Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

Dubai, zdruncinat de o explozie uriașă! Un petrolier a izbucnit în portul celui mai mare oraș din Emiratele Arabe Unite

08 Iul. 2021, 11:30
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
08 Iul. 2021, 11:30 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

O explozie enormă s-a produs miercuri seară în Dubai. Din primele informații se pare că deflagrația a avut loc pe un petrolier din portul Jebel Ali. În zona unde s-a produs incidentul, a izbucnit un incendiu de proporții care poate fi văzut de la mai mulți kilometri depărtare. Unda de șoc provocată de explozie s-a simțit și în clădirile din apropierea portului, relatează martorii. 

Pentru moment nu se știe ce anume a provocat deflagrația.

Jebel Ali este cel de-al nouălea cel mai aglomerat port din lume, cel mai mare port creat de om și de departe cel mai aglomerat port din Orientul Mijlociu.

„Un incendiu cauzat de explozia din interiorul unui container la bordul unei navei din portul Jebel Ali a fost controlat, nu au fost raportate victime”, au scris pe Twitter reprezentanții Departamentului de comunicare din Dubai.

Într-o înregistrare video ce însoţeşte postarea pe Twitter se pot vedea pompieri acţionând pe o navă mare, plină de containere, din care se ridică nori groşi de fum alb. Un elicopter a fost, de asemenea, trimis la faţa locului, unde securitate a fost întărită, iar accesul interzis.

„Se iau toate măsurile necesare pentru ca deplasarea normală a navelor în port să continue fără nicio perturbare”, au declarat autoritățile portului Jebel Ali.

Jebel Ali este sediul gigantului emiratez DP World, unul din principalii operatori portuari din lume, ce operează 49 de terminale pe întreg mapamondul.

Marele port din sudul Dubaiului poate găzdui portavioane şi a fost cel mai activ port de escală al marinei americane în afara Statelor Unite în 2017, potrivit Departamentului de cercetare al Congresului american.

Astfel de evenimente sunt rare în acest oraşul-stat ultra-sigur, unul din cele şapte principate care alcătuiesc Emiratele Arabe Unite.

Portul Jebel Ali a gestionat un volum de 14.1 de milioane de TEU (echivalentul a douăzeci de picioare) în 2019, o scădere cu 5.6%, dar care îl plasează în continuare printre primele zece porturi din lume.

Aproximativ 8.000 de companii au sediul în zona liberă Jebel Ali (JAFZA), care anul trecut a contribuit cu 23% la PIB-ul Dubaiului.

Potrivit informațiilor, aceasta este cea mai mare zonă comercială din Orientul Mijlociu.

În decursul a 50 de ani, emiratul s-a transformat dintr-un orăşel portuar într-un centru regional pentru transport, comerţ, turism şi chiar servicii financiare.

Din cei aproximativ 3.3 milioane de locuitori care locuiesc în Dubai, peste 90% sunt străini.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 10:34
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
03 Aug. 2021, 10:34 // În Lume //  Realitatea.md

Liderul nord-coreean Kim Jong-un nu are probleme grave de sănătate, potrivit serviciilor de informații sud-coreene. Acest lucru a fost raportat de agenția Renhap cu referire la deputații parlamentului sud-coreean.

Anterior, Televiziunea Centrală a RPDC a arătat imagini din discursul lui Kim Jong-un la un seminar pentru comandanți și lucrători de partid din Armata Populară Coreeană. Imaginile arătau că liderul nord-coreean avea o o bandă pe ceafă. În acest sens, mass-media a răspândit speculații cu privire la starea de sănătate a politicianului.

Șeful sud-coreean de informații Park Chi Won a negat zvonurile despre boala lui Kim Jong-un. El a dezvăluit informații că banda a fost îndepărtată după câteva zile, iar în locul său politicianul nu avea cicatrici.

Judecând după mersul ușor și filmările în care se înclină profund atunci când salută, nu există semne de probleme de sănătate, îl citează presa pe șeful serviciului de informații.

La începutul lunii iunie, slăbirea dramatică a lui Kim Jong-un a declanșat zvonuri despre boala sa. Scăderea ponderii liderului țării a fost chiar menționată oficial de către mass-media de stat din RPDC. În același timp, unii experți au sugerat că tranziția unui politician către un stil de viață mai sănătos ar putea sta în spatele pierderii bruște de greutate.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate