Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

Două mesaje, de 9 Mai. Ce spune actualul premier interimar, Ciocoi, și fostul – Chicu

09 Mai 2021, 12:03
 // Categoria: Politica // Autor:  Elena Putregai
09 Mai 2021, 12:03 // Politica //  Elena Putregai

„Astăzi sărbătorim o zi care a fost și este relevantă pentru țara noastră – Ziua Europei. Fără îndoială, Republica Moldova își regăsește locul în Europa prin cultură, gradul de civilizație, dar și istoria sa. Ceea ce face un stat să se autoidentifice drept unul realmente european depinde de valorile, pe care le împărtășește în mod conștient societatea acestuia – mă refer la demnitatea umană, democrația, libertatea, supremația legii, respectarea drepturilor fundamentale ale omului, toleranță, egalitatea și solidaritatea puternic pronunțată”.

Acesta este mesajul actualului prim-ministru interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi. În același timp, nu poate fi trecut cu vederea mesajul fostului premier, Ion Chicu, care și-a lăsat atribuțiile de curând și și-a creat partid.

„Echipa Europa este și un prieten care ne ajută în momentele dificile. Solidaritatea demonstrată de Uniunea Europeană în contracararea pandemiei COVID-19 este fără echivoc și înalt apreciată de țara noastră. În această perioadă au fost livrate tone de echipamente de protecție și sute de dispozitive medicale țării noastre. Republica Moldova a fost prima țara din vecinătatea estică care a beneficiat de donații de vaccin anti-covid din partea UE, fapt pentru care suntem profund recunoscători în mod deosebit României și corpului de funcționari europeni care au muncit pentru activarea mecanismului european de protecție civilă. De asemenea, Republica Moldova a fost prima țară din Europa care a beneficiat de loturi de vaccin din partea platformei COVAX – Platforma la care UE este unul din principalii contribuitori”, scrie în mesajul lui Aureliu Ciocoi.

După care a continuat cu o opinie personală.

„Pentru mine, Europa înseamnă în mod special valorile europene, spiritul de solidaritate, determinarea de a munci împreună pentru a construi un viitor mai bun, sigur, stabil și prosper. Am încredere, dragi cetățeni, că împreună vom deveni acea societate pentru care valorile europene, economia de piață, drepturile fundamentale ale omului sunt indiscutabile și ireversibile în spiritul interesului național și pentru a construi Europa acasă, aici, la noi – în frumoasa noastră Republica Moldova”, a declarat prim-ministrul interimar.

În schimb, fostul prim-ministru Ion Chicu, care a avut și responsabilități depline, dar și a exercitat interimatul, a spus că: „Astăzi în Republica Moldova, sărbătorim două evenimente de mare valoare istorică – Ziua Victoriei și Ziua Europei”.

„Ororile, provocate de cel mai sângeros război, pe care l-a cunoscut omenirea, ne obligă să păstrăm amintirea şi recunoştinţa pentru cei care s-au jertfit în numele viitorului nostru. Generaţiile secolului XXI au misiunea de a comemora aceste file tragice ale istoriei şi să preţuiască pacea, dobândită cu atâtea jertfe umane. În acelaşi timp, fiecare din noi este dator să înţeleagă că această victorie a fost posibilă doar prin solidaritatea tuturor celor care au fost nevoiţi să înfrunte un duşman comun. Astăzi, omenirea se confruntă cu alte provocări grele, iar unica șansă de a le face față este de a manifesta aceeași solidaritate între oameni, popoare și țări”, a opinat Ion Chicu.

Totodată, a menționat că „la distanță de câţiva ani după eliberarea Europei de fascism, a fost dat startul unui nou început pentru întreaga comunitate europeană”.

„Republica Moldova a ales parcursul European, asociindu-se cu priorităţile şi năzuinţele ţărilor din familia europeană, punând mai presus de toate construirea statului de drept şi asigurarea unui trai decent pentru cetăţenii săi. Acest drum, ales de majoritatea celor care trăiesc în Ţara noastră, este unul anevoios şi dificil, dar fără îndoială este calea corectă de dezvoltare a Republicii Moldova. Dragi prieteni, cu prilejul acestor două evenimente importante, permiteţi-ne să Vă felicităm şi să vă dorim prosperitate, bunăstare, siguranţă şi linişte în Ţară”, a adăugat acesta din numele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei.

Ce semnificație are 9 mai pentru voi, dragi cititori? Realitatea.md a dat start azi-dimineață unui sondaj pe canalul său de Telegram, unde vă invităm să votați.

Realitatea Live

25 Iun. 2021, 12:24
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
25 Iun. 2021, 12:24 // Societate //  Realitatea.md

Două mașini s-au tamponat în prima jumătate a zilei de vineri, 25 iunie curent, la Sângera din municipiul Chișinău – un oraș care face parte din sectoratul Botanica. Accidentul rutier s-a produs în jurul orei 11:38. Șoferii care au circulat în zonă ne-au sesizat pe adresa redacției.

Solicitați de Realitatea.md, reprezentanții Dispeceratului responsabil al Direcției de Poliție Chișinău ne-au confirmat că accidentul a fost înregistrat. Până la ora publicării știrii, alte informații nu ne-au putut fi furnizate, pentru că oamenii legii abia urmează să constate circumstanțele producerii impactului.

Cert este faptul că la fața locului era prezent deja un echipaj de poliție pentru a documenta cazul. În plus, din imaginile foto furnizate, se observă tocmai două ambulanțe.

Deocamdată, nu se cunoaște dacă sunt victime și care este starea acestora.

Martorii ne-au avertizat că în zonă s-a creat ambuteiaj.

 
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția „De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția „De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională