Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

Două roci roşiatice uriaşe, identificate de oamenii de ştiinţă în centura de asteroizi. Din ce materie sunt?

30 Iul. 2021, 09:19
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Elena Putregai
30 Iul. 2021, 09:19 // Cosmos //  Elena Putregai

Oamenii de ştiinţă au identificat în centura de asteroizi două obiecte roşiatice uriaşe, despre care cred că nu ar trebui să fie acolo şi ale căror suprafeţe conţin “materie organică complexă”. Cei doi asteroizi, numiţi “203 Pompeja” şi “269 Justitia”, au fost descoperiţi de Agenţia spaţială din Japonia.

“Pompeja” are aproximativ 110 kilometri, în timp ce “Justitia”, care este mai mic, are un diametru de doar 55 de kilometri.

Descoperite în grupul de roci dintre Marte şi Jupiter, aceste două obiecte sunt foarte diferite de celelalte, aflate în vecinătate. Atât “Pompeja”, cât şi “Justitia” reflectă mai multă lumină roşie decât alţi asteroizi din jur, datorită prezenţei unei cantităţi considerabile de materie organică complexă la suprafaţa lor – cum ar fi carbonul sau metanul.

Astfel de asteroizi nu se găsesc de obicei în zona centurii, care este în general alcătuită din corpi cereşti de nuanţă mai albastră, însă sunt comuni printre obiectele trans-neptuniene şi centauri (care sunt mai mici şi orbitează între Jupiter şi Neptun) – loc din care astronomii estimează că provin.

Traiectoriile asteroizilor și-ar avea originea în anarhia de la începuturile Sistemului Solar

Potrivit Agenţiei Spaţiale din Japonia (JAXA), traiectoriile acestor asteroizi îşi au originea în anarhia de la începuturile Sistemului Solar, când mişcarea planetelor masive, precum Jupiter, a provocat o schimbare la nivelul câmpurilor gravitaţionale, acestea devenind mai haotice şi trimiţând cele două obiecte în centură, mai scrie The Independent, citat de Agerpres.

Acest eveniment trebuie să se fi petrecut în primele etape ale mediului nostru cosmic, deoarece ambele au orbite circulare stabile.

“Pentru a avea această structură organică, trebuie să existe iniţial multă gheaţă la suprafaţă”, a declarat pentru New York Times Michaël Marsset, care a colaborat la studiul recent publicat cu privire la aceşti asteroizi. “Aşadar, trebuie să se fi format într-un mediu foarte rece. Apoi, efectul radiaţiei solare asupra gheţii a creat acele structuri organice complexe”.

Existenţa acestor asteroizi s-ar putea dovedi importantă pentru modelul Nisa, conform căruia Saturn, Uranus şi Neptun s-au deplasat spre exterior din Sistemul Solar pe o perioadă de sute de milioane de ani, în timp ce Jupiter s-a deplasat uşor spre interior.

Centura de asteroizi ar conţine între 1,1 şi 1,9 milioane de asteroizi cu un diametru mai mare de 1 kilometru şi milioane de asteroizi mai mici. Însă, potrivit oamenilor de ştiinţă, asteroizii cu diametrul mai mare de 100 de kilometri ar fi evitat fizica distructivă a Sistemului Solar timpuriu şi, ca atare, au capacitatea de a oferi o perspectivă deosebit de importantă cu privire la acea perioadă.

Nu toţi oamenii de ştiinţă sunt de acord, însă, cu această idee. Hal Levison, cercetător în cadrul Southwest Research Institute din Colorado, Statele Unite, care este conducătorul unei misiuni NASA (numită “Lucy”) care îşi propune studierea asteroizilor lui Jupiter, a declarat pentru New York Times că cele două obiecte cereşti ar fi trebuit să devină mai puţin roşiatice odată cu apropierea de Soare. Prin urmare, nu se cunoaşte cu certitudine de ce aceşti asteroizi sunt atât de roşii, însă cheia acestui mister ar putea fi asociată cu înţelegerea modului în care au ajuns să facă parte din centură.

Pentru rezolvarea acestui mister ar fi probabil necesară trimiterea unei sonde spaţiale – un obiectiv despre care JAXA a afirmat că “merită să fie luat în considerare ca destinaţie candidată” în viitor.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 08:30
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
23 Sept. 2021, 08:30 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Deși sunt interzise prin lege, de a fi comercializate, importate și reexportate de persoane fizice, agenți economici pe teritoriul Republicii Moldova, cartușele expansive, totuși, au servit interes pentru a pune la cale o schemă de import a acestora de către o întreprindere de stat din țara noastră.

Este vorba de magazinul de arme Î.S. „CARTUȘ”, amplasat pe strada Mitropolit Gurie Grosu, municipiul Chișinău, care este în subordinea Agenției Proprietăți Publice și administrată de Vasile Gondiu.

