Curs valutar
  • EUR
    19.3386
    0%
  • USD
    18.7918
    0%
  • RUB
    0.1836
    0%
  • RON
    3.8870
    0%
  • UAH
    0.4458
    0%

Dosarul penal – CLASAT, iar învinuirile – RETRASE. Sinilga Şcolnic: Rămân dedicată trup şi suflet funcţiei

27 Sept. 2021, 10:38
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
27 Sept. 2021, 10:38 // Actualitate //  Realitatea.md

Pretora sectorului Ciocana, Sinilga Şcolnic anunță că dosarul penal pornit pe numele ei a fost clasat, iar învinuirile au fost retrase de procurorii anticorupție în lipsa faptului infracțiunii. Școlnic spune că salută decizia Procuraturii Anticorupție.

Ba mai mult, funcționara dă asigurări că va rămâne dedicată trup şi suflet funcţiei de înaltă responsabilitate pe care o deţine şi promite că va face tot ce stă în puterile ei ca sectorul Ciocana să se dezvolte armonios.

„Subsemnata, Sinilga Şcolnic, Pretor al sectorului Ciocana, salut decizia Procuraturii Anticorupție de retragere a învinuirilor aduse mie și altor persoane cu funcții de răspundere în comiterea presupuselor acte de corupție și clasarea cauzei penale în lipsa faptului infracțiunii, prin ordonanţa emisă la 22.09.2021. Pe parcursul ultimilor luni, fiind supusă unor presiuni fără precedent, am pledat constant nevinovată şi mă bucur că adevărul a triumfat. Acum, când ruşinosul proces de denigrare şi intimidare a mea a luat sfârşit, mă simt în drept să deschid unele paranteze privind cele întâmplate. De fapt, cei ce mi-au instrumentat dosarul, au urmărit două scopuri: de a se răzbuna pe mine pentru că nu am acceptat să fiu parte a anumitor jocuri politice dar si pentru verticalitatea mea de a refuza să fiu un instrument docil în lupta pe care o instituţie de drept anume o are cu un important magistrat din Republica Moldova”, a precizat Școlnic.

Școlnic a ținut să transmită un mesaj și celor care, potrivit ei, s-au străduit să-i creeze imaginea de funcţionar corupt.

„ Declar şi cu această ocazie că nu am fost, nu sunt şi nu voi fi implicată în acte de corupţie, iar cei care s-au străduit să-mi creeze imaginea de funcţionar corupt, mai devreme sau mai târziu, vor răspunde pentru abuzurile la care s-au dedat. Transmit şi pe această cale un mesaj celor care şi-ar dori să mă vadă implicată în jocuri politice sau în reglări de conturi: Lăsaţi-vă păgubaşi – nu veţi reuşi! Eu niciodată nu voi accepta să fac alte acţiuni decât cele prevăzute de norma legală şi de atribuţiile mele de serviciu. Apreciez înalt poziţia Domnului Primar General al municipiului Chișinău, Ion Ceban, care mi-a acordat şansa de a-mi dovedi nevinovăţia, deşi, ştiu sigur, că i s-a sugerat nu o dată să recurgă la acţiuni dure în raport cu mine în ultimele luni. Domnul Ceban nu tolerează corupţia, lucru pe care îl apreciez enorm la Dumnealui, dar, totodată, nu admite nici abuzuri, oferindu-le subalternilor şansa de a-şi dovedi şi nevinovăţia, dar şi eficienţa. Rămân dedicată trup şi suflet funcţiei de înaltă responsabilitate pe care o deţin şi promit că şi de acum încolo voi face tot ce stă în puterile mele ca sectorul Ciocana să se dezvolte armonios, iar locuitorii să aibă condiţii adecvate necesităţilor lor”, a conchis pretorul sectorului Ciocana.

Amintim că pretora sectorului Ciocana, Sinilga Școlnic, a fost reținută în data de 30 martie, de către ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru 72 de ore, fiind cercetată penal pentru fapte de corupție.

