Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

Doi inspectori vamali din nordul țării, reținuți de CNA pentru 100 de euro și 2.000 de lei mită

24 Mart. 2021, 09:47
 // Categoria: Societate // Autor:  Maxim Pulber
24 Mart. 2021, 09:47 // Societate //  Maxim Pulber

Doi inspectori ai Biroului Vamal Nord au fost documentați, aseară, de ofițerii Direcției generale teritoriale Nord a CNA și procurori în timp ce ar fi pretins și primit mită, în exercițiul funcției, de la un bărbat care importa de peste hotare un automobil. Potrivit datelor preliminare, inspectorii ar fi pretins 100 de euro și 2.000 de lei pentru a include în actele de devamare a autoturismului taxa minimă.

Potrivit CNA, în intervalul de timp 15:30-17:00, inspectorii vamali ar fi cerut de la persoana, care însoțea autoturismul de model Ford Transit, 100 de euro pentru a include în actele vamale costul minim pentru devamare și încă 2.000 de lei pentru a înregistra mașina pe numele altui bărbat care, la momentul întocmirii documentelor, nu era prezent la fața locului. Prin urmare, acțiunile celor doi inspectori sunt calificate drept corupere pasivă, comisă în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

În seara zilei de ieri, inspectorii au fost escortați la sediul DGT Nord a CNA, pentru audieri, după care au fost reținuți pentru 72 de ore. Dacă vor fi găsiți vinovați, ei riscă până la 10 ani de detenție, amendă penală, dar și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe o anumită perioadă. Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

În acțiunile lor, ofițerii CNA au fost sprijiniți de colegii din cadrul Serviciului Vamal.

Procuratura Anticorupţie, oficiul Nord, conduce urmărirea penală.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 08:17
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
24 Sept. 2021, 08:17 // Life //  Realitatea.md

Ferma lui David Armstrong nu este într-o ţară tropicală din America Centrală, ci în localitatea Ventura, statul California, la doar 97 de kilometri sud de Los Angeles. El a plantat ceea ce ar urma să fie cea mai interesantă plantă pe care familia sa a cultivat-o începând din anul 1865 și anume 20.000 de arbori de cafea. Iată cum își schimbă strategia fermierii.

„Cred că acum pot să spun că sunt un cultivator de cafea”, a spus David Armstrong.

El a explica că nu are niciun fel de experiență în cultivarea cafelei. În mod normal, fermierul cultivă citrice și avocado.

Fermierii cultivă plante pe care nu credeau că le vor planta vreodată

Cafeaua este produsă în principal în regiunile dintre Tropicul Cancerului şi Tropicul Capricornului, unde ţări precum Brazilia Columbia, Etiopia şi Vietnam au cea mai bună climă pentru arborii de cafea, care au nevoie de căldură constantă pentru a supravieţui.

Cu toate acestea, din cauza schimbărilor climatice, se modifică temperaturile în întreaga lume. Acest lucru afectează culturile agricole în numeroase părţi, dar deschide şi noi posibilităţi în alte regiuni. Printre acestea se numără California şi Florida, unde cercetătorii studiază posibilitatea de a cultiva cafea.

Așadar, un grup de fermieri au decis să ia parte la cel mai mare program de cultivare de cafea în SUA. Această ţară este cel mai mare consumator mondial de cafea, dar produce doar 0,01% din recolta mondială de cafea. Toată această producţie are loc în Hawaii, unul dintre singurele două state americane cu un climat tropical, alături de sudul statului Florida.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), cafeaua utilizează cu 20% mai puţină apă decât majoritatea fructelor. Apa a devenit o raritate în California după recentele secete şi incendii de pădure. În aceste condiţii, mulţi fermieri au decis să schimbe culturile pentru a face faţă limitelor introduse cu privire la utilizarea apei.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române