Din 2019 și până în 2021, compania a reușit să-și majoreze venitul din vânzări cu 3,56%, iar profitul net cu 11,08%, acesta alcătuind 2,5 milioane de lei în anul 2020. Informația a fost publicată chiar de reprezentanții Agenției, într-un comunicat de presă emis în data de 21 iulie curent, intitulat: „S.A. „Cartuș”: administrare eficientă și rezultate corespunzătoare”.

SCHEMA PUSĂ LA CALE DE Î.S. „CARTUȘ”

Potrivit surselor Realitatea.md, întreprinderea importa din SUA și UE cartușe expansive, iar ulterior loturile erau reexportate în Belarus și Federația Rusă.

Din 2019 și până în 2021 au fost introduse în țară, iar mai apoi reexportate aproximativ 4 loturi impunătoare de cartușe, iar pentru fiecare lot, Î.S. „CARTUȘ” ar fi încasat circa 1 milion de euro.

Afacerea profitabilă a întreprinderii este însă interzisă de legea de la noi, asta chiar dacă Agenția Proprietății Publice este deținătoare a 100% de acțiuni a Î.S. „CARTUȘ”.

Potrivit legislației cu privire la regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă (vezi AICI), astfel de cartușe pot fi importate, exportate şi comercializate doar de organele cu competenţe în domeniul apărării naţionale, securităţii statului şi ordinii publice.

Articolul 5. Interdicţii şi restricţii în regimul armelor şi al muniţiilor
(1) Se interzice procurarea, deţinerea, portul, folosirea, importul, exportul şi comercializarea de către persoane fizice și juridice, cu excepţia organelor cu competenţe în domeniul apărării naţionale, securităţii statului şi ordinii publice, a următoarelor arme şi muniţii, sisteme şi dispozitive pentru acestea:
a)armelor şi muniţiilor care fac parte din categoria A conform anexei nr. 1;
b)armelor confecționate prin modificarea armelor militare automate;
c)sistemelor de iluminare şi a sistemelor de ochire ce funcţionează pe principiul laser sau combinate cu acesta, destinate montării pe armă; etc.

Totul bine și frumos, însă până la un moment. De curând, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații au desfășurat o operațiune „privind contracararea confecționării ilegale și traficului ilicit de armament, muniții, substanțe explozive și mărfurilor cu dublă destinație”, organizate în colaborare cu Biroul pentru coordonarea luptei împotriva crimei organizate a statelor CSI.

În rezultat, s-au obținut date referitor la

„introducerea de către S.A. „CARTUȘ”, specializată în comercializarea armelor și munițiilor de diverse modele, în perioada anilor 2019-2021 pe teritoriul R. Moldova loturi impunătoare de muniții interzise în circulația civilă și anume cartușe expansive pentru arme ghintuite. Astfel, potrivit informației inițiale factorii de decizie ai S.A. „CARTUȘ”, în complicitate cu alte persoane neidentificate la moment au importat și ulterior exportat cartușe expansive, care potrivit Legii nr.130/2012 privind regimul armelor și al munițiilor cu destinația civilă, sunt interzise în circulația civilă”

IGP CUNOAȘTE DESPRE ILEGALITĂȚILE Î.S. „CARTUȘ”

Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al IGP, Diana Fetko, ne-a spus că, în prezent, cazul este investigat de oamenii legii.

„Colegii noștri dispun de așa gen de informații, de ceva timp. Pe acest caz deja este desfășurată o investigație internă cu verificarea minuțioasă a întregului proces de import/export al munițiilor de orice tip. În cadrul primelor investigații au fost constatate unele abateri în cadrul implementării unor proceduri. După finisarea investigațiilor vom putea veni cu mai multe detalii”, ne-a explicat Fetko.

Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții magazinului Cartuș, însă la numărul indicat pe platforma Infobase.md nu ne-a răspuns nimeni la apeluri.

Mai mult, site-ul cartus.md este indisponibil.

CUM FUNCȚIONEAZĂ CARTUȘELE EXPANSIVE

Cartușele expansive au o serie de caracteristici care determină utilizarea lor până acum. Astfel de gloanțe pot fi utilizate în cazul în care muniția cu o putere de penetrare mai mare poate provoca daune colaterale grave (de exemplu, în avioane).

De fapt, gloanțele expansive au două obiective interdependente: creșterea diametrului glonțului la intrarea în țintă, ceea ce asigură daune maxime ale țesuturilor în corpul uman, șoc dureros sever și pierderi mari de sânge și, fără a depăși ținta afectată, cheltui energia cinetică din interior, spre deosebire de glonțul care a trecut și și-a continuat mișcarea dincolo de ținta lovită.

În termenii de specialitate, glonțele expansive au căpătat calificativul de „florile morții” din cauza că, în momentul atingerii țintei crește dramatic în diametru, multiplicând efectul izbitoare de mai multe ori. Când lovesc o persoană, se deschid ca o floare. De aici provine numele lor amenințător – „florile morții” a dispărut.

Realitatea.md este deschisă pentru a publica reacția întreprinderii de stat vizate.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române