Reprezentanții CNA au anunțat printr-un comunicat de presă că, pretora sectorului Ciocana este cercetată penal pentru fapte de corupţie, alături de doi poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Ciocana. Este vorba despre şeful-adjunct al IP Ciocana şi un ofiţer superior de investigaţii, ambii bănuiţi de fapte de corupţie, săvârşite în complicitate cu pretora.

Potrivit CNA, în cadrul urmăririi penale s-a constatat că, în perioada aprilie 2020 – prezent, pretora sectorului Ciocana, având o înțelegere prealabilă cu șeful-adjunct al Inspectoratului de Poliție Ciocana, prin intermediul unui ofițer superior de investigații, ar fi pretins și primit de la agenții economici, care își desfășurau activitatea prin organizarea teraselor sezoniere pe domeniul public sau privat al mun. Chișinău și a comerțului ambulant stradal, sume ce variau între 5 000 şi 10 000 lei.

Din informaţiile colectate de anchetatori şi ofiţerii de investigaţii ai CNA rezultă că banii ar fi fost percepuţi drept taxe de protecţie şi pentru a facilita avizarea și eliberarea actelor ce permit desfășurarea activității agenţilor economici.

Realitatea Live

Un nou modul fiscal pentru POS-urile Android de la Victoriabank, în parteneriat cu Soft Lider
Un nou modul fiscal pentru POS-urile Android de la Victoriabank, în parteneriat cu Soft Lider
Belgia interzice țigările electronice de unică folosință. Ce se întâmplă în Moldova?
Belgia interzice țigările electronice de unică folosință. Ce se întâmplă în Moldova?
Peste 4,72 mln de MDL în sprijinul comunității. Kaufland Moldova lansează al doilea raport de sustenabilitate
Peste 4,72 mln de MDL în sprijinul comunității. Kaufland Moldova lansează al doilea raport de sustenabilitate
Philip Morris Moldova: Programul de colectare a rezervelor de tutun a devenit realitate datorită consumatorilor
Philip Morris Moldova: Programul de colectare a rezervelor de tutun a devenit realitate datorită consumatorilor
Maib continuă să sprijine sectorul medical. Află cum poate fi accesat creditul online, dedicat companiilor medicale
Maib continuă să sprijine sectorul medical. Află cum poate fi accesat creditul online, dedicat companiilor medicale
18 Ian. 2025, 21:03
 // Categoria: Life // Autor:  Tatiana Rusnac
18 Ian. 2025, 21:03 // Life //  Tatiana Rusnac

„Trebuie să-ți repet de o sută de ori?!”, „N-ai să reușești niciodată așa cum ești acum!” sau „De ce nu poți fi ca X?”. Poate că aceste expresii nu vă sunt străine. Mulți dintre părinți se pot surprinde spunând astfel de fraze copiilor în momente de nervi sau frustrare. Și, deși ele par inofensive sau „meritate” la momentul respectiv, adevărul este că ele pot lăsa răni adânci, greu de reparat.

Iată zece dintre cele mai utilizate fraze care pot răni sentimentele copiilor:

  1. „Numai prostii faci!”. Utilizarea cuvântului „numai” sugerează unui copil faptul că niciodată nu face ceea ce este bine/corect, descurajându-l să încerce activități noi de teama eșecului și a criticii.
  2. „Trebuie să-ți repet de o sută de ori?!” Această expresie transmite frustrare și nerăbdare, făcând copilul să se simtă incapabil sau nepriceput, ceea ce poate diminua motivația de a coopera.
  3. Nu mai plânge, ești bine”. Spunând asta, minimalizăm emoțiile copilului, făcându-l să se simtă rușinat pentru că își exprimă sentimentele și învățându-l să le reprime în loc să le gestioneze sănătos.
  4. „Nu mai fi atât de dramatic!”. Această expresie poate diminua importanța trăirilor copilului, sugerând că reacțiile sale sunt exagerate și că problemele sale nu merită atenție, ceea ce poate duce la sentimente de izolare.
  5. „De ce nu poți fi ca fratele/sora ta?” Compararea cu un frate sau o soră poate face copilul să se simtă inadecvat, generând gelozie și scăderea stimei de sine, deoarece simte că nu este suficient de bun așa cum este.
  6. „Am făcut totul pentru tine!” Această afirmație poate induce copilului un sentiment de vinovăție sau datorie, sugerând că nevoile sale sunt o povară și conducând la resentimente față de sine și față de părinte.
  7. „Aș fi preferat să nu te fi născut…” O astfel de afirmație este extrem de dureroasă și poate afecta profund sentimentul de valoare personală al copilului, făcându-l să se simtă nedorit și neiubit, cu efecte emoționale de durată.
  8. „Nu mânca asta, o să te îngrași!” Această remarcă poate conduce la probleme legate de imaginea corporală, învățând copilul să se teamă de mâncare în loc să înțeleagă alegerile sănătoase, ceea ce poate genera anxietate legată de alimentație.
  9. „Ai făcut bine, dar puteai mai bine”. Deși încurajarea îmbunătățirii este importantă, această afirmație poate fi percepută ca o critică, făcând copilul să simtă că eforturile sale nu sunt niciodată suficiente, afectându-i încrederea în sine.
  10. „Cât timp trăiești sub acoperișul meu, urmezi regulile mele!”. Deși stabilirea regulilor este esențială, această frază poate părea autoritară, făcând copilul să se simtă lipsit de putere și generând resentimente, în loc să promoveze cooperarea și înțelegerea în familie.

Ce putem face diferit?

  • Identificați sursa nervilor. Dacă ați avut o zi grea, luați-vă câteva momente de pauză înainte să reacționați. Încercați să nu descărcați frustrarea pe copil, care nu este cauza problemei.
  • Alegeți-vă cuvintele cu grijă. În loc de „Ești leneș!”, spuneți „Cum pot să te ajut să termini ceea ce ai de făcut?”. Este important să corectăm comportamentul, nu să criticăm persoana copilului.
  • Îmbrățișați greșeala ca oportunitate de învățare. Dacă ați spus ceva dur, nu vă fie teamă să recunoașteți greșeala. „Îmi pare rău că am spus asta. Nu am vrut să te rănesc. Mă simt stresat, dar asta nu e o scuză.” Acest model îi învață pe copii că și adulții greșesc și că își pot asuma responsabilitatea.
  • Practicați empatia. Puneți-vă în locul copilului. Cum v-ați fi simțit dacă cineva v-ar fi spus aceleași lucruri când erați mic? Această reflecție vă poate ajuta să ajustați tonul și mesajul.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Schimbând felul în care ne adresăm copiilor, nu doar că le oferim un mediu mai sănătos emoțional, dar construim și o relație bazată pe încredere și respect reciproc. Un copil care se simte valorizat și ascultat va fi mai deschis să colaboreze și să-și împărtășească gândurile și sentimentele.

Un nou modul fiscal pentru POS-urile Android de la Victoriabank, în parteneriat cu Soft Lider
Un nou modul fiscal pentru POS-urile Android de la Victoriabank, în parteneriat cu Soft Lider
Belgia interzice țigările electronice de unică folosință. Ce se întâmplă în Moldova?
Belgia interzice țigările electronice de unică folosință. Ce se întâmplă în Moldova?
Peste 4,72 mln de MDL în sprijinul comunității. Kaufland Moldova lansează al doilea raport de sustenabilitate
Peste 4,72 mln de MDL în sprijinul comunității. Kaufland Moldova lansează al doilea raport de sustenabilitate
Philip Morris Moldova: Programul de colectare a rezervelor de tutun a devenit realitate datorită consumatorilor
Philip Morris Moldova: Programul de colectare a rezervelor de tutun a devenit realitate datorită consumatorilor
Maib continuă să sprijine sectorul medical. Află cum poate fi accesat creditul online, dedicat companiilor medicale
Maib continuă să sprijine sectorul medical. Află cum poate fi accesat creditul online, dedicat companiilor medicale
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală