Curs valutar
 • EUR
  19.2489
  -0.5886%
 • USD
  18.1679
  -0.191%
 • RUB
  0.1888
  -0.3178%
 • RON
  3.8734
  -0.6351%
 • UAH
  0.4919
  -0.2033%

VIDEO Grădiniţă nouă la Măgdăceşti cu interes! Primărița: „Dvs. sunteți cei care ne-ați filmat… câinii?”

29 Iun. 2021, 14:24
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
29 Iun. 2021, 14:24 // Societate //  Realitatea.md

O grădiniţă pentru copii cu vârsta de la 2 la 4 ani urmează să fie dată în exploatare până la sfârşitul verii în satul Măgdăceşti, raionul Criuleni. Grădiniţa a fost reconstruită în baza şcolii vechi a satului, până nu demult aflată în proprietatea familiei primăriţei de Măgdăceşti, Liuba Cojocaru, care a vândut-o administraţiei publice locale cu 1.600.000 de lei. Familia Cojocaru a procurat imobilul de la Primăria Măgdăceşti cu 300.000 de lei, cu 12 ani în urmă. Şantierul se află chiar alături de gospodăria Liubei Cojocaru, iar în timp ce se desfăşurau lucrările pe şantier, în curtea primăriţei a apărut un foişor construit din materiale identice folosite pentru viitoarea grădiniţă. Mai multe detalii sunt descrise într-o investigație realizată de Anticorupție.

Construcţia noii grădiniţe din Măgdăceşti costă aproape 12 milioane lei, dintre care partea leului a fost alocată de căte Consiliul raional Criuleni, unde este consilier şi Victor Cojocaru, soţul Liubei Cojocaru, iar 4.500.000 au fost alocate de către comuna Mioveni din judeţul Argeş, România, înfrăţită cu comuna Măgdăceşti.

Cazul a fost sesizat pe Harta Corupţiei a sursei citate de către un grup de locuitori ai satului Măgdăceşti. Liuba Cojocaru susţine că denunţul aparţine oponenţilor politici care inventează informaţii false şi corup jurnsliştii ca să o denigreze.

Imobilul care a îmbogăţit primăriţa cu 1.300.000 de lei

Clădirea fostei şcoli care este transformată în grădiniţă are suprafaţa de 761,7 metri pătraţi, iar terenul pe care este amplasată, de 0,2078 ha. Iniţial, terenul avea 40 de ari. Documentele cadastrale arată că Victor Cojocaru a cumpărat imobilul şi terenul aferent la începutul anului 2006, în urma unei licitaţii.

Imobilul a fost cumpărat de la administraţia publică locală cu 24 de mii de dolari, echivalentul a 300 de mii de lei în perioada respectivă. Patru ani mai târziu, în 2010, Victor Cojocaru a lăsat imobilul gaj la banca comercială Moldindconbank pentru un credit de 900.000 lei.

La alegerile locale din 2011, Liuba Cojocaru câştigă primul mandat de primar al comunei Măgdăceşti, ulterior obținând încă două mandate de primar. În toamna anului 2017, familia Cojocaru a scos în vânzare clădirea fostei şcoli din Măgdăceşti şi 20 de ari din teren, cu 75 de mii de euro, echivalentul în perioada respectivă a 1.500.000 de lei.

La finele anului 2017, administraţia publică locală ridică problemă de a se mai construi încă o grădiniţă în sat.

În martie 2018, Primăria Măgdăceşti a semnat un contract cu Agenţia de evaluare Vlasercom, care a stabilit că preţul de piaţă al imobilului deţinut de Victor Cojocaru este de 1.581.200 de lei.

La 10 mai 2018, Consiliul comunal Măgdăceşti a aprobat procurarea imobilului deţinut de Victor Cojocaru cu 1.600.000 de lei. Decizia a fost votată de către 10 din cei 15 consilieri ai comunei Măgdăceşti, toţi membri ai PLDM, formaţiune din care face parte de mai mulţi ani şi Liuba Cojocaru. Trei consilieri au lipsit la şedinţa respectivă, iar doi s-au abţinut de la vot.

La 4 iunie 2018, administraţia publică locală a satului Măgdăceşti, condusă de Liuba Cojocaru a semnat cu Victor Cojocaru contractul de vânzare-cumpărare a imobilului,

Primăriţa de Măgdăceşti ne-a dat asigurări că nu este vorba de nicio schemă şi totul a fost întâmplător.

„Eu nu eram încă primăriţă când soţul a procurat şcoala veche. Aveam informaţia că vor să o cumpere iehoviştii şi să facă acolo o casă de rugăciuni. Dar noi avem o biserică creştin-ortodoxă. Locuitorii din Măgdăceşti sunt creştini, nu am putut admite ca să vină Martorii lui Iehova. Soţul meu a participat special la licitaţia respectivă ca să ridice preţul şi să nu permită iehoviştilor să pună mâna pe clădire. Ca până la urmă să ajungă el câştigătorul licitaţiei şi să fie nevoit să cumpere imobilul. Când mi-a spus, eu m-am făcut albă ca varul. Am fost nevoiţi să luăm credite ca să acoperim acea sumă”, a declarat Liuba Cojocaru.

Primăriţa a precizat că decizia de a mai construi o grădiniţă nu are nimic comun cu decizia de a vinde imobilul: „Avem peste 7000 de locuitori, iar vârsta medie este de 36 de ani. Sunt mulţi copii, nu ajung locuri în grădiniţă. În fiecare zi vin la mine 3-4 mame cu rugămintea să-şi înscrie copiii la grâdiniţă”.

Liuba Cojocaru a mai spus că nu-i aparţine nici idea de a construi grădiniţa în locul şcolii vechi.

„Toate locurile în centru erau vândute. M-au întrebat funcţionarii din Primărie, consilierii, dacă nu vreau să vând eu clădirea şcolii vechi. Totul a fost transparent, s-a făcut evaluarea, iar decizia a fost luată de consiliu. Am fost verificată şi de CNA, dar nu au găsit nimic ilegal. Era proprietatea familiei mele şi am avut dreptul să o vindem la preţul de piaţă”, a declarat şefa administraţiei locale din Măgdăceşti.

Licitaţie cu semne de întrebare

Licitaţia privind reconstructia cladirii existente în grădiniţă de copii a fost anunţată de Liuba Cojocaru la 22 iulie 2019, la mai bine de un an de la tranzacţia dintre soţul ei şi Primărie. Valoarea estimativă a licitaţiei a fost de 13. 046 .690 de lei, fără TVA, iar principalul calificativ la evaluare a ofertelor a fost preţul cel mai mic.

La tender s-au înscris patru agenţi economici, dintre care unul a fost descalificat. Cea mai mică ofertă, de 9.547.853, fără TVA, a fost propusă de către SRL 5AQ INVEST. Primăria Măgdăceşti a desemnat-o câştigătoare pe SRL Galicus, care a propus cu 280.819 de lei mai mult.

Administraţia locală din Măgdăceşti şi-a argumentat decizia prin faptul că SRL Galicus a propus un termen mai mic cu o lună pentru executarea lucrărilor şi un termen de garanţie mai mare.

SRL 5AQ INVEST a contestat decizia, însă cererea a fost respinsă.

La 25 septembrie 2019, Primăria Măgdăceşti şi SRL Galicus au semnat contractul în valoare de 11.794.406 de lei, inclusi TVA, pentru reconstrucţia grădiniţei. Întreprinderea câştigătoare nu a reuşit să se încadreze în termenul de 8 luni de executare a lucrărilor, fapt constatat şi de Inspecţia Financiară.

Precizăm că, SRL Galicus, fondată în 2010, a câştigat mai multe licitaţii anunţate de către Consiliul raional Criuleni, unde, începând cu anul 2011, este consilier şi Victor Cojocaru.

Primăriţa de Măgdăceşti are şi aici o justificare. „Nu depinde de mine rezultatul licitaţiei. Este Agenţia Achiziţii Publice. Iată un consilier de al meu, unul foarte bun, s-a supărat că nu a câştigat o licitaţie. Dar i-am explicat cum stau lucrurile. Nu a depins de mine, nu l-am putut ajuta. E foarte strict cu licitaţiile”, a explicat Liuba Cojocaru.

Despre foișorul cu acoperișul identic cu cel al grădiniței și casa de milioane şi conflictele de interese ignorate de CNA, citiți în investigația integrală pe acest link.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 14:50
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
27 Sept. 2023, 14:50 // Actualitate //  Realitatea.md

Punctul de trecere a frontierei Leușeni își va sista mâine activitatea, în intervalul orelor 11:00-13:00, din cauza unor lucrări tehnice.

Potrivit Serviciului Vamal, în această perioadă vor fi efectuate lucrări de înlocuire a cablurilor subterane.

În acest context, autoritatea vamală recomandă agenților economici și persoanelor fizice care intenționează să traverseze frontiera prin postul Leușeni să opteze pentru alte puncte de trecere din apropiere: Leova- Bumbăta, Costești-Stânca sau Sculeni.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală