Curs valutar
 • EUR
  20.1160
  0.4653%
 • USD
  17.7288
  -0.0147%
 • RUB
  0.2376
  0.463%
 • RON
  4.0625
  0.4135%
 • UAH
  0.6533
  0.2602%

Dodon se judecă cu tinerii. L-a atacat în instanță pe președintele PAS Youth pentru defăimare

29 Iun. 2021, 14:25
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
29 Iun. 2021, 14:25 // Politica //  Petru Beregoi

Președintele Organizației de Tineret a Partidului Acțiune și Solidaritate PAS Youth, Eugeniu Sinchevici, a primit o cerere prealabilă de la liderul PSRM, Igor Dodon, în care îl anunță că-l va da în judecată pentru că i-ar fi defăimat reputația în urma unui flashmob organizat de tinerii PAS.

Mai exact, Dodon l-a atacat în instanță pe Sinchevici pentru faptul că a utilizat următoarea declarație în cadrul evenimentului organizat de PAS Youth în fața unui Penitenciar din Capitală: „Suntem azi cu tinerii PAS la Penitenciarul nr. 13, locul unde vor ajunge hoții care au sărăcit această țară în ultimii 30 de ani. Unul din ei, Igor Dodon, culiocarul care se finanța de la Plahotniuc în Bahamas, care se odihnea în cele mai luxoase hotele din Maldive și care a trădat interesele patriei”.

Drept replică, Eugen Sinchevici a declarat în cadrul unei conferințe de presă că nu își va cere scuze de la Dodon așa cum se solicită în cererea prealabilă.

„Igor Dodon consideră că fraza nu corespunde realității și reprezintă o defăimare. Dodon a solicitat să îmi cer scuze publice. Ea nu reprezintă o defaimare, mai mult un angajament al PAS pe subiectul justiției. Reformarea Procuraturii anticorupție după modelul DNA-ului românesc și constituirea Tribunalului și a Curții de Apel Anticorupție. Faptul că Dodon este unul din hoții care au sărăcit țara la fel nu poate fi defăimare, deoarece constituie un adevăr pur. De exemplu, doar prin schema de procurare a energiei electrice din Ucraina în care, potrivit experților în energetică, au fost implicați socialiștii Igor Dodon și Zinaida Greceanîi și prin care, în 2008, cetățenii moldoveni au fost păgubiți cu 14,5 milioane de dolari. Sunt și multe alte exemple”, a spus președintele PAS Youth.

Secretarul general PAS, Andrei Spînu, a calificat această cerere ca fiind „un atac împotriva tuturor tinerilor din țară, care cred la fel, care cred că țara a fost furată de hoți și vremea lor a trecut”.

„Nu fiți lași, luptați cu hoții nu cu tinerii. Vreau să îl întreb cum a luptat cu Plahotniuc în perioada când era președinte? De câte ori l-a dat în judecată? De câte ori a ieșit în public să vorbească despre ilegalitățile care le făcea? Ei au trădat oamenii acestei țări, au trădat tinerii prin lipsă de curaj de a lupta cu adevărații dușmani. Au accepta „kulioace” (sacoșe) și au stat cuminți în fotoliile lor de mari funcționari de stat. Faceți lucruri bune pentru tineri, nu îi alungați din țară. Prin atacuri în judecată vreți să îi opriți sau să îi aduceți acasă? Este rușinos când un fost președinte se duce în judecată cu un tânăr care își dorește vremuri mai bune acasă. Tinerii din diasporă văd și înțeleg foarte bine. Ei nu sunt electorat paralel cum i-ați numit. Ei sunt oamenii pentru care voi nu ați făcut nimic. Noi vom fi alături de tineri. Vom merge în judecată și vom arăta că locul hoților e la pușcărie, iar locul tinerilor e acasă, în Moldova”, s-a expus Spînu.

Precizăm că, Igor Dodon nu a anunțat anterior că ar intenționa să-l atace în instanța de judecată pe Eugen Sinchevici și nici nu a reacționat la acuzațiile aduse atunci.

Realitatea Live

30 Nov. 2021, 22:18
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
30 Nov. 2021, 22:18 // Politica //  Cristina Vlah

Directoarea Institutului Național al Justiției, Diana Scobioală, pleacă din funcție. Ea și-a luat rămas bun de la colegi, printr-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, informează Realitatea.md.

„Azi se încheie mandatul meu la Institutul Național al Justiției.

Am avut bunul prilej și marea onoare să conduc această deosebită instituție cu personalitate și caracter, cu staf mega calificat, formatori inteligenți, audienți cu-minți și Consiliu profesionist. Timp de 7 ani împreună am depus efort și suflet nu pentru o simplă schimbare, ci pentru o adevărată transformare ce a permis INJ-ului să facă un salt enorm.

Ne-am bucurat de sprijinul și girul partenerilor de dezvoltare, în special al Ambasadei SUA, UNDP și CoE, care au avut încredere în noi și ne-au apropiat de aceste rezultate frumoase.

Vă multumesc tuturor pentru că mi-ați permis să facem echipă comună. Vă urez tuturor curaj și împliniri în toate, iar bunului INJ – prosperitate în continuare”, scrie Diana Scobioală.

În acest sens, cei din Institutul Național al Justiției urmează să numească un nou director.

Realitatea.md menționează că noua funcție a Dianei Scobioală va fi cea de judecătoare la CEDO din partea țării noastre.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală