Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0.171%
 • USD
  17.7371
  0.0113%
 • RUB
  0.2404
  0.1248%
 • RON
  4.0641
  0.155%
 • UAH
  0.6510
  0.1997%

Dodon, nemulțumit de decizia CCM, însă se resemnează cu gândul alegerilor parlamentare anticipate

27 Apr. 2021, 11:28
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
27 Apr. 2021, 11:28 // Politica //  Petru Beregoi

Liderul PSRM, Igor Dodon, critică decizia de astăzi a Curții Constituționale (CCM) prin care a anulat două Hotărâri a Parlamentului, acuzând „Occidentul” că ar face jocul unor partide politice de la noi. Totodată, se pare că Dodon s-a resemnat cu gândul și conștientizează că în curând urmează să fie organizate alegeri parlamentare anticipate.

„Prin ultimele sale decizii, Curtea Constituțională a Moldovei a confirmat ceea ce toată lumea știe deja: această instituție s-a transformat într-un instrument politic în mâinile politicienilor-uzurpatori atunci când trebuie să găsească o soluție politică ocolind normele Constituției țării. În lunile următoare, ne așteaptă o luptă politică acerbă în pregătirea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate. Occidentul se bazează pe propriile sale forțe politice marionete: partidele Maiei Sandu, Renato Usatîi și unioniștii”, consideră Dodon.

Deși încă nici nu este clar când și cum urmează să fie organizate anticipatele, ba mai mult, Parlamentul nu a fost dizolvat încă de președinta țării, Maia Sandu, totuși Igor Dodon deja anticipează „o victorie a alegerilor forțelor de dreapta” și încearcă să manipuleze cu unele chestiuni, care au fost deja utilizate de socialiști de-a lungul timpului în campaniile electorale.

Victoria vestului colectiv la alegerile parlamentare anticipate ar putea duce la prăbușirea statului moldovenesc:

 • în termeni politici, aceasta este o tranziție completă a instituțiilor statului aflate sub control extern, și anume: Guvernul și Parlamentul, o epurare dură a tuturor forțelor politice pro-moldovenești din țară, un atac asupra valorilor ortodoxe și tradiționale, închiderea tuturor mass-media care nu sunt finanțate prin granturi și fonduri occidentale, o persecuție dură a disidenților, tensiune cu regiunea transnistreană, Găgăuzia, alte regiuni ale țării în care trăiesc reprezentanți ai altor grupuri etnice și moldoveni care nu se consideră români;
 • din punct de vedere social și economic, aceasta este o impunere rigidă a regulilor FMI și ale Băncii Mondiale: o creștere a vârstei de pensionare, închiderea majorității programe sociale, o creștere a prețurilor și a taxelor.
 • în politica externă, acesta este un model unilateral pro-occidental axat pe confruntarea cu Rusia și China, aderarea la sancțiunile anti-rusești occidentale, lansarea practicii de expulzare a diplomaților ruși etc”, scrie Dodon.

Drepte „neadmiterea unui asemenea scenariu”, liderul socialiștilor spune că este timpul ca „toate forțele sănătoase să lase deoparte vechile nemulțumiri și să se unească într-un front unit pentru a proteja și a salva Moldova”.

„Lupta politică dintre forțele politice pro-moldovene va deveni o luptă împotriva patriei noastre și va ajuta Occidentul colectiv să câștige alegerile parlamentare anticipate. Sunt sigur că majoritatea covârșitoare a concetățenilor noștri vor să trăiască în țara lor independentă, să creeze familii aici și să-și crească copiii, să fie prieteni cu toată lumea atât în ​​Occident, cât și în Est”, conchide Dodon.

Amintim că, astăzi, CCM a declarat neconstituționale cele două hotărâri de Parlament aprobate la 23 aprilie curent, de către deputații majorității parlamentare PSRM-Șor-Pentru Moldova, prin care s-a anulat numirea în funcția de judecător constituțional a Domnicăi Manole, la 16 august 2019 și numirea unui nou magistrat – Boris Lupașcu, care astăzi a anunțat că refuză de „mandatul aprobat de Parlament”.

Realitatea Live

02 Dec. 2021, 22:03
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
02 Dec. 2021, 22:03 // Actualitate //  Realitatea.md

Partidul „ȘOR” cheamă mâine, la ora 11:00, la un protest de amploare în fața Judecătoriei din Bălți, unde va fi examinată decizia CEC de eliminare din cursa electorală a Marinei Tauber. Într-o adresare video, Ilan Șor i-a îndemnat pe bălțeni să iasă în stradă pentru a-și apăra votul, viitorul și dreptul de a alege. Potrivit lui, decizia de miercuri a CEC este nimic altceva decât un act de vandalism împotriva statului de drept și democrației.

„Stimați bălțeni, vă îndemn ca mâine, la 11:00, să veniți în fața Judecătoriei din Bălți, de pe strada Hotin 43, nu ca să o susțineți pe Marina Tauber, pe mine sau Partidul „ȘOR”, dar ca să susțineți dreptul dumneavoastră de a alege primarul pe care îl doriți voi, dar nu pe cel care vi-l bagă pe gât Maia Sandu. Îi îndemn pe toți locuitori țării care nu sunt indiferenți să vină să lupte pentru democrație. Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Bălți, mâine ar putea să se întâmple peste tot în țară. Această liftă și-a ieșit din minți, a întrecut toate granițele, regimul a turbat”.

Ilan Șor a mai adăugat că vineri, la Bălți, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova.

„Maia Sandu le-a interzis locuitorilor din Bălți dreptul de a alege, a spus un mare „NU” democrației din Republica Moldova. Maia Sandu i-a pedepsit pe oamenii care au votat un candidat pe care nu și l-a dorit, un candidat incomod pentru ea.  Miercuri, gașca de hoți ai Maiei Sandu au anulat libertatea în Republica Moldova. Noi trebuie să oprim acest dezmăț. Mâine, la ora 11:00, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova. Mâine se va decide dacă alegătorii din Bălți au dreptul să-și aleagă singuri viitorul primar al orașului sau vor fi obligați să o asculte pe Maia Sandu și pe această gașcă de bandiți din PAS”, a adăugat Ilan Șor.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală