Activistul transnistrean Oleg Horjan a fost găsit fără suflare în locuința sa din Sucleia în data de 17 iulie 2023. Safeul din casă era deschis și pustiu. Autoritățile autoproclamate consideră că Horjan le-a permis personal criminalilor să intre în casă. Procuratura a retras dosarul de la Bender, ajungând în gesiunea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Într-un răspuns oferit la solicitarea Realitatea.md, procurorii specializați ne-au dezvăluit vineri, 9 februarie curent, la ce etapă se află investigația.
„Pe dosar, au fost audiați peste 10 martori. Investigațiile continuă și sub aspectul identificării altor martori, coroborate cu zeci de măsuri speciale de investigații. De asemenea, sunt verificate mai multe persoane în ceea ce privește potențiala lor implicare în comiterea crimei. Până în prezent, nu a fost atribuit cuiva un anumit statut procesual-penal”, se menționează în răspunsul PCCOCS oferit pentru Realitatea.md.
Procurorii PCCOCS examinează mai multe versiuni ale comiterii crimei.
„Una din acestea ține de activitatea sa politică ca și cauzalitate. O altă versiune din cele examinate vizează motive legate de interese materiale (i.e. ipotetica deținere a unor sume de bani ori altor bunuri de preț), în contextul unor eventuale acte de tâlhărie. Totodată, procurorii examinează și versiunea privind averea acestuia, din alte motive decât cele legate de eventuale acte de tâlhărie. De asemenea, este urmată și pista de examinare a unor motive corelate cu detenția sa anterioară în penitenciarele din stânga Nistrului”, mai scrie în răspunsul oferit redacției noastre.
Amintim că, potrivit Asociației „Promo-LEX”, Oleg Horjan a fost una dintre puținele persoane publice, care au avut curajul să lupte pentru drepturile și libertățile fundamentale ale locuitorilor regiunii transnistrene, fiind eliberat din detenția ilegală la finele lunii decembrie 2022. „Circumstanțele violente ale omorului lui Oleg Horjan ridică serioase îngrijorări cu privire la siguranța persoanelor care își exprimă disidența împotriva regimului de facto de la Tiraspol. Mai multe cazuri și situații individuale produse în ultimii ani, evidențiază starea alarmantă a nerespectării libertății de exprimare în regiunea transnistreană. Persoanele au fost persecutate pentru arborarea drapelului Ucrainei, participare la întruniri publice pașnice, pentru opinii critice în adresa administrației de factode la Tiraspol, pentru critica trupelor ruse staționate ilegal în stânga Nistrului, a misiunii de pacificare sau a așa-numitul președinte al „rmn”.
În opinia așa-zisului lider al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, crima nu are conotații politice.