Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Dorel Musteață nu ar fi avut dreptul să participe la ședința CSP. Fratele său ar figura în dosarul „fraudei bancare”.

06 Oct. 2021, 14:50
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
06 Oct. 2021, 14:50 // Societate //  Realitatea.md

Fratele președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, care are și calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) în urma modificărilor la Legea cu privire la Procuratură, ar avea calitate procesuală în dosarul „fraudei bancare” sau cum mai este cunoscut „furtul miliardului”, adică acesta figurează într-un episod, a fost pus sub învinuire și, mai mult, ancheta încă este în desfășurare pe numele său. Dezvăluirile au fost făcute de către adjunctul suspendat al procurorului general, suspendat și el, Ruslan Popov, în cadrul unei conferințe de presă susținută miercuri, 6 octombrie curent.

Potrivit lui Ruslan Popov, Alexandr Stoianoglo a solicitat recuzarea a cinci membri CSP prin cererea depusă ieri la ședința extraordinară și unul din membri era anume Dorel Musteață a cărui frate are calitate de bănuit în dosarul „fraudei bancare”. „Ancheta este în curs de desfășurare și dumnealui, adică fratele lui Dorel Musteață, are calitate procesuală. Evident că din moment ce Procuratura Anticorupție care l-a pus sub învinuire, reieșind din atribuții i se subordonează Procuraturii Generale, în situația dată apare un semn de întrebare în ce privește interesul domnului Musteață și confirmă imparțialitatea sa”.

Mai întâi, însă procurorul adjunct suspendat a amintit că nu este clar cum Dorel Musteață a devenit din nou președinte interimar al CSM, în contextul el a făcut referire la o hotărâre, în urmă căreia și alți membri CSM au exercitat interimatul funcției, cum ar fi Luiza Gafton.

„Dorel Musteață, la cererea CSP, a prezentat o hotărâre anterioare din care ar rezulta că a fost numit odată președinte al CSM, însă mai târziu, au fost numiți și alți președinți interimari: Luiza Gafton, încă un membru CSM, după care iarăși Luiza Gafton. După hotărârea Curții Constituționale, CSM în general a rămas fără președinte, ca acum Dorel Musteață să facă trimitere la o hotărâre care și-a pierdut efectul. Dânsul și-a arogat singur calitatea de președinte interimar al CSM. El nu putea să participe la acea ședință”, a conchis Ruslan Popov.

Amintim că, într-adevăr, în 2020, în presă s-a scris despre un anumit frate al lui Dorel Musteață care era colaborator vamal. Atunci, Dorel Musteață a recunoscut că există un dosar și s-a plâns că totul ar avea o conotație politică. La fel, Dorel Musteață a avut o pauză în exercitarea interimatului funcției de CSM. Totodată, nu o singură dată s-a scris despre persoanele din sistem cu care ar fi rudă.

CSP „s-a tras de păr” 30 de min., până a trecut la agendă! Litvinenco susține că Motuzoc a avut un „sunet celebru”

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 12:40
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
17 Ian. 2022, 12:40 // Societate //  Valentina Buză

Un tânăr în vârstă de 23 de ani, originar dintr-o localitate din raionul Șoldănești, suspectat de comiterea unui jaf, a fost reținut de ofițerii Secției investigare infracțiuni a Inspectoratului de poliție Botanica. Mai mult, s-a constatat că acesta nu este la prima abatere, iar anterior s-a dovedit a fi judecat pentru escrocherie.

Potrivit informațiilor, la începutul lunii decembrie 2021, două tinere au solicitat intervenția polițiștilor sectorului Botanica, comunicând că un tânăr în mod deschis le-a deposedat de telefoanele mobile, în timp ce se aflau în apartamentul amplasat pe strada Minsk.

La fața locului imediat s-a deplasat grupa operativă și grupa specializată pe jafuri, pentru documentarea cazului.

„Tinerele în vârstă de 22 de ani, au declarat forțelor de ordine că au făcut cunoștință cu un tânăr pe rețelele sociale și l-au invitat în ospeție, iar la un moment dat acesta a aplicat cu gaz lacrimogen și în mod deschis a sustras telefoanele de model „Iphone” și „Samsung”, după care a fugit într-o direcție necunoscută. Prejudiciul cauzat a fost estimat la 29 200 de lei”, se arată în nota informativă a Poliției Capitalei.

Astfel, ca urmare a acțiunilor întreprinse de ofițerii de investigație și urmărire penală, suspectul în comiterea infracțiunii a fost identificat și reținut.

„Suspectul a fost escortat la inspectorat iar în cadrul acțiunilor procesual penale el și-a recunoscut vina, iar bunurile sustrase le-a vândut la preț de 1 500 de lei, astfel a obținut un profit”.

Tânărul este cercetat penal pentru jaf, conform legislației pentru fapta comisă el riscă închisoare pe un termen de la 5 la 7 ani.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală