Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Dubai, zdruncinat de o explozie uriașă! Un petrolier a izbucnit în portul celui mai mare oraș din Emiratele Arabe Unite

08 Iul. 2021, 11:30
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
08 Iul. 2021, 11:30 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

O explozie enormă s-a produs miercuri seară în Dubai. Din primele informații se pare că deflagrația a avut loc pe un petrolier din portul Jebel Ali. În zona unde s-a produs incidentul, a izbucnit un incendiu de proporții care poate fi văzut de la mai mulți kilometri depărtare. Unda de șoc provocată de explozie s-a simțit și în clădirile din apropierea portului, relatează martorii. 

Pentru moment nu se știe ce anume a provocat deflagrația.

Jebel Ali este cel de-al nouălea cel mai aglomerat port din lume, cel mai mare port creat de om și de departe cel mai aglomerat port din Orientul Mijlociu.

„Un incendiu cauzat de explozia din interiorul unui container la bordul unei navei din portul Jebel Ali a fost controlat, nu au fost raportate victime”, au scris pe Twitter reprezentanții Departamentului de comunicare din Dubai.

Într-o înregistrare video ce însoţeşte postarea pe Twitter se pot vedea pompieri acţionând pe o navă mare, plină de containere, din care se ridică nori groşi de fum alb. Un elicopter a fost, de asemenea, trimis la faţa locului, unde securitate a fost întărită, iar accesul interzis.

„Se iau toate măsurile necesare pentru ca deplasarea normală a navelor în port să continue fără nicio perturbare”, au declarat autoritățile portului Jebel Ali.

Jebel Ali este sediul gigantului emiratez DP World, unul din principalii operatori portuari din lume, ce operează 49 de terminale pe întreg mapamondul.

Marele port din sudul Dubaiului poate găzdui portavioane şi a fost cel mai activ port de escală al marinei americane în afara Statelor Unite în 2017, potrivit Departamentului de cercetare al Congresului american.

Astfel de evenimente sunt rare în acest oraşul-stat ultra-sigur, unul din cele şapte principate care alcătuiesc Emiratele Arabe Unite.

Portul Jebel Ali a gestionat un volum de 14.1 de milioane de TEU (echivalentul a douăzeci de picioare) în 2019, o scădere cu 5.6%, dar care îl plasează în continuare printre primele zece porturi din lume.

Aproximativ 8.000 de companii au sediul în zona liberă Jebel Ali (JAFZA), care anul trecut a contribuit cu 23% la PIB-ul Dubaiului.

Potrivit informațiilor, aceasta este cea mai mare zonă comercială din Orientul Mijlociu.

În decursul a 50 de ani, emiratul s-a transformat dintr-un orăşel portuar într-un centru regional pentru transport, comerţ, turism şi chiar servicii financiare.

Din cei aproximativ 3.3 milioane de locuitori care locuiesc în Dubai, peste 90% sunt străini.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 20:10
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
28 Oct. 2021, 20:10 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Guvernările iresponsabile care s-au aflat la putere în ultimii 30 de ani ar fi influențat asupra problemei grave cu care se confruntă la momentul actual Republica Moldova, și anume criza gazelor naturale. Cel puțin, acestea au fost declarațiile Maiei Sandu care au urmat după ședința  Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pe subiectul securității din sectorul energetic. 

Astfel, președinta Republicii Moldova a ținut să menționeze că rezolvarea problemei cu care se confruntă țara nu stă doar în puterile Republicii Moldova. Este vorba despre creșterea dramatică a prețului la gaze și problemele ce țin de livrarea gazelor naturale. 

„Din momentul în care am câștigat o luptă grea împotriva celor care au sărăcit țara noastră, știam cu toții că drumul va fi greu. Știam că avem mult de lucru pentru a rezolva toate problemele interne ale țării și că ne vor fi puse multe bețe în roate”, a subliniat Maia Sandu. 

Totodată, Maia Sandu a dat de înțeles că, cei care s-au aflat la conducere până acum au folosit schemele din energie pentru propriul buzunar și nu au făcut nimic pentru ca țara să nu ajungă într-un astfel de blocaj.

„În timp ce alte țări au investit, timp de decenii, în diversificarea resurselor energetice, în proiecte de energie regenerabilă, așa încât să se protejeze de asemenea crize, la noi sistemul energetic a fost o sursă constantă de corupție”.

Mai mult, președinta menționează că nu s-a făcut aproape nimic pentru a asigura independența energetică a țării și nici nu s-a investit în energia regenerabilă. 

„În schimb, au înflorit scheme de sute de milioane de dolari în sectorul energetic, iar corupția a rămas nepedepsită”. 

În context, șefa statului a numit creșterea prețurilor la gaze de 5-6 ori la nivel internațional drept „o anomalie”. Ea a spus că o asemenea crestere bruscă este o lovitură pentru Republica Moldova, unde veniturile oamenilor sunt mici iar economia abia a început să se recupereze după criza pandemică. 

 

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău