Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

VIDEO Copiii de la o grădiniță din Capitală, „spălați la propriu în praf”! Care-i vina lui Ion Ceban în acest caz?

23 Iun. 2021, 12:56
 // Categoria: Societate // Autor:  Tatiana Rusnac
23 Iun. 2021, 12:56 // Societate //  Tatiana Rusnac

Micuții de la o grădiniță din sectorul Rîșcani al Capitalei s-ar afla în pericol. Cel puțin asta susțin membrii Partidului Acțiune și Solidaritate din CMC care au făcut mai multe dezvăluiri în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lor, administrația grădiniței care activează deja de 13 ani, afirmă că funcționarii din cadrul Primăriei Chișinău aleg mai degrabă să închidă instituția și să trimită copiii acasă decât să pună capăt unei probleme grave.

Mai exact, problemmă constă în construcția unui bloc multietajat, din cauza căruia activitatea grădiniței a fost perturbată, iar sănătatea și siguranța copiilor care frecventează instituția, pusă în pericol.

„Răspunsul deja existent de la Agenția pentru Supravegherea Tehnică cu privire la executarea lucrărilor de construcție a unui complex locativ cuprins între străzile Pietrăriei – Cornești – Andrei Doga fiind un temei destul de grăitor că și aici lucrurile sunt putrede. Asta pentru că în concluzia acestei instanțe este scris negru pe alb că la eliberarea actelor permisive, a certificatelor de urbanism pentru proiectare, elaborate de către Primăria Chișinău și autorizația de construcție au fost ignorate condițiile privind principiile urbanismului și amenajării teritoriului. Au fost încălcate prescripțiile de construire din Planul Urbanistic Zonal (PUZ) privind valorificarea terenului din perimetrul străzii Andrei Doga, Calea Moșilor, bd. Renașterii și hotarul terenului Universității de Stat de Educație Fizică și Sport”, a declarat membrul PAS din CMC.

Mai exact, consilierii PAS susțin că printre cele mai grave încălcări sunt:

 • nu a fost respectată parcelarea prin unități teritoriale de referință;
 • nu a fost respectată amplasarea corectă a construcțiilor conform schemei amenajării teritoriului, a documentelor coordonate și avizate cu elaborarea PUZ;
 • nu a fost respectat regimul de înălțime a clădirilor și în loc de 10 etaje, așa cum era prevăzut în proiect, au fost ridicate 13 nivele;
 • tot în acest document se spune că nu a fost respectat procentul de ocupare și utilizare a terenului conform PUZ-ului.

Membrii PAS susțin că au făcut o interpelare către viceprimarii Victor Chironda și Angela Cutasevici, dar și către Direcția Generală Educație, Tineret și Sport pentru ca lucrurile să fie analizate.

„Săptămâna trecută am primit și rezultatul evaluării situației de la această instituție. În concluzia prezentată de către Direcție este clar stipulat că edificarea blocurilor multietajate în imediata apropiere a instituției de educație timpurie prezintă un pericol iminent pentru viața și sănătatea atât a copiilor, cât și a adulților. Cu toate acestea, până astăzi copii din această grădiniță continuă să fie scăldați la propriu în praf, iar zgomotul camioanelor și a utilajelor de construcție să le perturbeze somnul, nemaivorbind de pericolul care îi paște dacă se află în curtea grădiniței. Asta în condițiile în care în campania electorală Ion Ceban promitea că personal se va urca pe un excavator și va demola construcțiile cu grave încălcări”, mai susțin membrii PAS.

Prin urmare, formațiunea PAS din CMC a venit cu un apel către primarul Ion Ceban, viceprimarul de ramură Victor Chironda să se autosesizeze, să intervină în acest caz și să întreprindă măsurile ce se impun în interesul superior al copiilor.

De asemenea, PAS-ul cere primarului de Chișinău să nu mai mușamalizeze proiectele de construcții în care nu sunt prevăzute grădinițe și scoli și să înceteze atacul asupra celor existente.

 

Dragi cititori, scurt, clar și la subiect, vă invităm să vă abonați și la canalul nostru de Telegram! Vă punem la dispoziție știri de ultimă oră și sinteze scurte care însumează cele mai importante știri ale zilei. https://t.me/realitateamd

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 14:12
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
23 Sept. 2021, 14:12 // Politica //  Petru Beregoi

Conducătorii mai multor autorități publice aflate sub control parlamentar vor fi sancționați, până la revocare din funcție, în caz de executare necorespunzătoare a atribuțiilor delegate conform legislației sau de exercitare defectuoasă a activității. Deputații au aprobat în lectura finală proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, printre care legea privind Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) și legea concurenței.

Proiectul vizează Comisia Națională a Pieței Financiare, Consiliul Concurenței, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, Consiliul Audiovizualului, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Autorii inițiativei legislative sunt un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare Partidul Acțiune și Solidaritate.

Potrivit deputaților, acordarea dreptului Parlamentului de a revoca din funcție membrii autorităților publice autonome urmare a audierii rapoartelor anuale de activitate vine să responsabilizeze organele de conducere ale acestor autorități în fața Legislativului.

Amintim că, la ședința plenară din 9 septembrie curent, Deputații au demis in corpore conducerea CNPF, după ce au identificat mai multe probleme, carențe și inactivități din partea întreprinderii pe anumite subiecte.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române