împotriva COVID-19
Eveniment organizat de Poliția Națională și PH Internațional Moldova ”Ajută-ne să le asigurăm o copilărie liniștită. Raportează cazurile de violență”
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
Reprezentanții partidului „ȘOR” depun documentele necesare privind înregistrarea candidaților pentru funcția de deputat în Parlament
15 Mai 2021, 20:45
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Elena Putregai
15 Mai 2021, 20:45 // Uncategorized //  Elena Putregai

„Nu a fost uşoară această decizie. Mai devreme sau mai târziu trebuia să arăt şi eu un gest că noi contribuim la întinerirea echipei. Eu singur am venit în felul acesta, mie mi-a cedat locul domnul Popşoi pe lista Partidului Democrat Agrar cândva şi eu practic am repetat acest pas”. Explicația a fost oferită de președintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Dumitru Diacov. Cu o declarație de presă a venit și liderul formațiunii, Pavel Filip.

„Am demonstrat că facem ALTFEL de politică, am făcut şi o ALTFEL de listă pentru alegeri. Sunt membri ai Guvernului pe care l-am condus şi care a înregistrat rezultate, dar și preşedinţi de raioane, echipele noastre din teritoriu, care au implementat reformele și proiectele elaborate de Guvernul nostru. Lista se bazează pe meritocrație și profesionalism. Dl Diacov s-a retras și a cedat locul său colegilor din teritoriu – o dovadă în plus că asta e o ALTFEL de listă și #altfeldepolitica”, a adăugat Pavel Filip.


Realitatea.md amintește că Dumitru Diacov, unul dintre cei mai longevivi deputaţi ai Republicii Moldova, nu va mai candida pentru un nou fotoliu în Parlament în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Acesta și-a început activitatea de parlamentar în 1994, ceea ce înseamnă că are aproape 25 de ani de experiență în politica Republicii Moldova.

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso