Președintele de onoare PSRM, Igor Dodon, ia la rost guvernarea pentru lipsa unui plan anticriză, în contextul situației energetice cu care ne confruntăm și vine cu propriile măsuri de depășire a situației. Astfel, Dodon recomandă guvernării „înghețarea” prețurilor la resursele energetice pentru o perioadă de 4 luni. Socialistul propune ca în perioada ianuarie – aprilie 2022 să fie stabilit tariful de 1,89 lei pentru energia electrică și tariful de 5 lei pentru gazele naturale, pentru toți consumatorii. Diferența de 8 lei, în cazul tarifului la gazele naturale, și de peste 1,5 lei la energie electrică, să fie acoperită din bugetul de stat, spune Dodon.
„Astfel, costul întregului pachet de compensații se ridică la $200-220 mil. Această măsură va duce la scăderea tarifelor la gazele naturale, electricitate și căldură, la micșorarea costurilor de producție pentru agenții economici și, ca urmare, la scăderea prețurilor pentru anumite grupuri de produse. De asemenea, aceste măsuri vor permite tuturor cetățenilor și agenților economici să facă economii semnificative”, scrie Dodon pe pagina sa de Facebook.
Potrivit lui Dodon, rezervele oficiale de valută străină sunt, în prezent, de 3,9 miliarde de dolari, bani ce ar putea fi folosiți pentru compensarea tarifelor la energia electrică și gazele naturale până la data de 1 aprilie 2022, ulterior ANRE poate examina oportunitatea majorării tarifelor.
„Care a fost scopul creării acestor rezerve pe parcursul celor 30 de ani de independență? De a ajuta țara într-un moment de dificultate. Acest moment a sosit acum. Moldova nu s-a mai confruntat cu o criză similară în ultimele câteva decenii. Consider că este mai bine să utilizăm $200-220 milioane din rezervele valutare (aproximativ 5%) pentru a ajuta populația, decât să cerem bani de la partenerii occidentali – FMI, UE, Banca Mondială, BERD, care nu vor face altceva decât să ne dea banii noștri sub formă de împrumuturi cu dobândă. În plus, vor fi impuse și o serie de condiții politice”, mai scris Dodon.
Dodon mai propune o înăsprire a controlului statului asupra formării prețurilor, fostul președinte dând exemplul Ucrainei, Rusiei, Ungariei și Bulgariei, state care au stabilit un control mai riguros, în special, asupra formării prețurilor produselor de primă necesitate. Mai mult, ex-președintele Dodon sugerează guvernării să majoreze pachetul de ajutor social pentru persoanele cu venituri modeste. Potrivit lui Dodon pensionarii, persoanele cu dizabilități, familiile cu mulți copii și unele categorii de angajați ai statului ar trebui să beneficieze de ajutor suplimentar din partea guvernării în perioada rece a anului.
„Calculele arată că este vorba despre 800-850 de mii de cetățeni, dintre care aproape 650 de mii sunt pensionari și persoane cu dizabilități. Propun ca acestor categorii de persoane să le fie acordate o indemnizație unică din partea statului în sumă de 2 mii de lei. Suma necesară de 1,6-1,7 miliarde de lei poate fi alocată din fondurile prevăzute în bugetul de stat pentru 2022 pentru compensarea tarifelor (ținând cont de mecanismele menționate mai sus pentru înghețarea tarifelor până la 1 aprilie)”, mai spune Dodon.
În același timp, pentru a încuraja dezvoltarea economiei, Igor Dodon propune investiții masive în infrastructură, proiecte pentru care ar putea fi contractate credite de pe piața externă. De asemenea, pentru a-i ajuta pe agenții economici afectați de criza energetică, fostul președinte spune că ar fi oportună acordarea stimulentelor fiscale pentru aceștia.