Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

Igor Dodon se ia din nou de rezervele valutare ale Băncii Naționale: Stăm pe sacul de bani și îi căutăm în afara țării

26 Mart. 2021, 17:05
 // Categoria: Politica // Autor:  Mădălina Sorokovsky
26 Mart. 2021, 17:05 // Politica //  Mădălina Sorokovsky

Igor Dodon a revenit la ideea de a utiliza rezervele valutare ale Băncii Naționale în contextul pandemic. „Avem rezerve care trebuie să fie utilizate pentru stabilizarea economiei. Stăm pe sacul de bani cu patru miliarde rezerve de dolari. Trebuie să găsim bani și să-i investim în economie, iar ei sunt inclusiv în interiorul țării”, a declarat liderul socialiștilor, în cadrul emisiunii sale.

Potrivit fostului președinte al țării, trebuie modificată legea cu privire la Banca Națională, pentru a da un impuls mediului de afaceri, iar statul să facă investiții în economie.

În anul 2019, Octavian Armașu, guvernatorul BNM spunea într-un interviu că utilizarea unei părți din rezervele internaționale, cu o ulterioară conversie a acesteia în moneda națională și majorarea cheltuielilor în economie, ar prejudicia considerabil obiectivul fundamental al BNM – asigurarea și menținerea stabilității prețurilor.

„Ca urmare, Republica Moldova s-ar confrunta cu o inflație cu impact negativ asupra economiei. Totodată, susține guvernatorul BNM, asemenea operațiuni contravin legislației în vigoare, potrivit căreia Banca Națională nu poate acorda asistență financiară statului”, a declarat Octavian Armașu.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, activele oficiale de rezervă (identice cu rezervele internaţionale brute) sunt activele disponibile în orice moment şi controlate de către BNM în scopul finanţării directe a dezechilibrului balanţei de plăţi, pentru reglarea indirectă a dezechilibrului balanţei de plăţi prin efectuarea intervenţiilor pe piaţa valutară în scopul realizării politicii monetare şi valuatre ale Băncii Naţionale a Moldovei, precum şi în alte scopuri. Alte active valutare sunt cele care aparţin BNM şi care nu fac parte din activele oficiale de rezervă, şi active valutare deţinute de Guvernul Republicii Moldova.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 22:04
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
24 Sept. 2021, 22:04 // Economie //  Cristina Vlah

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a dat asigurări că Guvernul Gavriliță va veni cu un mecanism de compensare pentru cetățenii din păturile social-vulnerabile, în contextul scumpirilor resurselor energetice, informează Realitatea.md.

„Acolo unde scumpirile vor fi cauzate de factori externi, precum resursele energetice, Guvernul va veni cu mecanism de compensare. Și noi o să găsim mecanisme, vom interveni la scumpiri, ele vor avea loc pentru că noi importăm toate aceste lucruri din afară.

Dar acolo unde e situația alta, de exemplu cu testele la Covid-19, noi vom umbla la Codul Vamal, ca să modificăm unele lucruri, pentru ca aceste teste să nu fie atât de scumpe. Vom interveni acolo, unde se fac bani grei pe seama oamenilor”, a menționat Igor Grosu în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul national Moldova1.

Șeful Legislativului, nu a precizat însă care va fi mărimea compensațiilor și cum se va aplica mecanismul de compensare.

Autoritățile au anunțat că se așteaptă la scumpiri la gazele naturale, energia electrică, precum și la produsele petroliere, în contextul scumpirilor pe plan mondial.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române